Autor Wątek: patent na tylna kanape....  (Przeczytany 27064 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sivy

• Gość
patent na tylna kanape....
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Sierpnia 2005, 09:42:32 »
a widziałeś w ogóle coś takiego jak równa droga w Polsce? mieszkam w Trójmieście jedyna "równa" to chyba obwodnica i może nowe odcinki 6 na Szczecin, reszta jest zdrowo powybijana w całym mieście.

ja mam 3d i zaczęło sięchyba cos przy 10kkm.gorzej że już zajęło siętym podobno ASO na przeglądzie 15kkm, ja sam już nie wiem ile razy. u mnie wkurzające nie jest może samo "latanie" oparcia, bo telepać będzie sięzawsze jeżeli nie jest sztywna (gąbki naklejać na plastiki pod oparciem  :shock: nie przejdzie bo mnie współwłaścicielka samochodu zabije  :wink: ), zresztą w tyłu yarka jest taka kupa plastików które sobie poklepują że mała bania.

do szału doprowadza mnie takie ni to piszczenie ni to skrzypienie :evil: . taki "świerszczyk", jak byście wzięli gumkęi zaczęli piszczeć po szybie, wystarczą niewielkie telepania oparciem kanapy i już mam z głowy dobry humor. wyczaiłem że to cholerny zawias łączący oparcie. ostatio zagiąłem tapicerkętak że w końcu zobaczyłem w całej okazałości drania. i , bo nie ma w ogóle nawet szczelinki żeby zastosować jakiś stały smar. pozostaje co miesięczne pryszczenie silikonem :? .

adi

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 22 Sierpnia 2005, 10:02:26 »
Cytuj (zaznaczone)
a widziałeś w ogóle coś takiego jak równa droga w Polsce? mieszkam w Trójmieście jedyna "równa" to chyba obwodnica i może nowe odcinki 6 na Szczecin, reszta jest zdrowo powybijana w całym mieście.

widzialem i to coraz wiecej....w warszawie ostatnio wybieraja proste rozwiazanie, frezuja ulice i klada nowy asfalt....dobre ale napewno ne ina dlugo.....

oczywiscie caly czas wiekszosc ulic to porazka, nuiektore powinni zamknac bo nei nadaja sie do ruchu.....

Yaga

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 22 Sierpnia 2005, 10:03:48 »
U mnie też jest taki ciągły dźwięk. Mówisz, że to zawias? Muszęgo wyczaić, bo mnie także szlag trafia, gdy mi non stop z tyłu piszczy podczas jazdy.   :(  

Od tygodnia odzywa mi siętakże cała kanapa. Mam 7,5 tys. na liczniku, a kanapa zaczęła dawać regularnie głos na nierównościach, po tym jak przejechałam Yarkiem po wyboistej drodze w lesie. Pochybotało samochodem w każdą stronęi widać coś sięprzy okazji obluzowało.   :csad

adi

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Sierpnia 2005, 10:09:21 »
no wiecie u mnei po 121 000 to ma prawo cos stukac :D

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Sierpnia 2005, 16:23:55 »
pojutrze bede wybebeszał autko i może ciut zdjęć porobie, już wiem, że do tylnej kanapy (dwie śrubki za przednimi fotelami) jak i do przednich foteli (po 4 śruby na każdy fotel) potrzebny jest imbus 45 i wszystko ładnie wychodzi na zewnątrz-czas ca. 20min na spokojnie.

zdanek

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 30 Sierpnia 2005, 21:24:54 »
U mnie pomimo wielu innych kłopotów z autem o dziwo na stukanie plastków narzekać nie mogę. Po lekturze waszych postów zacząłem bardziej przyglądać sięw lusterku zachowaniu kanapy w moim 3d i faktycznie oparcie sporo siętelepie ale na razie bezodgłośnie. Czyżby do czasu  :?:

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 31 Sierpnia 2005, 02:15:50 »
kurde a u mnie dzisaij zaczelo stukac  :(  
przez prawie 30 tys km byl spokoj  :x

sivy

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 31 Sierpnia 2005, 11:43:42 »
Cytat: Oko
kurde a u mnie dzisaij zaczelo stukac  :(  
przez prawie 30 tys km byl spokoj  :x

u mnie zaczęło sięjak rodzicowi nie pasowało ustawienie oparcia tylnej kanapy (chyba w ogóle nie są zbyt szczęśliwie wyprofilowane, na co zwrócili uwagępasażerowie. sam nie wiem bo jeżdże z przodu   :D  ) i chcąc pochwalić rozwiązania yarka pokazałem mu jak sobie ustawić kąt pochylenia. no i se poprawił a mi od tamtemgo czasu piszczy   :(  .

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 02 Września 2005, 15:37:30 »
Mi sięnie chciało zdejmować tapicerki, mimo, że zawias piskał, że szok więc zrobiłem inaczej: ożeniłem się, zmajstrowałem dziecko, zamocowałem fotelik i teraz oparcie i siedzisko jest zblokowane na fest.
Nic nie skrzypi.
  :wink:    :D

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Września 2005, 16:23:49 »
takie tam info: tylna kanapa waży 35kg, zauważyłem, że klekot może wydostawać sięrównież z szyn, widać to dobrze przy demontażu kanapy, mocowanie kanapy do podłogi, przy okazji wybeszania: koło zapasowe-10kg, przedni fotel-18kg

Fireman

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 08 Września 2005, 10:53:42 »
Witam, ja od początku maiłem problem z klapą, ale znalazłem sposób.
Trzeba podłożyć dwa kawałki (20cm) węża ogrodowego, gumowego niedaleko zawiasów, położyć kanapęp rzesunąć. Wprawdzie Ciężko sięprzesuwa, ale efekt murowany.
Ten sam efekt uzyskujemy przy użyciu dwóch dużych gąbek  z marketu (4PLN) lub ocieplenia do rur. Nie polecam smarowania WD 40 bo to przecież odtłuszczacz.
Natomiast oparcie też jest łatwo "usztywnić". Ja mam pokrowce więc właśnie pod nie podłożyłem kolejne gąbki w miejscu, gdzie oparcie dotyka (opiera się) o boczny plastik.
Pozdrawiam
Paweł

BRODA

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Października 2005, 19:26:49 »
Ktoś już napisał o tym jak radzić sobie z latającymi oparciami tylnej kanapy ale do mnie nie dotarło to w sposób oczywisty i po godzinie kombinowania przypomniałem sobie, że ktoś wspominał o 20 cm gąbce i eureka olśniło mnie  :cidea  

Mi tylne oparcia poprostu latały (przód, tył) i na każdych nierównościach słychać było tłuczenie siętego "super mechanizmu składania tylnych siedzeń"  :aduh  Siedzisko kanapy też wydawało z siebie dźwięki.

Sposób na latającą i telepiącą siętylną kanapęwraz z telepiącymi siętylnymi oparciami:

Tylne oparcia:
Zamontowałem (włożyłem) kawałek gąbki za! siedzeniem po prawej i lewej stronie tak, żeby opierały sięo plastiki nadkola z tyłu i dopychały kanapędo przodu, tyle na ile wyrobiony luz mechanizmu mocowania pozwala(czyli winowajca stuków). Rozwiązanie wręcz banalne ale bardzo skuteczne! (gąbek tych nie widać praktycznie wogule) dla lepszego efektu można je schować i przymocować pod tapicerką siedzeń (swoją drogą dość łatwo tapicerkęzdiąć bo jest na zasuwaczek i kilka chaczyków)   Efekt jest taki że kanapa już nie lata przód, tył i niewydaje żadnych dźwięków :-DD

Z siedziskiem kanapy poradziłem sobie w sposób równie banalny i równie skuteczny:
Malutki kawałek gąbki przyłożyłem do tych dwóch uchwytów  mocowania tylnej kanapy (po jej podniesieniu) i owinołem je taśmą klejącą. Kanapęopuściłem i złapało te owinięte uchwyty z większym trudem, mocniejsze walnięcie kanapą pomogło  :adiabelek  i trzyma pewnie już sięnie telepie, zero trzaskania  :-DD  

Ja mam wersjęjapońską nie wiem jak jest z innymi, u mnie te wręcz banalne rozwiązania zlikwidowały stuki kanapy całkiem.  :aslyer  Nic nie psikałem, smarowałem itd. Problem telepiącego sięoparcia powraca jedynie po przesunięciu tylnej kanapy do przodu, co jest dość logiczne, ale ja poprostu z tego przesuwania prawie wogule  nie korzystam.

sivy

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 02 Listopada 2005, 12:21:17 »
ja tez już sobie poradziłem ( problem miałem tylko z piszczeniem, nie telepie mi siętak bardzo żebym wklejał gąbki i podkładał gumy. zresztą korzystam często z przesuawnia celem powiększania bagażnika więc mogło by być mało przydatne). po prostu po odusnięciu tapicerki, oczom moim pojawiła sięsprężyna   :shock:  mająca na celu odsuwanie od siebie obu elementów słynnego "zawiasa", tj. mocowania oparcia z kanapą. to chyba sprawca piskania. do rączki smar rowerowy w pojemniku przypminającym strzykawkę(cięzko do tego dotrzeć żeby podajnik smaru stykał siębezpośrednio) i sru nawaliłem na srpężynęi zawas stałego smarowidła. od miesiąca (około) spokój i cisza  :bbravo  .

za to teraz brzęczy mi coś koło ucha w drzwiach kierowcy (mam 3d). plastik rulez   :aslyer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl