Autor Wątek: Spadek mocy po wymiane paska rozrządu, E9, 1988, 1.6 V16 = pow. 100KM, 4WD,sedan  (Przeczytany 6310 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Damian33

• Gość
witam
dzieki za za dotychczasnowa pomoc!

nie znalazlem nic o tym na forum wiec pisze:

problem jak w temacie. czy ktos z was spotkal sie z czym spodobnym? czy to w ogole jest mozliwe  i moze miec ze soba zwiazek?
dwa dni temu dalem do wymiany pasek rozrzadu. pomijam ze chlopcy przy okazji pokrecili mi cos przy inastalacji gazowej, ale to juz wyprostowalem u mojego "drogiego" gazownika. tylko, ze regulacja gazu nic nie pomogla.
Gaz mam od prawie 2 m-cy i wszystko bylo super! zwyczajowo ten silnik byl ekonomiczny w przedziale 2,5k - 3,5k obr i tak sobie lubile jezdzic. a rogi pokazywal od 3,5 w gore i tez sobie z tego skrzetnie korzystalem np. przy wyprzedzaniu na trasie, bo prawie 110 KM wciskalo w siedzenie bez zarzutu.

a teraz: "" jak mawi prosty lud.
w calym przedziale obrotowym ciagnie tak samo (slabo) tzn: tylko "ekonomicznie" [albo - choc to moje subiektywne odczucie - nawet slabiej niz "ekonomicznie"]

note: filtr powietrza nowy, na tych samych świecach ktore sa teraz chodzi poprzednio w wiele dynamiczniej, zostaly wymienione rownoczesnie przewody wysokiego napiecia (na takie za 200 PLN no to chyba niezgrosze, hm?). instalacja chodzi doskonale bez zarzutu (chyba ze sie do niej zabiora spece a mechaniczengo: códów mi tam z nia nawywijali, ze szkoda gadac)

poza tym kilka swoich porad (ciagle sie ucze)
- dla gazownikow: pamietajcie ze w reduktorze zbiera sie parafina i srednio co ok. 20Kkm trzeba reduktor odparafinowac, odkrecic srube na dole - tak jakby sie spuszczalo olej z silnika ;) )
- jak macie slabe swiece to analizator spalin wslazuje wysokia (powyzej albo duzo powyzej 100 [jednostek]) zawartosc weglowodorow(?) w spalinach
- uwaga na przewody wysokiego napiecia w Corolli: czesto upalaja sie w nich te "kolby" - koncowki przewodow, ktore dochodza do świec. sa w tych cylindrach i dostaja ciagle wysoka temparature OBJAWY: upalony przewod skutkuje tym ze nie chodzi prawidlowo cylinder w silniku, slaba moc itp.
- miejscie pod reka bezpiedczniki od instalacji gazowej, bo jak sie przepali to stanie wszystko!
cdn ;)

POZDRAWIAM SERDECZNIE

CORALLOWCY WSZYSTKICH KLAS - LACZCIE SIE !!!

Pigletto

• Gość
Odp: Spadek mocy po wymiane paska rozrządu, E9, 1988, 1.6 V16 = pow. 100KM, 4WD,
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Kwietnia 2006, 20:54:25 »
witam
dzieki za za dotychczasnowa pomoc!

nie znalazlem nic o tym na forum wiec pisze:

problem jak w temacie. czy ktos z was spotkal sie z czym spodobnym? czy to w ogole jest mozliwe  i moze miec ze soba zwiazek?
Jeśli źle założyli pasek to objawy mogą takie właśnie być... choć z tego co mówią bardziej obeznani w temacie żeby źle założyć pasek to trzeba być ślepym... <hmmm>

Damian33

• Gość

ślepym nie ślepym... pewnie masz rację, ale ja bym sie sam do tego raczej nie zabrał, bo to juz raczej zaawansowany rodzaj prac. z tego co wiem to taka wymiana to ok. 2 godziny roboty + kolejne tyle na regulacje. jak dla speca.
Ale coś musi być na rzeczy, bo słyszałem taka opinię, że jak sie przestawi pasek o "jeden ząbek" [cokolwiek to znaczy, mnie nie pytajcie, bo to nie moje specjalizacja] to właśnie takie kwiatki wychodzą. i teraz co? reklamacja? ponowne rozbieranie, zakładani i regulowanie... ??

Licze na wasze opinie i wiedze z tego zakresu !

pzdr!
D33

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Odp: Spadek mocy po wymiane paska rozrządu, E9, 1988, 1.6 V16 = pow. 100KM, 4WD,
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Kwietnia 2006, 09:39:51 »

ślepym nie ślepym... pewnie masz rację, ale ja bym sie sam do tego raczej nie zabrał, bo to juz raczej zaawansowany rodzaj prac. z tego co wiem to taka wymiana to ok. 2 godziny roboty + kolejne tyle na regulacje. jak dla speca.
Ale coś musi być na rzeczy, bo słyszałem taka opinię, że jak sie przestawi pasek o "jeden ząbek" [cokolwiek to znaczy, mnie nie pytajcie, bo to nie moje specjalizacja] to właśnie takie kwiatki wychodzą. i teraz co? reklamacja? ponowne rozbieranie, zakładani i regulowanie... ??

Licze na wasze opinie i wiedze z tego zakresu !

pzdr!
D33

Ja wymieniałem cały rozrzad sam i zajeło mi to 1 godzine !!!
Wszystko zalezy jak założyli Poszukaj na forum w FAQ jest opis z rysunkami co i jak.
Wszystko znajdziesz na TKP.
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

Wojak

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Kwietnia 2006, 22:23:12 »
Przesunięcie paska o jeden ząbek powoduje spadek mocy. Jeżeli przesunięcie jest większe może spowodować nawet pogięcie zaworów lub dziurę w tłoku (jeżeli silnik jest "kolizyjny").

Na swój użytek mam następujący patent:

Po otwarciu pokrywy paska zaznaczam na pasku i obu kołach zębatych pisakiem olejowym wzajemne położenie tych elementów. Po zdjęciu paska liczę odległość między znakami i przenoszę znaki na nowy pasek, który zakładam tak aby znaki na nowym pasku pokryły się ze znakami na kołach. Dzieki temu nawet jeżeli delikatnie obróci się wałek rozrządu (korbowy unieruchamia bieg lub trzpień w kole zamachowym) to dzieki znakom można prawidłowo założych pasek.

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

Damian33

• Gość
na zakończenie
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Maja 2006, 20:57:00 »

witam
dziękuję wszystkim uczestnikom dyskusji nt. "spadku mocy"
aby zakończyć wątek chcę sie z Wami podzielić informacjami jakie zdobyłem w związku z wyprowadzaniem mojej Corolli na prostą - co do tej mocy.
więc:
a. sprawa zakńczyła sie regulacją aparatu zapłonu, co jedynie tylko po częsci wynikało z wymiany paska rozrządu, ale jest taka ewentualność. teraz moc jest (chociaż to nie jest do końca to co było, no powiedzmy: 85%)
b. jeśłi pasek byłby źle założony, np. przesunięty o jeden ząbek - to śilnik na wolnychobrotach chodziłby bardzo nieregularnie, albo wręcz w ogóle. a tu było wszytsko OK
c. dla gazowników: spadek mocy nie wynika jedynieli tylko z tego, że paliwo jest mniej energetyczne, ale z tego, ze dodatkowe urządzenie zwane mixerem zakładane pod "talerz" z filtrem powietrza zwęża o ponad 60%  przepustowość wlotu powietrza do gaźnika

Przyznam, ze sie niemało z tym wszystkim namęczyłem i nadenerwowałem, ale mam nadzioeje, ze moje doświadczenia będą pomocne dla innych użytwowników Corolli

Swoją drogą mam pewną ogólną uwage dotyczącą informacji zawartych na forum. co by o dobrych radach wielu użytkowników nie mówić - to jednak BRAKUJE AUTORYTETU. czasami jednak informacje zamieszczone na forach są nieużyteczne a bywa że i mylące i rozbieżne z prawdą, faktami czy rzeczywistych stanem technicznym. nierzadko bez tego świadomości ze strony piszących. więc może trochę więcej krytycznej reflakcji nad swoją wiedzą...

pozdrawiam serdecznie!

Damian33

Kroket

• Gość
Odp: na zakończenie
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Maja 2006, 22:08:12 »
Swoją drogą mam pewną ogólną uwage dotyczącą informacji zawartych na forum. co by o dobrych radach wielu użytkowników nie mówić - to jednak BRAKUJE AUTORYTETU.[...]
Damian33
OT: slusznie zauwazyles. Socjologowie nazywaja to zjawisko madroscia zbiorowa i nie dyskwalifikuja bynajmniej. A co do autorytetow: z lezka w oku wpominam Expierda z polskiego Usenetu...  :)

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Witam
Jezeli zaczynam czytac forum poniewaz szukam problemu to opieram sie na kilku wypowiedziach i nie robie czegos tak jak ktos napisał w Pierwszym Poscie.
Po drugie jezeli jestes niepewny co do informacji (czytaj: POMOCY), zawsze mozesz pojechac do ASO i zapłacic 100 za przeglad a tam fachowcy( z AUTORYTETEM ) Napewno Pomogą ;)
A nawet pomoga zlokalizowac wiele innych Usterek.
Pozdrawiam.  8)
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

Damian33

• Gość
JAKOŚĆ INFORMACJI
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Maja 2006, 22:56:06 »

witaj Glad. dzięjuję za Twój komentarz, pozwól ze sie do niego ustosunkuje.

>Jezeli zaczynam czytac forum poniewaz szukam problemu to opieram sie na kilku wypowiedziach i >nie robie czegos tak jak ktos napisał w Pierwszym Poscie.

Nie wiem dlaczego sadzisz, ze ja czy ktokolwiek inny, robi coś tak jak jest napisane w pierwszej odpowiedzi. To nie ma nic do rzeczy. Chodzi o to, ze uwagi zamieszczone w tych kilku wypowiedziach właśnie są nierzadko rzucane bez żadnej krytycznej refleksji albo profesjonalnej konsultacji - tylko na zasadzie "bo mi sie tak wydaje". Piszmy o konkretach, sprawdzonych i potwierdzonych przez zawodowców konkretach.

>Po drugie jezeli jestes niepewny co do informacji (czytaj: POMOCY), zawsze mozesz pojechac do >ASO i zapłacic 100 za przeglad a tam fachowcy( z AUTORYTETEM ) Napewno Pomogą ;)
>A nawet pomoga zlokalizowac wiele innych Usterek.

Po to własnie jest FORUM chyba, zeby z kosztownej pomocy ASO musieć korzystać jak najrzadziej. A to że zawsze mogę pojechac do ASO to ja doskonale wiem, nikt mi nie musi o tem przypominać. Bo 100 pln - to chyba o konsultacji w sprawie gumek od wycieraczek mówisz... ;)
Forum ma na celu właśnie takich kuriozów zaoszczędzić, ale bedzie tak tylko wtedy jeśli każdy sam bedzie odpowiedzialny za JAKOŚĆ INFORMACJI albo bedzą one krytycznie (czyli rzetelnie i "ze znastwem materii") "recenzowane", komentowane. A niestety bywa czasem i tak, ze każdy uważa sie za alfe&omege.
Mam nadzieje, ze przez tą dyskusje nikt nie poczuje sie urazony a jedynie przyczyni sie ona do poprawy JAKOŚCI FORUM.

Serdecznie pozdrawiam wszystkich

Damian33

Toyo69

• Gość
Damian 33 nikt nie jest urazony a Gladi powstrzmaj sie od takich uwag. Przynajmniej na Corolli
A tak na marginesie to jak byś przestawił pasek o jeden ząb to byś prawie nie mogł jeździć. A autko by chodziło jak Ursus.

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Damian33 Witam, jak wiesz nie kazda usterke mozna zlokalizowac w taki sam sposob po opisie na forum a w realu.
Mianowicie opis na forum moze byc nie wystarczajacy do oceny Awarii, po czesci tez sie zgadzam gdyz niektore odpowiedzi sa - a moze ? Dlatego staram sie zrozumiec innego usera i nie pisze odpowiedzi w poscie ej ty co za bzdury wypisujesz. Jest do sciagniecia ksiazka o E-9 jezeli jestes zainteresowany napisz na maila lub priv. Dam namiar gdzie i jak sciagnac.
Pozdrawiam GLADIATOR
Mistrz E-9

Takie dyskusje to nie w dziale technicznym
Pigletto
« Ostatnia zmiana: 14 Maja 2006, 22:39:43 wysłana przez Pigletto »
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl