Autor Wątek: Usztywnienie zawieszenia Camry  (Przeczytany 3590 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MOKMA

• Gość
Usztywnienie zawieszenia Camry
« dnia: 05 Kwietnia 2006, 22:40:50 »
Witam wszystkich. Na allegro można kupić wkłady gumowe, które montuje się w sprężyny zawieszenia. Podobno utwardza to samochód zwłaszcza przy zużytych sprężynach i oszczędza amortyzatory. Sposób montowania ma być b. łatwy nawet bez pomocy warsztatu. Ciekawy jestem co o tym sądzicie i czy ktoś miał już doświadczenia z tym wynalazkiem. To cudo kosztuje 4zł szt. Pozdrowienia dla wszystkich

przemo.

• Gość
Odp: Usztywnienie zawieszenia Camry
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Kwietnia 2006, 22:54:50 »
Witam,

Ja w sobotę założyłem sobie takie gumy. Utwardziły mi zawieszenie i podniosły o około centymetr. Zmuszony byłem, bo nowe felgi. :)
Wracając do tematu, utwardzenie jest odczuwalne, ale moim zdaniem na plus trzymania, bo komfortowo jest nadal. Jak chcesz to mogę zrobić zdjęcia i wysłać.

MOKMA

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Kwietnia 2006, 23:11:14 »
Dziękuje za informacje. Musze sobie chyba takie założyć. Tylko czy te gumowe wkłady, które tak się podobno łatwo zakłada, tak samo łatwo nie wylecą .Podczas szybkiej jazdy może to być średnia przyjemność.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Kwietnia 2006, 23:18:35 »
jak sa zluzyte sprezyny to sie kupuje nowe a nie pcha w nie jakies dziadostwo nie wiadomo jakiego pochodzenia.......

czy wypada czy nie trudno stwierdzic ale jak ci cos walnie to wtedy bedizesz myslal dopiero ze za wiele nie zaoszczedziles na tym....

sprezyna ma to do siebie i po to ma jakas tam ilosc zwoi aby wszystkie pracowaly.....

wkladajac ten badziew  powodujesz ze sprezyna pracuje juz tylko na mniejszej ilosi zwoi i napewno powstaja tam wieksze napraezenia itd....

dla mnie to robienie druciarni z auta i nic po za tym.....

jak niestac kogos na wymiane zluzytych sprezyn i zapewnienie bezpieczenstwa nie tylko sobie, ael co wazniejsze dla innych uzytkownikow to niech sprzeda auto i kupi sobie rower.....

pozdrawiam i odrazu zaznaczam ze post nie mial na celu urazenia nikogo - bo zaraz pewnie tak bedize to odczytane!!
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

przemo.

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Kwietnia 2006, 23:36:45 »
Zakłada się bajecznie prosto, nawet nie trzeba odkręcać koła. Wystarczy podnośnik. :) Trzeba zakładać jak najbliżej dołu sprężyny, bo i tak "zlecą". Ja po przejechaniu kilku kilometrów sprawdziłem, jedną poprawiłem i jest ok. :)

Red_Point sprężyny są ok, amortyzatory mają miesiąc (BILSTEIN), wysokość tyłu taka sama jak u kolegi. Chciałem tylko utwardzić, ponieważ felga letnia z oponą jest minimalnie za szeroka (inne odsadzenie felgi) i ocierało mi o mały rant błotnika przy szybciej przejeżdżanych nierównościach, sam rozumiesz - prawie 200KM i polskie drogi...

ps
mam nadzieje ze nie uraziłem Cię tymi prawie 200KM?

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Kwietnia 2006, 08:01:04 »
nie martw sie - nie uraziles mnie.....;)

przy nowym zawieszeniu - hmm napenwo jest bezpieczniejsze, ale czy dobre dla niego to nie wiem mimo wszystko....

u mnie po wymianie aluskow tra wszystkie 4ry kola i zdecydowanie wole zrobic pozadek z nakolami, rantami itd.

pozdrawiam
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Kwietnia 2006, 14:05:23 »
Witam wszystkich. Na allegro można kupić wkłady gumowe, które montuje się w sprężyny zawieszenia. Podobno utwardza to samochód zwłaszcza przy zużytych sprężynach i oszczędza amortyzatory. Sposób montowania ma być b. łatwy nawet bez pomocy warsztatu. Ciekawy jestem co o tym sądzicie i czy ktoś miał już doświadczenia z tym wynalazkiem. To cudo kosztuje 4zł szt. Pozdrowienia dla wszystkich

fajny pomysł, wprawdzie ma i swoje wady, ale czasem jest jedynym rozwiązaniem. wiadomo, nowych sprężyn nie zastąpi, ale pomóc może.

u mnie utwardziło trochę tył i podniosło go do fabrycznego stanu, bo po założeniu gazu trochę opadł tył ( ok +80kg wiszące za osią... 

ja założyłem prawie u samej góry, jak na razie nie zjechały niżej. założenie rzeczywiście banał, żadnej filozofii tu nie ma. sprężyna ma jednak jeden zwój "mniej" - guma mało się ugina, więc jak obładujesz auto, to czasem prawie że "dobija", nie siada jednak tak bardzo jak bez...

reasumując : jak będzie mi sie szykować w miarę równa trasa pełnym autem to wsadzę sobie po dwie na stronę - jak będę jechał do Wrocławia, bo tam jest w miarę równo:) przy normalnym użytku mam po 1 na stronę i jest ok.

Do Camry kombi są wzmacniane Lesjoforsy po 250zł/szt, jak na mój gust będą takie jak fabryczne - bo fabryczne są z drutu 14, a Lesjo z 14,5 ...  kupię, to się pochwalę, na razie muszę letnie kapcie jakieś kupić...

RedPoint : "jak niestac kogos na wymiane zluzytych sprezyn [...] to niech sprzeda auto i kupi sobie rower....."

masz dziwną wizję świata, nie każdy jest tak dziany jak Ty - powinieneś takie rzeczy uwzględniać, a swoją drogą to po sprzedaży roweru miałbym dobrą Camry 97 :), więc ciężko kogoś oceniać po tym, co montuje do auta...:)
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl