Autor Wątek: jakość LPG - teraz zrozumiałem  (Przeczytany 22635 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kefasneo

• Gość
jakość LPG - teraz zrozumiałem
« dnia: 07 Września 2004, 11:15:49 »
teraz zrozumiałem, przejrzałem na oczy i mózg; ja podróżuje na trasie wrocław - poznań i tankuje w 2 stacjach: 1. w Lesznie na wylocie na Wrocław nazywa się"Promocja" 1,73 i na wylocie z wrocławia na Poznań 1,75; pomiar zuzycia na trasie przy podobnym stylu jazdy pokazał że jak zatankuje dużo w lesznie to pali mi 7,9l/100km a jak na wylocie z wrocławia (Dragongaz) to 6,5l/100km
wyliczyłem w Excelu że 100km kosztuje mniej tankując na Dragonie lub najprawdopodniej innych super firmowych stacjach niż w Lesznie; czyli taniej jest spalic mniej droższego gazu

teraz wiem ze to była niby oszczędność
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2006, 10:53:34 wysłana przez Kryspin »

Bisua

• Gość
jako¶æ LPG - teraz zrozumia³em
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Września 2004, 11:39:42 »
dokładnie miałem to samo porównujac gaz na Shellu i na innych stacjach gaz o 2 grosze droższy a zamiast 290 moge w miescie przejechać 340

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Września 2004, 18:23:18 »
heh ja przejeżdżam na trasie 470 km średnia 100-110 km/h , a nie jest ustawione economy :D

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Września 2004, 18:36:37 »
Cytuj (zaznaczone)
heh ja przejeżdżam na trasie 470 km średnia 100-110 km/h , a nie jest ustawione economy
jaki ty masz zbiornik :)

Konrad chyba zostaniesz moim prywatnym gazownikiem :):)

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Września 2004, 18:47:34 »
60l czyli fiizycznie 48l :D
no bez przesady :D  poprawiłem ciut dół i wrreszcie ustawiłem optymalnie mieszankę-dół (Nm) lepszy :D

stoned_crazy

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Września 2004, 17:29:26 »
Różnica jest a czasem bywa ogromna.I tu nawet nie chodzi o spalanie tylko oto że czasem sięwręcz jechać nieda... Dlatego też ja tankujęzawsze ,o ile mogęna statoilach i shellach.A jak nie mogębo jestem w trasie to szukam chociaż żeby był drogi gaz z markowej stacji a broń boże u pana miecia.

pozdrawiam...

Premo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Września 2004, 21:52:57 »
u pana miecia za toruniem :)  Marko - gaz jest   w połowie trasy ze ślunska nad morze

i mają kurde gaz od ruskich ( 6 atmosfer)  a konkurencja tam nie cenowa a jakościowa :D

jak mi napierdział w butle w te wakacje za 1,50 (60l@52l)  to autko szło jak rakieta poprostu  a spalanko hmm 13 l   przy średniej 140kmh :) ( 4 tyś obr)

tmx

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Września 2004, 22:10:28 »
Wracając z Wakacji zatankowałem zaraz za przejściem granicznym gazik orlen po środku nigdzie (przejście po środku nigdzie) i zrobiłem na nim 437 km -  a w zbiornik wchodzi 34l.
Nie żałowałem gazu bo do domu mi było śpieszno.
Tankując we Włoszech bez Problemu osiągałem wynik w okolicach 7.5 litra na 100.
A w polsce zazwyczaj 9-10.

misza24

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Września 2004, 23:50:01 »
prawda jest smutna ale prawdziwa gaz w PL jest do pupy w porownaniu z UE. Nie ma u nas jakichkolwiek przepisów okreslających sklad gazu a co za tym idzie jego jakośc. Nie ma także speca ani jednego w całej PL aby był w stanie stwierdzić jakie sa proporcje na stacjach odnosnie propan\butan. Dlatego nasze polaczki sprzedają gaz zawierający wieksze ilości butanu niz sasiedzi z krajów UE.  Mam ogromną nadzieje ze w najbliższej przyszlosci ktoś madry kto bierze kupe kasy za pierdzenie w stołek stworzy odpowiednie przepisy odnosnie jakosci gazu sprzedawanego na stacjach.
Osobiści uczulam na stacjęgazu Orlenu na trasie wawa gdansk na wysokosci odbicia na Nowy Dwór Gdanski. Gaz mają do pupy auto ledwo co jechało    ::szczena::

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Września 2004, 15:40:52 »
Cytat: misza24
prawda jest smutna ale prawdziwa gaz w PL jest do pupy w porownaniu z UE. Nie ma u nas jakichkolwiek przepisów okreslających sklad gazu a co za tym idzie jego jakośc. Nie ma także speca ani jednego w całej PL aby był w stanie stwierdzić jakie sa proporcje na stacjach odnosnie propan\butan. Dlatego nasze polaczki sprzedają gaz zawierający wieksze ilości butanu niz sasiedzi z krajów UE.  Mam ogromną nadzieje ze w najbliższej przyszlosci ktoś madry kto bierze kupe kasy za pierdzenie w stołek stworzy odpowiednie przepisy odnosnie jakosci gazu sprzedawanego na stacjach.
Osobiści uczulam na stacjęgazu Orlenu na trasie wawa gdansk na wysokosci odbicia na Nowy Dwór Gdanski. Gaz mają do pupy auto ledwo co jechało    ::szczena::

niop wystarczy wybrać siędo Czech i autko jakby z 10świerszczyków miało więcej
a z przeopisami owszem przegapili (znowu) ... wprowadzając Rozporządzenie o kontrolach stacji- o Pb i ON pamiętali, ale to tylko polska bracia i siostry  :adiabelek

darek td

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Września 2004, 22:02:03 »
W wakacje tankowałem na trasie 3 w Nowej Soli  (stacja była w polu) połakomiłem sięna niską cenę. GAZ był tak zasyfiony, że musiałem w domu - w Szczecinie jechać do gazownika, a ten odkręcał butlę, czyścił i przedmuchiwał rurki miedziane.  Samochód zachowywał sięjak diesel z zatkanym filtrem paliwa. Po oczyszczeniu objawy ustąpiły. W butli było około - dwie garście syfu. Gaz mam zamontowany od czerwca 2004 roku.
Zapychałła sięrurka zasilająca z butli i praktycznie filtr na parowniku był czysty.
Mam  nauczkę, ostrzegam  innych !!

kefasneo

• Gość
dziwna sprawa
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Października 2004, 18:01:36 »
jest taki gaz który na butli ma napisane - nie chce pomylic teraz: "jakość-moc-zysk" on występuje na Petrochemi czasem, Orlenie i prywatnych stacjach ( tzn małych) i jak na tym jeździłem tankując w Lesznie to auto mi paliło dużo wiecej;
wiec nawet na dużej stacji warto patrzeć jakie logo widnieje na butli sprzedawcy
odniosłem wrażenie że na Dragongaz autko jeździ identycznie lub lepiej niż na Powergaz

luke

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Października 2004, 10:49:40 »
rachunek jest prosty i to nie zalezy wcale od ceny zalezy co stacja robi z gazem czyli ile sie miesza propanu z butanem powinno to byc poł na poł wtedy gaz jest dobry a jezeli jest tak ze jest wiecej butanu niz propamu f\gaz szybciej sie spala i dlatego mozna mniej przejechac i nie jest wcale powiedziane ze jak gaz jest drogi to jest dobry bo ja tankuje u kolegi za 1.94 gaz a na orlenie jest za 1.99 a na mojego znajomego gazownie niggy nie narzekałem pozdro  :-D

stoned_crazy

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Października 2004, 13:25:49 »
W gazie proporcje między propanem i butanem wachają  sięw granicach 40-60% w jedną bądź drugą strone i zależy to od pory roku z tego co mi wiadomo. W zimie musi być więcej propanu bo chyba nie zamarza czy coś takiego... zato propan bardziej muli fure co może być odczuwalne... Gdzieś słyszałem ,że w takiej Norwegii to fury jeżdżą na samym propanie (albo prawie) tyle że jest on dobrej jakości ,ale to dlatego że tam jest zimno...Za to w lecie wydaje mi się,że jest właśnie z 60% butanu w tym co tankujemy. No i propan jest droższy...

pozdrawiam...

luke

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Października 2004, 08:21:42 »
bo butan zamarza w zimie ale to sie tyczy ogrzewania domow dlatego np na zime nie mozna uzywac mieszanki gazu tanszej bo zamarznie  :abiggrin

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl