Autor Wątek: Brzęczący wydech  (Przeczytany 16152 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Stiv32

• Gość
Brzęczący wydech
« dnia: 06 Września 2004, 06:16:23 »
Witam - z tego co czytałem, paręosób miało ta przypadłość. U mnie właśnie usłyszałem że brzeczy, stąd pytanie - jak sięlikwiduje te objawy?? Co zwykle jest winowajcą?
Ogladałem tłumik i wydaje mi sie że to łączenie ostatniego tłumika - ale ruszając ręką nie udaje mi sie uzystać w/w efektów, więc może gdzieś indziej - gdzie?
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 10:16:32 wysłana przez Janmor »

wwtcka

• Gość
Brzêcz±cy wydech
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Września 2004, 13:10:55 »
może to być osłona termiczna katalizatora albo tłumika

bigman

• Gość
Re: Brzêcz±cy wydech
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Września 2004, 18:51:37 »
Cytat: Stiv32
Witam - z tego co czytałem, paręosób miało ta przypadłość. U mnie właśnie usłyszałem że brzeczy, stąd pytanie - jak sięlikwiduje te objawy?? Co zwykle jest winowajcą?
Ogladałem tłumik i wydaje mi sie że to łączenie ostatniego tłumika - ale ruszając ręką nie udaje mi sie uzystać w/w efektów, więc może gdzieś indziej - gdzie?
to było omawiane wiele razy - poszukaj w archiwum - albo osłona katalizatora albo obluzowana siatka mocująca

Stiv32

• Gość
Re: Brzêcz±cy wydech
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Września 2004, 20:50:59 »
Cytat: bigman
Cytat: Stiv32
to było omawiane wiele razy - poszukaj w archiwum - albo osłona katalizatora albo obluzowana siatka mocująca

Sorki - a gdzie jest ta siatka?? - nie zauważyłem - wczoraj obejrzałem cały wydech, szarpałem nim i cisza. Blacha nad końcowym tłumikiem oraz osłona katalizatora bez uwag- nie ruszaja się- a jednak cos w zimny poranek brzęczy spod auta - ki diabeł.?

adi

• Gość
Brzêcz±cy wydech
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Września 2004, 08:40:57 »
Cytat: wwtcka
może to być osłona termiczna katalizatora albo tłumika

ja juz nie mam tej oslony :-D  walila to ja zdjeli :lol:

Smok

• Gość
Brzêcz±cy wydech
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Września 2004, 11:36:00 »
mi też brzęczało ale samo przestało

Artur

• Gość
Brzêcz±cy wydech
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Września 2004, 08:24:18 »
Przerabiałem to samo (Yaris 1.0 2002). Przy nagrzanym samochodzie na wolnych obrotach układ wydechowy zaczynał "dzwonić". Czasem nie dzwonił, a czasem dzwonił ;)
I tak - są dwie uszczelki:
- jedna przy tłumiku końcowym
- druga za kolektorem wydechowym
Są one przy tych ruchomych połączeniach (takie śruby ze sprężynami)

W ASO wymienili mi obie uszczelki i już jest ok. Podobno po pewnym czasie uszczelki te wyrabiają sięi wydech zaczyna dzwonić.
Aha, w Yarisie nie ma "siatki" w układzie wydechowym (takiej jak w Corolli). Nie ma też osłony katalizatora (mówięo roczniku 2002). Więc powodem rezonansu na 90% są owe uszczelki.

Stiv32

• Gość
I po problemie
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Września 2004, 21:45:35 »
Tak jak doradziłes - wymieniłem tylną uszczelke - i cisza. Kupiłem ją w ASO - 35 zł
A poniżej kilka zdjęć z wymiany - całośc trwała ok 10 min - klucz 14 - w ASO wycenili usługe na 70 zł - zrobiłem sam.:
Przed wymianą:

Po rozkręceniu:

Nowa uszczelka:

I po robocie :

Nic trudnego

Artur

• Gość
Brzêcz±cy wydech
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Września 2004, 08:06:33 »
Cieszęsięże pomogło. Jesteś błyskawica - w ASO na taką wymianęczeka sięgodzinę;)
Mi to zrobili w ramach gwarancji za darmo i wymienili od razu obie uszczelki. Ale pewnie następnym razem też będęsam wymieniał, to z tego co mi mówili, te uszczelki co jakiś czas sięwypalają.

electro_jarek

• Gość
Brzêcz±cy wydech
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Września 2004, 10:25:44 »
:o Szufla! Też miałem przypadłość z syndromem "brzęczącego tłumika"...Podjechałem do ASO- 10 minut i po kłopocie...Powód brzęcznia- jak stwierdził fachura: "poluzowane łączenie, te ze sprężynami"...Ps. Widać to na zamieszczonych przez STIVA zdjęciach jak to wygląda.

CoOljaCk

• Gość
Brzêcz±cy wydech
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Września 2004, 12:58:15 »
to ja chyba zrobilem rekord bo moze usuniecie tego nie zajelo mi nawet 5 min  :lol:
brzeczalo mi to tylne laczenie to w zwiazku z tym ze nie bylo jeszczeprzedmuchow opitolielm wszystko WD40 i przejechalem juz pareset kilosow i cisza  :aslyer

adi

• Gość
Brzêcz±cy wydech
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Września 2004, 13:29:54 »
podnosiles samochod czy masz kanal??

Artur

• Gość
Brzêcz±cy wydech
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Września 2004, 13:35:58 »
Cytuj (zaznaczone)
brzeczalo mi to tylne laczenie to w zwiazku z tym ze nie bylo jeszczeprzedmuchow opitolielm wszystko WD40

To widocznie piszczały Ci tylko te sprężyny albo samo połączenie. U mnie było gorzej, bo wydech się"tłukł". Może mocniejsze dokręcenie czy popsikanie pomogłoby na jakiś czas, ale z drugiej strony te sprężyny są po to, żeby łączenie było elastyczne. Przy naszych drogach to dość istotne. U mnie też nie było przedmuchów.

Stiv32

• Gość
Brzêcz±cy wydech
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Września 2004, 16:16:53 »
Cytat: adi

Nie potrzebny jest kanał (oczywiście wygodniej jak jest :-)) zaś co do mocniejszego dokręcenia śrub - to nimozliwe gdyż mają one blokadę(kołnierz) - wkręcaja siędo pewnego miejsca i koniec - wiec jakby sprężyny były za luźne to trzebaby je wymienic lub podłożyć coś - podkładki.

CoOljaCk

• Gość
Brzêcz±cy wydech
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Września 2004, 18:37:54 »
Cytat: adi

tak pojechalem na kanal bo na poczatku nie wiedzialem co to i musialm zdiagnozowac swoimi łapami. szarpiac wszystko po kolei od kolektora doszedlem do koncowego tlumika gdzy wydobywal sie ten sampel  :athunbsup

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl