Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 801713 razy)

Pedro

• Gość
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Lipca 2004, 08:29:04 »
Ale podajcie równierz na jakich oponach jeździcie - base'y jeżdżą na 155/80 a pozostałe 175/65 to jednak ma wpływ na zurzycie.
Mi obecnie pali 6,5-6,7 w mieście (rzeczywiste) a na trasie 5,5-5,7. Na trasie jeżdżęraczej dynamicznie, auto ma 3000 km, luna 1,0 (opony 175/65) :aslyer  :aslyer

Smok

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Lipca 2004, 08:40:52 »
Szerokość opony może mieć tu znaczenie ale pozostałe rozmiary??????????

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Lipca 2004, 10:00:47 »
Wysokość, a właściwie różnica wysokości od bazowego 175/65R14.
Jeśli licznik przekłamuje i pokazuje więcej kilkometrów niż przejechane jest w rzeczywistości to spalanie może być mniejsze niż rzeczywiste.
Widzę, że są dwa krasnoludki związane z 1.3: jeden to Vmax = 200 km/h, drugi to spalanie w poniżej 5,5.  :mrgreen:

Kwieczor

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 06 Lipca 2004, 10:29:46 »
Cytat: Hicks

Widzę, że są dwa krasnoludki związane z 1.3: jeden to Vmax = 200 km/h, drugi to spalanie w poniżej 5,5.  :mrgreen:

Krasnoludek 1 - najszybciej wg licznika - 185 (solo, latem, sucho), pedał w podłodze i nie wiem, czy jeszcze z 5 km bym wykrzesał

Krasnoludek 2 - spalanie - podpieram siękompem, ale zawsze kontrolnie po tankowaniu przeliczam faktyczne - tolerancja +/- 0,2 l / 100 km z pełnego zbiornika, przy czym ciekawe - komp mi zawyża najczęściej, poniżej 5,5 nigdy nie udało mi sięzejść na całym baku, jedynie czasem wg kompa na odcinkach w trasie 100 - 150 km

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #34 dnia: 06 Lipca 2004, 12:23:56 »
u mnie opionki 175/65 - standaardzik silnik 1.0 max (co pokazywal predkosciomierz) to 177 - ale kiedys czytalem w AS test licznikow - yaaris ma jedno z najwiekszych przeklaman na liczniku!:)
co do spalanka - to tak jka napisal Kwieczor - komp u mie tez ma przeklamanie ok 0,2 litra (co juz pisalem we wczesniejeszym poscie!:))
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Artur

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 06 Lipca 2004, 14:44:57 »
Cytuj (zaznaczone)
to styl jaki mam od zawsze! jak widze ze jest czerwone to nie zapier!@#$ jak 90% polskich szoferow tylko na loozik i jade!! to chyba logiczne ze jadac 90 i dajac na loz jedziesz nadal nie!?!

No wiesz, ile kierowców tyle pomysłów. Mnie zawsze uczono, że na luzie sięnie jeździ.
Poza tym, jeśli jadąc 90km/h wrzucisz luz, to jeszcze niezły kawał pojedziesz. Co za tym idzie, musisz dość mocno przyhamować przed światłami/skrzyżowaniem. Ja po prostu zdejmujęnogęz gazu i auto samo hamuje. W razie potrzeby (czyli przy wyższej prędkości) redukujębieg.
Nie wiem gdzie jeździsz, ale jak bym sobie po Katowicach na luzie do świateł podjeżdżał, to bym 2x dłużej do domu wracał. Taki urok naszych dróg.

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 06 Lipca 2004, 14:47:42 »
Cytat: Red_Point
ale kiedys czytalem w AS test licznikow - yaaris ma jedno z najwiekszych przeklaman na liczniku!

Chłe, chłe !
Nie tak dawno ktoś na starym forum pisał, że elektroniczny budzik i cały układ pomiarowy jest jednym z najbardziej dokładnych na rynku  :computer  :aduh

Nikolas

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 06 Lipca 2004, 14:51:25 »
AS od niedawna czytam z przymruzeniem oka!

Ale nieważne tu mówimy o spalaniu! :anono

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 06 Lipca 2004, 17:26:20 »
Cytuj (zaznaczone)
Red_Point napisał:
ale kiedys czytalem w AS test licznikow - yaaris ma jedno z najwiekszych przeklaman na liczniku!

Chłe, chłe !
Nie tak dawno ktoś na starym forum pisał, że elektroniczny budzik i cały układ pomiarowy jest jednym z najbardziej dokładnych na rynku  

no to chyba sie cos zmienilo!!! napewno to czytalem i napewno byl na samym koncu - po za tym jka wytlumasz ze moj 1.0 osiaga 177???(na liczniku oczywiscie!) - super dokladnosc

co do jazdy to mieszkam w lodzi i tu sie tak da jezdzic Artur - co do katowic to tam raczej wszystie drogi to 3y pasy itd - tak mi sie wydaje - mam rodzinke w katowicach i sosnowcu - i zawze jak jestem w katowicach i tam smigamy to zasowa sie praktycznie caly czas drogami 'bez skrzyzowan'!!:) w kazdym badz razie w lodzi centrum wyglada zupelnie inaczej!!

co do jazdy na biegu - caly czas - to tak ucza na kursach - ze niby tak powino sie jezdzic - szkoda tylko ze jeszce nie slyszalem uzasadnienia do tego (realnego uzasadnienia) - zima to sie zgadza - jazda na biegu hamowanie silnikiem itd ale nie na sluchym latem (jka dla mnie - ale kazdy ma swoj styl jazdy!:))

pomijajac to wlasnie przyjechalem z ASO (piszczalo lewe przednie kolo) i koles do mnie 'musi pan bardzo ostro jezdzic'!:D jak to uslyszalem to malo ze smiechu nie padlem!:D - okazalo sie ze po 30 tys tarcze sa tak zjechane i porobily sie takie ranty ze klocek o nie obcieral - ja sie na mechanice samochodow nie znam - ale jak dla mnie to niezla kicha!!! skoro przy moim stylu jazdy (naprawde spokojnym - co widac po sapaaniu - hamowania sa jeszcze lagodniejsze) tarcze wyterrzymuja 30 tys to innym chyab wytrzymuja z 15!?!? chyba ze dopuki robili je w japoni to byly z papieru!!
w roweze wiecej wytrzymuje mi tarcza i klocki!!
:)
pozdrowionka dla szystkich!:)

Artur

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 07 Lipca 2004, 08:57:22 »
Cytuj (zaznaczone)
mam rodzinke w katowicach i sosnowcu - i zawze jak jestem w katowicach i tam smigamy to zasowa sie praktycznie caly czas drogami 'bez skrzyzowan'!!

Wiesz, chyba dawno sięz rodziną nie wiedziałeś  :lol:
Sorki za off-topic.

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 07 Lipca 2004, 11:38:27 »
Hej Red, ale jaka jest konkluzja z tymi tarczami ?
Wymienili na gwarancji ?

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 07 Lipca 2004, 12:05:30 »
no to z tarczami jest tak : to dluga historia i sie zrobi OT
niestety w ASO tam gdzie serwisuje zmienili sie WSZYSCY PRACOWNICY!:( wczesniej wszystko mialem robione gratisowo - liczba zakupionych aut przez ojczulka robila swoje i tak np z 2a lata temu mielismy wyminiane wszystkie tarcze i klocki za free!!
ogolenie takie rzeczy nie podlegaja gwarancji - wiec wymiana na koszt wlasny!!
teraz niestety jest nowa obsada w ASO - pojechalem koles oblukal, popatrzyl na mnie widzi ze przycjechal mlody lepek to myslal ze mi cos na wciska i pobiegne kupic nowe klocki i tarcze, ale niestety mial pecha!!
rozwallil mnie stwierdzeniem : 'widac ze autem jest ostro jezdzone"!:D - to sie go zapytalem po czy to wnosi?? po ciemnych szybach, czy po wieku?? koles stwierdzil ze po hamulcach - to ja mu na to ze chyba sie zcieraja od glosniego sluchania muzyki - zaprezentowalem mu moj styl jazdy pokazujac komputer - a tam spalanie 5,1!:D - to juz troche przyfolgowal - tlumacze kolesiowi ze w listopadzie byl przeglad i wszystko bylo ok - zadnych takich rzeczy nie bylo!! skutecznosc hamulcy byla rowna 96% kiedy ludzie po takich przebiegach w yarisach maja po 70-80% ale on swoje
no to sie pytam ile beda mnie kosztowaly klocki i tarcze - powiedzial cene to mu powiedzialem ze i tak napewno nie bedzie to robione u nich tylko kupie jkaies inne klocki i tarcze (OMP itd) - bo te si enie nadaja do jazdy!! popatrzyl si ena mnie i pyta czy mam gwarancje - mowie ze tak i nie czekajac na to co on mi powie odrazu mu zasunolem ze nic do tego nie ma bo to przeciez nie obejmuje gwarancja - wtedy mina mu zrzedla - widac bylo ze sie wqrw^%# na to ze mu kasa przeleci obok nosa - a przy okazji zauwazyl ze na leszcza nie trafil!!! wtedy zaczol mi mowic o przetaczaaniu tarcz itd ze to taniej itd - to mo mowie - czowieku przetoczyc to sobie mozesz u siebie albo w polonezie - a juz siebie w aucie nie bede robil jkais badizewi!!!
jak sie sprawa wyjasni to dam zanc!:) ogolnie jak na razie przeslifowali mi ranty klocow zeby nei tarly o ranty na tarczach!!
jka powiedzialem to starszemu to sie niezle spienil!:D dzisiaj bedize telefonik do wlasciciela serwisu - naszczescie wlasciecile sie nie zmieniaja!:)

ogolnie moge powiedziec ze w ASO w rzgowie zrobil sie taki burdel ze szkoda gadac!!!
na szczescie ludzi ktorzy z tamtad odeszli beda otwierac swoj warsztat i mam nadzieje ze szybko zrobia autoryzacje!:)

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 07 Lipca 2004, 12:06:03 »
Po mieście można jeździć i jeździć. A po naszemu :
a) jeździć obwodnicami na piątym biegu
b) stać w korkach w centrum

To jazda i to jazda, bo w końcu każdy do domu musi wócić, tylko spalanie wychodzi inne. Jeżeli popatrzycie na porządne testy w porządnych gazetach, zawsze prezentują spalanie "obiecywane" przez producenta oraz własne na podstawie testu drogowego/miejskiego. Nie pamiętam, żeby kiedykolwiek obie wartości były zbliżone  8)

Artur

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 07 Lipca 2004, 14:23:39 »
No dobra Jackal, to ile pali Ci Corollka po mieście? Przy jeździe pół na pół w korkach i obwodnicami.

Red_Point: Wiesz, nikt nie lubi wydawać kasy, ale denerwowanie się, że Ci ASO nie chce za daarmo wymienić tarcz i klocków to chyba przesada. To jakbyś im kazał wymienić za darmo olej w silniku, bo Ci sięstary zużył za szybko ;)

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 07 Lipca 2004, 14:30:32 »
Cytat: Artur
No dobra Jackal, to ile pali Ci Corollka po mieście? Przy jeździe pół na pół w korkach i obwodnicami.

Silnik 1.4/97 KM. Latem 7,8-8,5, zimą 8,5-9,0. Sporo zależy od tego czy używam latem klimy, a zimą ogrzewania tylnej szyby i którędy jeżdżę/stojęw korku.

Nogęmam raczej ciężką, bo nie zależy mi na ekonomice, mam dojechać sprawnie do celu, najlepiej w jak najkrótszym czasie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl