Autor Wątek: Pedał hamulca w Camry 2.2 95r. automat i ABS  (Przeczytany 3578 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

etz257

• Gość
Pedał hamulca w Camry 2.2 95r. automat i ABS
« dnia: 01 Maja 2006, 08:57:23 »
Witam! Mam Camry taką jak w temacie.
Mam pytanie dotyczące pedału hamulca. Bo w innych autach łącznie z Camry 96r manual bez ABSu pedał jest twardy.
W mojej Camry są takie objawy:
Jak mam wyłączony silnik to po kilkukrotnym naciśnieciu pedału hamulec robi się twardy i tu nie widze nic dziwnego.
Natomiast po właczeniu silnika pedał ucieka i to też jest normalne. Ale naciskam dalej i pedał ciągle ucieka do końca. Hamulce niby sa dobre, auto przegląd też przeszło, ale to jest dziwne zjawisko nie wiem czy to zalezy od tego że mam automata czy ABS (ABS nie działa bo czójniki nawaliły) ale według mnie charakterystyka pedału hamulca bardziej by była związana z tym że to automat, ale to i tak podczas jazdy bo wiadomo auto ciągle jest napędzane, a nie tak jak w manualu, chociaż nie wiem.
Jakby hamulec był zapowietrzony to po drugim naciśnięciu chyba by robił się twardszy? A ten pedał ciągle opada i tak syczy podczas wciskania. Śrubę regulacyjną od hamulca mam ustawiaoną w środkowej pozycji.
Ide zaraz odpowietrzać ale wątpie zeby to było to.
A i jeszcze jedno, jak pedał już dojdzie do końca to silnik ma mniejsze obroty jakby się meczył, na gazie jest to bardzo wyczuwalne.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 01 Maja 2006, 09:03:53 wysłana przez etz257 »

rmoteka

• Gość
Odp: Pedał hamulca w Camry 2.2 95r. automat i ABS
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Maja 2006, 22:23:35 »
Problem prawdopodobnie z serwem hamulca nie z samymi hamulcami (pompa, siłowniki). Serwo ma na wylocie od strony kabiny zimmering i takie gumowe zaworki (jak w pompce do materaca). Podczas pracy silnika wytwarza się podciśnienie w serwie, a w momencie naciśnięcia hamulca zasysane jest powietrze dla wyrównania ciśnienia na membranie.
Problem polega na nieszczelności zimmeringu albo wyrobionych zaworkach. Jak masz naduszony pedał to przy nieszczelności masz efekt jakbyś w kolektorze ssącym zrobił małą dziurkę. Radzę wymienić puszkę serwa hamulcowego z jakiegoś rozbitka. Ja miałem podobny problem w swojej starej hondzie, i nawet udało mi się rozebrać to serwo i po uszczelniać ale na niewiele to się zdało

etz257

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Maja 2006, 23:32:47 »
Chm no to by miało sens jezeli chodzi o przygasanie silnika ale jeżeli chodzi o to że pedał daleko wchodziw podłogę to chyba już nie.
Z innego postu dowiedziałem się że ponoć Camry ABSem (tzn z niektórymi pompami ABSu) taki pedał gumowaty mają.
Wielkie dzięki za info bede patrzył :)
Pozdrawiam

rmoteka

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Maja 2006, 20:25:09 »
Powiem ci że moje 2,2 bez ABS też ma pedł gumowaty, to znaczy da się depnąć na postoju do dechy jakby nie było wcale płynu w przewodach, ale podczas jazdy hamuje jak trzeba, jednak cały czas mam wrażenie że naciskam gąbkę. Mnie to pasuje, ostatnio jak byłem na przeglądzie to gości mi powiedział że mam hamulce jak w ciężarówce (czyli niby prawie jak pneumatyczne).
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2006, 20:28:00 wysłana przez rmoteka »

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Września 2015, 09:50:15 »
Nie odgrzewam kotleta, a odkopuję trupa :)
Czy w Waszych wozidłach też pedał hamulca przy włączonym silniku możecie wcisnąć w podłogę naciskając go jednostajnie? Trochę mnie to martwi, choć tak jak u poprzedników  auto hamuje, ale nie jest normalne jak dla mnie takie żeby pedał aż tak wpadał. W przypadku dużej prędkości może go po prostu braknąć.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Września 2015, 11:24:23 »
Heh, mam to samo. Powoli mogę docisnąć do końca. Niby hamulce ok jednak kiedyś pytałem na forum czy to normalne, że układ jest taki gumowaty, powolny (w corolli bez abs hamulce działają dużo bardziej bezpośrednio). Niestety bez porównania na żywo z innymi Camry ciężko jest mi określić czy u mnie jest ok.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Września 2015, 12:01:22 »
Znam ten wątek, nie przemawia on jednak do mnie. Myślę, że jednak coś nie jest tak. Nie posiadam tak małej średnicówki, bo sprawa była by jasna, ale patrząc na delikatne przytarcia tłoczków pompy myślę, że jednak przepuszcza.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Peda� hamulca w Camry 2.2 95r. automat i ABS
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Września 2015, 13:26:47 »
Nie pozostało mi nic innego jak udać się do stajni i po raz wtóry sprawdzić.Teraz już zrobiłem to dokładnie. Sprawa wygląda tak:
Nabawiłem się jedynie bólu mięśni w prawym kopycie, hebel zszedł tylko częściowo.Do wykładziny podłogowej brakowało dobre dwa palce.
Czyli faktycznie coś u ciebie nie "Halo"
« Ostatnia zmiana: 02 Września 2015, 13:58:33 wysłana przez MAREK100 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl