Autor Wątek: ile pali Yaris ??  (Przeczytany 801329 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
Odp: ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #1950 dnia: 25 Listopada 2012, 19:21:11 »
8,94l /100km -tylko miasto. I dzisiaj wyjątek- wyświetlacz wskazywał 8,9! <taniec> raz nie zawyżył! :cheesy:

Offline Basler

• Toyot Pełzający
  • **
ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #1951 dnia: 25 Listopada 2012, 21:53:07 »
Moja ostatnio sie wsciekla(albo to ja <diabel>) i nie schodzi ponizej 7,8
Srebrna Strzała!

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1952 dnia: 25 Listopada 2012, 21:59:23 »
raczej nie podlewa 2 sonda jest sonda diagnostyczną
to jak spawali wydech chyba za mało wysuneli sonde
zastosowałeś emulator ?
tak, jak weszła druga wersja wydechu wyspawaliśmy za mała tulejke.kupiłem emulator od Bartka z ZTR z Łodzi.wersja pod kątem 90 stopni, bo do prostej nie starczyłoby kablka i miejsca.4 dyszki, nakretka kontrująca wszystko działa jak należy.
wg mnie druga sonda ma wiekszy wpływ niż tylko opcja diagnostyki.jak był błąd to auto nie jechało powyżej 6 tys obr.teraz sie dokreca do końca i naprawde pali mniej.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #1953 dnia: 25 Listopada 2012, 22:03:36 »
yaris verso ts
a były takie produkowane?
ja znam 1.3, 1.4D4D, 1.5 :-P
YIID4D cały czas 5,5 ON po Wasrszawie

no dobra - yaris verso z silnikiem takim samym jak ts - pasi ;)

Offline adasiek231

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 V gen
« Odpowiedź #1954 dnia: 03 Grudnia 2012, 16:08:03 »
Witam mam yaris 1.0 od miesiąca, kupiłem auto dla żony i jak narazie nie jestem zadowolony ze spalania :( na trasie prędkość do 110km/h spalanie 5,8/100 to jest w miarę ok ale po mieście ponad 9/100 :( jakaś masakra -  przepustnica przeczyszczona przepływa też filtry nowe, świece nówki, nie tego się spodziewałem  :thumbdown: mam opla vectre 2.5 v6 to gazu mi pali 14/100 po mieście a jazda nie porównywalna, poczekam do lata jak będzie taka kiszka to niestety trzeba będzie sprzedać bo silnik słaby i jeszcze tyle żłopie :(

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #1955 dnia: 03 Grudnia 2012, 16:18:03 »
sprawdź czy sonda ok, bo mi w mocno zakorkowanym Gdańsku pali mniej z litr
nie czuć paliwa w aucie?
TIIDA '09

Offline m1strzunio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1956 dnia: 03 Grudnia 2012, 22:08:02 »
dzisiejsze tankowanie - 4,2/100km. Można by rzec że to już jest tradycja ;)

Offline Sacrum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1957 dnia: 03 Grudnia 2012, 22:38:58 »
sprawdź czy sonda ok

jak to sprawdzić ?

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1958 dnia: 03 Grudnia 2012, 22:50:41 »
Witam mam yaris 1.0 od miesiąca, kupiłem auto dla żony i jak narazie nie jestem zadowolony ze spalania :( na trasie prędkość do 110km/h spalanie 5,8/100 to jest w miarę ok ale po mieście ponad 9/100 :( jakaś masakra -  przepustnica przeczyszczona przepływa też filtry nowe, świece nówki, nie tego się spodziewałem  :thumbdown: mam opla vectre 2.5 v6 to gazu mi pali 14/100 po mieście a jazda nie porównywalna, poczekam do lata jak będzie taka kiszka to niestety trzeba będzie sprzedać bo silnik słaby i jeszcze tyle żłopie :(

Na jakich odcinkach żona użytkuje auto po mieście? Jak dojeżdża np 5 kilometrów w jedną stronę to ja bym się nie dziwił :)

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1959 dnia: 03 Grudnia 2012, 23:45:50 »
Dokładnie, jak silnik chodzi na ssaniu (bogatszej mieszance) to potrafi nieźle spalić.

Offline Basler

• Toyot Pełzający
  • **
ile pali Yaris ??
« Odpowiedź #1960 dnia: 03 Grudnia 2012, 23:50:33 »
Moze zona odkryla w sobie dusze rajdowca i po przesiadce na Y nie moze sobie odmowic szybkiego pomykania po miescie swietnym maly samochodem :cheesy:

A tak serio to:
1. 9l wychodzi z tankowania czy z kompa? Moj komp kiedys zwariowal i pokazywal jakies dziwne wartosci ale po odlaczeniu akumulatora zaczal pokazywac normalnie. Ja po resecie kompa i przejazdzce przez WWA w godzinach szczytu potrafie miec na wyswietlaczu srednia nawet i 14l/100km co jest totalną bzdurą.
2. To co napisal Damian to baaardzo prawdopodobna opcja.
3. Cos jest nie tak z samochodem, moze niskie cisnienie w oponach, gdzies ucieka paliwo bokiem, "niedrozny uklad przewietrzania skrzyni korbowej" - cokolwiek to znaczy, cos z ukladem zasilania. Z mozliwych przyczyn podanych w haynesie jednak stawialbym na punkt: "Trudne warunki drogowe lub niewlasciwy styl jazdy".

A w temacie:
Srebrna, miasto stoleczne 7,4l/100km
Srebrna Strzała!

Offline adammm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1961 dnia: 04 Grudnia 2012, 05:12:51 »
co powiecie na nano dodatki WS2 , czy mogą znacząco wpłynąć na spalanie czy to kolejna tgz. "turbinka kowalskiego"?

Offline adasiek231

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 V gen
« Odpowiedź #1962 dnia: 04 Grudnia 2012, 09:56:06 »
Hejo, no autem jeździ zona do pracy ma 7 km, spalanie wyszło mi po tankowaniu a jeśli chodzi o kompa to tak samo wyszło, odłączałem akumulator i potem pracował na wolnych obrotach ok 30 min na drugi dzień jazda po mieście pierwsze ruszenie to muł ze szok a ale potem się ustabilizowało. Generalnie żona narzeka że strasznie słaby może dlatego że przyzwyczaiła się jeździć oplem 170 koników :P Zobaczę jak wyjeździ kolejny bak paliwa i zobaczymy przy tankowaniu co wyjdzie. a Dodam że wcześniej miała tiko to po mieście paliło ok 7l co też nie było małym zużyciem no ale 100 razy lepszym niż obecnie.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #1963 dnia: 04 Grudnia 2012, 10:00:30 »
pracę sondy sprawdzicie elm327

przy mega krótkich odcinkach faktycznie może być bardzo dziwne spalanie

jak się przesiada ze 170 koni na 68 to nie dziwota, że się narzeka
TIIDA '09

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1964 dnia: 04 Grudnia 2012, 13:18:09 »
Generalnie żona narzeka że strasznie słaby może dlatego że przyzwyczaiła się jeździć oplem 170 koników :P

Ja tutaj upatrywałbym przyczyn wysokiego spalania. Żona zapewne ma ciężką nogę (w przenośni oczywiście :cheesy:) i mocno katuje silnik. Pewnie oplem łatwiej się przyspieszało i nie musiała go tak dusić. To samo z tico, tylko mniej palił bo silnik mniejszy.
Ja mam silnik 1,5 i ostatnio miałem 8,94l/100km tylko po mieście ale to dużo mocniejszy silnik no i ja nie jeżdżę wolno. Rzecz w tym, że wystarczy parę ecodrivingowych nawyków typu hamowanie silnikiem i zużycie paliwa znacznie spada. Warto próbować się uczyć :good:
Może cały czas jeździ też na klimie?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl