Autor Wątek: E12 wyje  (Przeczytany 2585 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kroket

• Gość
E12 wyje
« dnia: 30 Kwietnia 2006, 15:17:48 »
Witam Grono,

Odnotowalem nowe zjawisko w mojej E12.
Otoz po nieco bardziej intensywnym przypieszaniu (np. do 150km/h na IV biegu) cos zaczyna potwornie wyc.
Po pewnym czasie przestaje ale dzisiaj o malo sie nie zatrzymalem zeby sprawdzic czy mam powietrze we wszystkich kolach.
Podejrzewam, ze moze to byc dyferencjal: pod obciazeniem blokuje sie po czym nie rozpina kiedy obciazenie jest mniejsze. W poprzednim samochodzie jazda na "sklejonym" dyferencjale dawala podobne efekty akustyczne.

Slyszal ktos o czyms takim? Jest to mozliwe przy skrzyni z E12?

Pigletto

• Gość
Odp: E12 wyje
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Maja 2006, 23:24:36 »
Na pewno to jest związane z konkretnymi biegami? Może przypadkiem jakiś bagażnik na dachu, antena itp...?

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Maja 2006, 16:52:25 »
Na pewno to jest związane z konkretnymi biegami? Może przypadkiem jakiś bagażnik na dachu, antena itp...?
Dobre pytanie ale nie... Antena, owszem, wyje ale to dlatego ze ktos podmienil mi nieoryginalna (bez oplotu) na oryginalna z oplotem...:)

Ale wycie o jakim pisze jest inne i towarzyszy mu chrobot >:(.

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Maja 2006, 17:21:05 »
No cóż nie wiem... kilka pomysłów:
Wycie i chrobot to moze być np. łożysko koła lub coś przy hamulcu - mi kiedyś tak dziwnie niekiedy chrobotały bębny z tyłu, w sumie nie dało się dojść kiedy... Czy to ma jednak związek z przyśpieszaniem?

Jeśli chodzi o wycie przy skrzyni, to spotkałem się z czymś takim w DU Nubirze, ale objawy były nieco inne - auto wyło raczej zawsze na 5 biegu. Okazało się że nie było oleju w skrzyni... skończyło się to jej wymianą, więc moze na poczatek tez to sprawdzić.

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Maja 2006, 21:53:40 »
No cóż nie wiem... kilka pomysłów:
Wycie i chrobot to moze być np. łożysko koła lub coś przy hamulcu - mi kiedyś tak dziwnie niekiedy chrobotały bębny z tyłu, w sumie nie dało się dojść kiedy... Czy to ma jednak związek z przyśpieszaniem?
Ja podejrzewam skrzynie. Jest jakas 'lewa'. Od poczatku glosna, co skonczylo sie wymiana lozysk dyferencjalu. Do tego wycieki oleju (uszczelnienie polosi). Dzisiaj wydawalo mi sie, ze wycie nasila sie na zakretach. Co potwierdzaloby dyferencjal...
No ale pojezdzimy, zobaczymy. Jeszcze rok gwarancji.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl