Autor Wątek: Komunikat "check airbag"  (Przeczytany 75122 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

southpaw

• Gość
Odp: Komunikat "check airbag"
« Odpowiedź #30 dnia: 31 Stycznia 2013, 06:00:17 »
witam
prosba do gusti od wczoraj man ten sam problem zrobilbys zdjecie
tych stykow jak to przeczyscic bede wdzieczny

droko

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 02 Lutego 2013, 07:19:50 »
W końcu po wielu diagnozach pomogła wymiana tego panelu nad biegami. Przepaliła się jedna dioda i dlatego błąd wyskakiwał.

southpaw

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 02 Lutego 2013, 11:53:45 »
u mnie tez wyskakiwal ten blad a teraz jest jakis spiecie bo wogole nie ma zasilania a akumulator ok

southpaw

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Lutego 2013, 16:53:58 »
check airbag zniknął zasilanie wróciło poluzowała się masa od aku stąd problemy
 :-)

Offline new_user

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Maja 2013, 12:37:09 »
Po roku użytkowania auta nareszcie udało mi się rozebrać tą kostkę pod siedzeniem kierowcy, prysnąłem styk :

http://www.olejesamochodowe.com.pl/p/1515,85/isol-spray---zabezpiecza-i-izoluje-czesci-elektryczne-200ml/

i kontrolka check Airbag zapaliła się tego samego dnia dwa razy, ale od tamtego czasu (teraz to już  ze 3 tygodnie) spokój, więc mam nadzieję że to nigdy już nie wróci

stasik

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Lipca 2013, 14:10:50 »
Witam,

pozbyłem się problemu z komunikatem "check airbag". Zakupiłem i wymienił wyświetlacz tuż nad lewarkiem zmiany biegów tak jak radził serwis Toyoty. Komunikat już się nie wyświetla.

Powodzenia

Offline Madraf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 07 Listopada 2013, 13:27:53 »
Witam wszystkich,
Jestem nowym użytkownikiem forum. Odnalazłem wątek związany z "check airbag" w związku z dzisiejszym pojawieniem się komunikatu w moim aucie. Problem pojawił się rano zaraz po uruchomieniu silnika. Jak czytałem w tym poście w większości przypadków kłopot z tym komunikatem zanika podczas niskich temperatur np. zimą, widać u mnie jest odwrotnie. Mam pytanie do osób, które uporały się z tym problemem. Czy wymiana panelu sterowania klimatyzacją jest kosztowna i czy można ją przeprowadzić samemu tzn czy jest to jakoś szczególnie skomplikowane? Da radę zamówić nowy panel np w ASO żeby nie ryzykować zakupu uszkodzonego np na allegro? A może szukać innych przyczyn problemu np. styki w kostce pod fotelem?  A może wyłączenie poduszki pasażera zlikwiduje ten komunikat? Jeżdżę samemu więc to nie byłby kłopot. Ostatnie sprawdzę po powrocie do domu tymczasem może ktoś zdoła mi udzielić odpowiedzi lub da jakieś wskazówki w tym temacie. Auris jest z 2008 więc dawno po gwarancji, jestem drugim właścicielem. I jeszcze jedno. W ostatnim czasie tzn w ciągu pół roku wymieniłem 3 żarówki - 2 x h11 i jedną postojówkę. Jeśli przyczyną w.w. komunikatu jest przepalająca się dioda w panelu to może coś jest np z napięciem i to nie przypadek, że żarówki tak szybko się przepalają. Dziękuję za wszystkie ewentualne odpowiedzi. Pozdrawiam

Offline Madraf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 07 Listopada 2013, 15:13:17 »
Dodam, że czerwona dioda na panelu klimatyzacji pokazująca włączone poduszki nie pali się. Więc to pewnie jej przepalenie jest przyczyną...

Offline Madraf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 07 Listopada 2013, 21:14:34 »
Problem usunąłem więc jeśli ktoś by miał podobny możliwe, że to będzie ta sama przyczyna. Dioda żółta na panelu informująca o włączonych poduszkach oczywiście się świeci - żona wprowadziła mnie w błąd patrząc na inna kontrolkę stąd małe przekłamanie z tą informacją wcześniej. Z racji tego wykluczyłem przyczynę przepalonej diody na panelu klimy. Rozłączyłem 4 kostki pod przednimi siedzeniami (żółta i szara na stronę) i zapodałem ostro jakimś najtańszym Kontaktem za 6 zł do czyszczenia styków. Wcześniej zasugerowany jednym z postów tutaj przeczyściłem jeszcze masę od akumulatora ale pewnie nie to było przyczyną. Komunikat od pierwszego odpalenia już się nie pojawia i mam nadzieję, że już tak zostanie. Żeby rozłączyć te żółte kostki trzeba mieć naprawdę mocne nerwy, kolana i palce. Pozdrawiam

Offline hais3333

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 07 Listopada 2013, 21:41:01 »
jak czyściłeś masę to odpiąłeś klemę od aku?

Offline Madraf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 08 Listopada 2013, 08:58:07 »
Nie, klem od aku nie ściągałem. Odkręciłem lekko masowy, przetarłem końcówki papierem i spryskałem Kontaktem. Pozdr.

Offline Oliko

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Marca 2015, 23:06:00 »
W moim Aurisie ten problem czasem sie także pojawia. Trzy razy w ciągu 5 lat użytkowania samochodu. Zawsze powód jest jeden kostki pod siedzeniem.Raz zaplątała się pod siedzeniem gaśnica i coś tam poruszyła. Wystarczyło poruszać kostką w wszystko grało. Drugi raz żona zostawiła z tyłu butelkę plastikową z wodą gazowaną. Wywaliłem, poruszałem kostkami i wszystko OK. Teraz dwa dni temu to samo pod siedzeniami nie było nic poruszałem kostkami i wszystko OK. Wnioski-  styki w kostkach są do d....................   wiec śniedzieją lub mają luz. A tak przez 5 lat zero usterek. Chack airback to jedyny komunikat przez tyle lat użytkowania auta. Ukłony dla producenta i życzenia aby w innych markach tylko takie problemy bywały.

volti

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 13 Marca 2015, 23:16:57 »
żona zostawiła z tyłu butelkę plastikową z wodą gazowaną. Wywaliłem, poruszałem kostkami i wszystko OK.
U mnie dokładnie ten sam problem, nawet przy dźwiganiu fotela góra-dół. Poruszenie wtyczkami i wszystko gra.

Offline Orlow

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Avensis T27 FL
« Odpowiedź #43 dnia: 28 Lutego 2016, 14:38:03 »
Podepnę się pod ten post co by nie robić bez sensu drugiego wątku .
U mnie kontrolka włączonego airbaga (ta nad lewarkiem)  ledwo się swieci lub jej zupełnie nie widać więc strzelam że to to.
Objawy są podobne jak u poprzedników, samochód jak postoi w zimie to mam gwarantowane że kontrolka airbaga będzie się paliła.
Dzisiaj pozdejmowałem plastiki żeby spróbować dorwać się do tego panelu,  ale niestety natrafiłem na problem ze nie potrafiłem wymontować samego panelu bez wyjmowania całej kasety ze sterowaniem nawiewami.

Mam w związku z tym dwa pytania,  czy da się ją zdemontować bez nawiewów oraz czy ta kontrolka jest podświetlana diodą LED wbudowaną w jakiś układ scalony czy może żarówkę która sam wymienię? Bo 300 zł za panel w ASO to trochę abstrakcyjna cena jak za przepaloną żarówkę
T27

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 28 Lutego 2016, 19:57:44 »
Dioda led.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl