Autor Wątek: Trochę przeróbek  (Przeczytany 5369 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rmoteka

• Gość
Trochę przeróbek
« dnia: 13 Kwietnia 2006, 00:13:24 »
Witam wszystkich,
jestem nowiuśki na formum ale Camry (2,2 93 amer.) jeżdzę już od 2 lat, postanowiłem się podzielić  paroma pomysłami jaki mi chodzą  po głowie i chętnie usłyszę opinie o nich. Mam parę pomysłów na mini mody Camry.

Zrealizowany
Przeróbka kluczków i pilota do alarmu i centralnego na wersję "scyzoryk"
Znalazłem ostatnio na allegro alarm którego piloty mają płytkę pasującą do kluczyków do VW tzw "scyzoryków"
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=97072035 i http://www.allegro.pl/show_item.php?item=96407084
Przeróbka się udala, kilka porad podstawowych:
- Należy dorobić kluczyk (tak na wszelki wypadek) najlepiej na surówce innej niż SILIKA bo ta ma w paskudnum miejscu dziurkę do trzymania obudowy plastikowej i po docięciu ma słabą wytrzymałość
- W wersji amerykańskiej trzeba zrobić minimalnie dłuższą niż oryginał VW (ok 2 mm) bo przy wyciąganiu trzeba wciskać kluczyk w stacyjce (nie wiem jak jest w europejeskiej wersji ale pewnie nie)
- całość operacji wykonuje się przy pomocy imadełka, piłki do metalu i kilku pilników (tzw. iglaków)
Działa pięknie kluczyk się składa alarmi i centralny działają super.

W planach
- Przeróbka dźwigni (automat) na krótszą i ładniejszą może z LS300
- Implant skórzanych elektrycznych foteli (przynajmniej przód) z Leksusa LS 300 lub LS 400 nie wiem które bedą pasować. LS 400 przed rokiem 93 wygląda w środku prawie jak moja Camry (ale prawie może zrobić wielką różnicę)
myślałem  o wymianie całego wnętrza (boczki, deska) ale się chyba nie uda zresztą cena LS z tego rocznika zniechęca to takiej pracy lepiej go kupić
- podgrzewanie lusterek (widziałem na allegro gotowe grzałki)
- dodanie spryskiwaczy reflektorów
- i najbardziej ambitny to komputer pokładowy oparty o PC-ta wyświetlacz dotykowy 7" obsługującu GPS, muzykę, telefon przez bluetooth, diagniostykę (dodatkowe czujniki temp, ciśnienia itp) czujniki parkowania, antyradar
plany ambitne zobaczymy czy starczy czasu mojego i życia toyotki.

Pozdrawiam i czekam na opinie i podpowiedzi.

Kaska

• Gość
Odp: Trochę przeróbek
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Kwietnia 2006, 01:47:32 »
No bravo!! Czeka Cię troche dłubania ;)
Czujniki parkowania założyłam - fajna sprawa - polecam, spryskiwacze reflektorów też mam ale jakos przestały działać ;) i podobnie z podgrzewanymi lusterkami tzn. pawe przestało grzać jakos w zimie ;) Więc jak już tak się rozpędzisz z robotą to możesz o moje autko też zachaczyc i porobić ;) Oczywiście żartuję i życzę duuużo zapału i cierpliwości, bo to drugie z pewnością będzie potrzebne (o kasie nie wspominam nawet)
Pozdrowienia!!!

MaciekB

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Kwietnia 2006, 13:07:55 »
witamy 8)

przeróbka dźwigni to fajny pomysł,

komputer pokładowy  :o tego jestem bardzo ciekawy

co do czujników cofania - przydatna rzecz - lecz założyłem takie "aftermarkety" w ASO i jedna mi fixuje - trochę to denerwujące, bo nie wiesz czy rzeczywiście już jesteś blisko przeszkody, czy może jeszcze nie...

rmoteka

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Kwietnia 2006, 13:22:05 »
Z tymi czujnikami to koncepcja jest taka żeby spiąć je przez specjalnie przygotowany interfejs do komputera
i wyświetlać na monitorze do komputera pokładowego, trochę dłubię w elektronice i mam parę schematów jak dopiąć przez Serial lub usb takie interfejsy. Oczywiście czujnik można zastosować z przemysłowych są dokładniejsze i mniej zawodne ale to już drobiazgi.
Myślę o czymś takim ale rozbudowanym o funkcje diagnostyczne silinka, gazu, wykresy itp

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwietnia 2006, 13:57:15 »
Witam wszystkich,
jestem nowiuśki na formum ale Camry (2,2 93 amer.) jeżdzę już od 2 lat, postanowiłem się podzielić  paroma pomysłami jaki mi chodzą  po głowie i chętnie usłyszę opinie o nich. Mam parę pomysłów na mini mody Camry.

W planach
- Przeróbka dźwigni (automat) na krótszą i ładniejszą może z LS300
co to jest za fura LS300 ? ES słyszałem a LS ?
- Implant skórzanych elektrycznych foteli (przynajmniej przód) z Leksusa LS 300 lub LS 400 nie wiem które bedą pasować. LS 400 przed rokiem 93 wygląda w środku prawie jak moja Camry (ale prawie może zrobić wielką różnicę)
Bardzo się mylisz - siedzenia camrochy nie mają najmniejszego polotu do lexusowatych. W camry skóra jest twarda i ugięcie samego fotela jest niewielkie - siedzisz więc prawie na obitej skórą płaskiej powierzchni, w LSie skóra jest mięciutka, bardzo trwała (u mnie są dopiero minimalne wytracia koloru), i w ten fotel się lekko zapadasz więc tyłek nie tanczy na zakrętach.. Co do pasowania - chcesz to mogę dla Ciebei pomierzyć odległości między szynami oraz między otworami montażowymi. Pozostanie doprowadzenie odpowiedniego zasilania i łącznie z zagłówkiem sterowanym elektrycznie wszystko powinno jeździć :-))
BTW mam kilku znajomych z LSami na części - komplet foteli można wyrwać za 1,5k PLN.
Ja bym się zastanowił nad takim z LS430 :-) tam fotele są dodatkowo wyposażone w wentylację (nawiew powietrza od spodu i pleców) oraz niektóre funkcję masażu  :D

myślałem  o wymianie całego wnętrza (boczki, deska) ale się chyba nie uda zresztą cena LS z tego rocznika zniechęca to takiej pracy lepiej go kupić
To nie przejdzie - są zupełenie niekompatybilne - rózne kształty przetłoczeń etc - szybciej będzie oddać to do tapicera, ale wtedy: nie koniecznie zrobi Ci to pod kolor siedzen, może złoić chore pieniądze..

- podgrzewanie lusterek (widziałem na allegro gotowe grzałki)
Tu mam doświadczenie - robiłem to w mojej każdej camry i działało w połączeniu z grzaniem szyby. Jeśli jesteś z Wawy to została mi jedna mata grzejna - oddam za 'pifo'
Po co ? Skuteczność tego urządzenia jest mierna - nie ma jak postój na stacji i wypucowanie lampy szczotką. Przydaje się przy ksenonach i to tylko w czasie kiedy na drodze jest paciaja (błoto pośniegowe). Drugi 'minusik' spryskiwaczy to zuzycie płynu - spryskiwacz świateł w lexie wywala 5 litrow płynu w 1,5 minuty :-))
Moim zdaniem stracony czas.

- i najbardziej ambitny to komputer pokładowy oparty o PC-ta wyświetlacz dotykowy 7" obsługującu GPS, muzykę, telefon przez bluetooth, diagniostykę (dodatkowe czujniki temp, ciśnienia itp) czujniki parkowania, antyradar
antyradar ? daruj sobie - nie ma jak CB to jest pewna bron przeciwko miśkom
Podam Ci fajną linkę - koles już jakiś czas walczy z kompem - czekam na wersje finalną i ustawiam się do niego w kolejce..
http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4476&postdays=0&postorder=asc&start=210
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Kwietnia 2006, 18:39:47 »
Po co ? Skuteczność tego urządzenia jest mierna - nie ma jak postój na stacji i wypucowanie lampy szczotką. Przydaje się przy ksenonach i to tylko w czasie kiedy na drodze jest paciaja (błoto pośniegowe). Drugi 'minusik' spryskiwaczy to zuzycie płynu - spryskiwacz świateł w lexie wywala 5 litrow płynu w 1,5 minuty :-))
Moim zdaniem stracony czas.

- sprzeczał się nie będę, ale skoro jest, to czemu nie używać... co do skuteczności - jak stoimy w korku, skuteczność jest (jak piszesz) mierna, jednak powyżej 50kmph, zaczyna działać, ze względu na siłę, jaką ma strumień powietrza walący w reflektory...
 szczotki, bądź papierowego ręcznika nic nie zastąpi, ale myje to całkiem nieźle, zwłaszcza w deszczu, no i oczywiście w zimie... z tym że w zimie przydałby się podgrzewany płyn :D

camry bez spryskiwaczy?? kiedyś mi się podobała, ale teraz? :D wygląda "łyso" :D
3VZ.pl

rmoteka

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Kwietnia 2006, 20:51:23 »
Ztymi LS-ami i GS-sami do dałem wpadkę  ::)
Ze spryskiwaczami koniecznie fakt płynu idzie mniej ale jak się jedzie w długą trasę nie zawsze jest chęć do postoju
a poprzednie auto miało i się przyzwyczaiłem, w końcu lepiej mieć więcej niż mniej  :)
Co do antyradau to jeżdzę w sumie powoli, ale w mieście nie potrafię poniżej 60 i antyradar parę razy mnie przed fotorapidem ostrzegł
a jak nie trzeba go będzie zdejmować i zakładać a dodatkowo wszystko na ekranie to co mi przeszkada, przeróbka minimalna.

Cytuj (zaznaczone)
przydałby się podgrzewany płyn
A w lecie oziębiany z zawrtością chmielu  ::)

kilka fotek z pilotem:
- rozcięty plastikowy uchwyt kluczyka

- po pierwszym cięciu a obok niedościgły wzór

- wymieniona wkładka pilota (obok oryginał)

- dopiłowany kluczyk i oryginał

- gotowe

a komputer ma raczej wyglądać tak tylko że na innym monitorze lepiej schowanym "okienko" 2 ISO

Cytuj z: maniek_ls
Cytuj (zaznaczone)
Co do pasowania - chcesz to mogę dla Ciebei pomierzyć odległości między szynami oraz między otworami montażowymi.
Chętnie, po świetach będę zdejmował siedzenia to zrobię fotki będzie łatwiej dyskutować.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2006, 20:55:45 wysłana przez rmoteka »

raptus

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Kwietnia 2006, 10:07:34 »
Jesli chodzi o tego kompa to mam mieszane uczucia, pasuje tak ni przypiął ni przypier.... :-\  zdecydowanie leprzym wyjsciem jest zainwestowanie kasy w dobry system audio,frajda o niebo lepsza a w dodatku uczta dla uszu.
MNIE RAJCUJE ZMIANA LEWARKA DO BIEGOW  KONKRETNIE OD CZEGO PODEJDZIE ? GDZIE KUPIC? JAK SKROCIC?
Moja camrzyca ma juz swoje latka i nie oplaca sie w nia inwestowac kasy ,poza tym co konieczne.,teraz przymierzam sie do załozenia BLOSA ;D mam nadzieje ze bedzie poprawa.

rmoteka

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Maja 2006, 23:46:01 »
Myślę też o takiej rozbudowie  ;D

Tuning by szalony tapicer
« Ostatnia zmiana: 06 Maja 2006, 23:50:14 wysłana przez rmoteka »

Lwiecz01

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Maja 2006, 00:11:04 »
rmoteka -> rotfl  :o ;D ;D ;D ;D ;D