Autor Wątek: Camry TD na olej rzepakowy  (Przeczytany 10182 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Premier

• Gość
Camry TD na olej rzepakowy
« dnia: 03 Maja 2006, 23:49:39 »
Dosyć głośno ostatnio o tym w mediach więc pomyślałem że zaryzykuje i zrobie test. Kupiłem 5 L najtańszego oleju jadanego w mieście (2.69/L)  i wlałem do zbiornika. Było tam ok 10 L "napędu" I co ??Nic, tzn, prawie nic. Rano ciut gorzej zapala ale w miarę bezproblemowo, na wolnych obrotach silnik pracuje ciszej. Jeździłem głównie po mieście więc nie czuć do końca czy osiągi gorsze czy lepsze. Silnik normalnie się wkręca a gdy nie chodzi jeszcze turbo jakby lepiej się zbierał.  Wypadne na traskę to się wszystko okaże. Muszę jeszcze sprawdzić do jakiego stężenia rzepaku silnik w ogóle będzie pracował bo wątpie czy pompa przepchnie tak gęste paliwo przez wtryski. I jeszcze ten zapach z rury wydechowej, jak z kuchni... albo z Mc` Donalda ;DDymi też więcej ale niech se dymi.
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2006, 23:55:32 wysłana przez Premier »

lukasz983

• Gość
Odp: Camry TD na olej rzepakowy
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Maja 2006, 12:02:47 »
ja mam carinke 2.0td ale nigdy nie jezdzilem na oleju opalowym ani jadalnym ale kolega ma astre 1.7tds silnik isuzu i jezdzi juz ponad 3 miechy na takowym oleju i zadnych roznic nie widzi oczywiscie poza cenami

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Maja 2006, 12:51:55 »
Tylko uważajcie w czasie tankowania. Z tego co piszą wszędzie US może przywalić ostre kary. Więc zalewanie samochodu tylko sam na sam a nie pod supermarketem :-) Było o rzepaku niedawno w Anty-Radio - jakis koleś przejeździł już kilkadziesiąt kkm..
Macie tańszą wahę niż LPG ;-)
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

prusiak

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Maja 2006, 12:59:15 »
Tylko uważajcie w czasie tankowania. Z tego co piszą wszędzie US może przywalić ostre kary.

Z tym akurat zwykly Kowalski nie powinien miec problemow. Niech sie martwi siec sklepow rozprowadzajacych 'paliwo' bo to na nich spoczywa obowiazek placenia akcyzy za 'paliwo' .... ;)

Premier

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Maja 2006, 14:54:05 »

Macie tańszą wahę niż LPG ;-)
Tańszy to jadalny nie jest raczej od lpg, taniej niż 2 zeta chyba się już nie da.Chyba że uwzględnimy różnice w spalaniu.
Podobno zimny rzepakowy gorzej się rozpyla i tym samym gorzej spala, niszczy silnik itp. Ale czy mojej 18 - letniej camry może jeszcze coś zaszkodzić?? Jeździła na różnych paliwach , tych gorszych i tych lepszych i jeździ nadal. Teraz patrze tylko po billboardach gdzie najtańszy olej mają   ;D

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Maja 2006, 15:35:11 »
Jedź i kup gdzieś hurtem od producenta 200litrów - dostaniesz pewnie po 1,5PLN/litr

BabciaEwa

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Maja 2006, 15:51:43 »
Premier ! Zlituj się !!! :o
Za co Ty jej to robisz ? >:( :(

Premier

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Maja 2006, 16:36:03 »
Premier ! Zlituj się !!! :o
Za co Ty jej to robisz ? >:( :(
Co robie?Dobrze jej robie ;) Na wolnych obrotach fajnie cichutko klekocze. Generalnie te auto jest traktowane z wielkim namaszczeniem od 18 lat. Przynajmniej jak wleje rzepakowy to wiem że jest to rzepakowy a nie jakiś syf z rozpuszczalnikiem albo lakierem bo i takie się zdarzają na polish stacjach.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Maja 2006, 22:18:22 »
 ;D dobrze piszesz Na razie w rzepakowcu jest olej a w ON to różnie bywa..

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Maja 2006, 09:31:58 »
Jeśli chodzi o jazdę na OR to aby śmigać na samym OR są potrzebne odpowiednie podgrzeqwacze OR do około 70*C, ponieważ w temp otoczenia jest on za gęsty dla pompy paliwowej w dieslu. Pamopa szczególnie dostaje w kość przy odpalaniu zimnego auta.
Tak więc aby śmigać na samym OR muszą być dwa zbiorniki jeden na ON i drugi na OR. Jak OR osiągnie odpowiednią temperaturę (z reguły ogrzewany jest ciepłem z układy chłodzenia - podobnie jak LPG, choć zdarzają się  układy grzewcze elektryczne) to dobiero wtedy możemy przełączyć  z ON na OR a i wyłączać diesla trzeba na ON a nie OR, ponieważ OR który pozostanie w pompie może doprowadzić do jej uszkodzenia.
Inny sposób to mieszanie ON i OR w proporcjach 50:50 i wtedy przynajmniej w okresie ciepłym (cyrka powyżej 5*C) spokojnie można śmigać na takowej mieszance.
Z tego co wiem diesle VW doskonale znoszą takową mieszankę przynajmniej te patrząc od diesla po pierwsze TDI i silniki diesla mercedesa ale tam już jest inna pompa i inna bajka.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

przemo.

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Maja 2006, 19:57:47 »
:D
ja jak bym miał DIESLA... i parę hektarów... zasadził bym sobie trochę rzepaku lub słonecznika... ;D

Offline 2.0 XL D-Turbo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Lutego 2007, 15:43:17 »
Witam

też wpadłem na to, żeby zabytkiem jeździć na frytce.  :wink:
Tyle, że trochę się boję - przebieg mam jaki mam, a poza tym nie stać mnie na remonty pompy itp. Czytałem na ten temat dość dużo na forum mercedesa, no i ludziska jeżdżą, tyle, że z reguły silnikami wolnossącymi. Nie wiem jak to turbo stareńkie (dotychczas odpukać bez regeneracji - orginał) by to zniosło.
Poza tym inna gęstość, konieczność instalacji podgrzewacza i drugiego zbiornika (żeby problemów nie było zimą/jesienią). Do tego dochodzi fakt, że skład chemiczny OR wypłucze syf ze zbiornika i będziesz mieć niespodziankę koniec końców. Filtr paliwa, przewody przeżerane przez OR i świece to podstawowe wydatki jeśli chodzi o dłuższą jazdę na OR. Tyle, że ekologiczniej się jedzie :-)
Chwilowo jeszcze ceny paliwa nie różnią się zbytnio od cen oleju, a ja aż tyle nie jeżdżę, więc w OR się nie bawię.
Pozostaje jeszcze aspekt prawny jazdy na OR, tzn: policja nie zbada, na czym się jedzie, ale w razie podejrzenia popełnienia przestępstwa mogą wysłać notkę do US. W niemcach nie ma tego problemu, ale tu jest bolanda i nikogo to nie powinno dziwić, że ktoś się przy*******ć może. Jeśli bardzo chcecie koleżanki i koledzy taniej jeździć, to proponuję wydać 300 zł na cb radio, dorwać kanister minimum 20l i przewód gumowy 3/4 cala 1,5 metra i kupować oszczędności (jest to mój plan awaryjny jak paliwo znowu skoczy). Zresztą, o zaletach cb abstrahując od w/w oszczędności pisać nie muszę...

Na koniec zaznaczam: w sprawach jazdy na OR jestem teoretykiem opartym na wiedzy innych (forum mietka i internet) i nie chcę nikogo zniechęcać. Tak czy inaczej, jeśli chce się jeździć na OR dłużej, należy autko do tego odpowiednio przygotować i nie testować raczej zimą. Jeździć się da, o czym mogą świadczyć auta choćby w USA, mające często przebiegi rzędu 100kkm na czystym OR.
Camry 2.0 GLi 1989 56tkm
Maxima QX 3.0 1996
Pajero 3.2 DiD 2001
ex- 2.0 XL-D-turbo sedan 1988
ex- 2.0 GLi kombi 1991 - Siostrowóz
ex- LS400 1992 - so long...

Premier

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Lutego 2007, 00:14:05 »
Twoja Camry ma pewnie z 3 miliony przebiegu tak jak wszystkie tutaj (no prawie) więc co jej może zaszkodzić??? Turbo jest tak proste i daje w sumie niewielkie ciśnienie (0.6 chyba) że paliwo raczej ma na nie nieduży wpływ. Już prędzej zły olej może je popsuć. A co do trwałości turbiny moje wytrzymało 250kkm (regeneracja 1000zł) i pewnie chodziło by dalej ale jakiś przy zmianie oleju źle założył rurę od filtra powietrza przez co uszczelka wpadła w łopatki i się posypało po kilku tys. Teraz też na tym nie jeżdże bo zimą pewnie było by ciężko zapalić. Zresztą mam paliwko do grzania w domach;) po 2.25 a to już się opłaca. Też myślałem że OR rozpuści syfy w zbiorniku. Z ciekawości zajrzałem do środka i okazało się że jest czyściutko a filtr paliwa na każdym rodzaju wachy i tak nie wytrzyma więcej niż 10kkm. Kiedyś wystarczał na 40kkm a to daje do myślenia o jakości paliw.

Offline 2.0 XL D-Turbo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Lutego 2007, 00:58:51 »
Właśnie dziś stuknęło mi 400kkm bez remontu jakiegokolwiek z podzespołów silnikowych poza wymianą uszczelki pod głowicą przy ca. 200kkm przez poprzdniego właściciela, między wymianami nie muszę dolewać oleju, auto zbiera się żwawo, ubytek mocy zapewne niewielki. Właśnie dlatego szkoda mi eksperymentować troszkę. Poza tym jak mi się coś spartoli to nie bardzo będzie mnie stać obecnie na jakikolwiek remont. Co do jakości paliw - tankuję się na sprawdzonej petrochemii w łodzi, a w poznaniu na bp i nie mogę narzekać. Jak mnie przypili brak kasy to jak się ciepło zrobi nie wykluczam mieszanki OR/ON ale mam nadzieję, że nie będzie źle.  Tak czy inaczej jazda "ekologiczna" to dobra opcja :-)
Camry 2.0 GLi 1989 56tkm
Maxima QX 3.0 1996
Pajero 3.2 DiD 2001
ex- 2.0 XL-D-turbo sedan 1988
ex- 2.0 GLi kombi 1991 - Siostrowóz
ex- LS400 1992 - so long...

Offline AceVentura

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Lutego 2007, 02:20:48 »
Śmierdzące racuchy... :)

a żartując: proponuje kupić Priusa i zamontować ogniwa słoneczne na dachu ;)

"Women are equal to men...They're men with boobs" ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl