Autor Wątek: Instalacja gazowa do silnika 1,8 1ZZ-FE ??  (Przeczytany 8356 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

s2385

• Gość
Instalacja gazowa do silnika 1,8 1ZZ-FE ??
« dnia: 08 Maja 2006, 21:51:07 »
Witam wszystkich.

Od tygodnia stałem sie szczesliwym posiadaczem Toyoty Rav4 1,8 z 2001 roku.

Zastanawiam się jednak nad zagazowaniem autka, poniewaz przy obecnie rosnących cenach benzyny LPG wydaje sie dobra alternatywa, przynajmniej dla kogos kto duzo jezdzi.

Mialbym w zwiazku z tym ogromna prosbe do Was o porady, jakiej firmy instalacje zalozyc. Wiem ze ma to byc sekwencja  (zbytnio nie znam sie w temacie instalacji gazowych).

Jezeli ktos juz gazowal taki silniczek to prosilbym o jakas opinie na temat pracy silnika na LPG.

I ostatnia prosba dotyczy wskazania warsztatu w Warszawie w ktorym moglbym zagazowac swoje autko.

Serdeczne dzięki za info
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2006, 21:56:43 wysłana przez s2385 »

witas

• Gość
Odp: Instalacja gazowa do silnika 1,8 1ZZ-FE ??
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lipca 2008, 15:03:19 »
Cześć,
Mam ravkę 1,8 z 2003 r i mam gaz sekwencyjny (stela+reduktor vega-i+wtryski iplus+lubryfikacja) marki elpigaz. Jestem bardzo zadowolony. Działa stabilnie, pali 10 l/100 km. Polecam.

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Sierpnia 2008, 12:10:23 »
Na pewno nie polecam zakładu który instaluje LPG mniej jak 10 lat !!!
podstawa to firma która zakłada ponad 10 lat.
P.S.
Uwaga na partaczy którzy biorą forsę a potem maja gdzieś nasze problemy z LPG
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Sierpnia 2008, 12:16:01 »
P.S.
Czy aby na pewno masz rację?

Ja montowałem w zakładzie który powstał jakieś 5 lat temu i jak na razie jestem zadowolony.
Pamiętaj, że winni są pracodawcy, którzy nie szkolą pracowników ( u mnie mają licencję Landi Renzo) i potem młodzież uczy się na żywym organizmie...
Obi

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Sierpnia 2008, 12:22:05 »
P.S.
Czy aby na pewno masz rację?

Ja montowałem w zakładzie który powstał jakieś 5 lat temu i jak na razie jestem zadowolony.
Pamiętaj, że winni są pracodawcy, którzy nie szkolą pracowników ( u mnie mają licencję Landi Renzo) i potem młodzież uczy się na żywym organizmie...

Jeden na kilku ma założoną dobrze, reszta ma problemy prędzej czy później, życzę tobie obyś jeździł ile się da bez awarii
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Sierpnia 2008, 13:12:59 »

Drogi kolego Gladiator.
Instalacja gazowa to moim zdaniem organizm obcy w samochodzie, i jeżeli z przyczyn ekonomicznych zakładamy go to niestety musimy ponieść tego konsekwencje.
U mnie montaż był można powiedzieć dobry, co nie ustrzegło mnie przed jeżdżeniem przez około pół roku na dostrajanie instalki. Niestety coś za coś. A z tym 10 letnim stażem moim zdaniem przesadzasz....

Pozdrawiam
Obi

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Sierpnia 2008, 13:26:57 »
Przykro mi to stwierdzić, ale nie coś za coś gdyż instalacja LPG troszkę pieniążków kosztuje i np: mojej pracy.
Lecz może masz pieniędzy jak lodu to dla Ciebie żaden problem wywalić ot tak ponad 2 tysiące zloty.
Moze przesadzam lecz taki zakład z większym stażem po prostu jest bardziej pewny niż amator który pojechał na kurs 3 dniowy i wie jak podłączyć przewody. oraz laptopa do centralki, również mogę podłączyć laptop i pokazać na wykresie ze OK. Też potrafię wszystko zganiać na cały pojazd a nie na prace jaka wykonałem czyli że LPG jest OK. ( Słowa instalatora )
większość posiadaczy ma problemy z LPG wystarczy wpisać w Google, problemy LPG i wyświetli się książka telefoniczna.
Ty miałeś farta jesteś jednym z szczęściarzy któremu udało się dobrze zestrojone LPG. powodzenia.

P.S.
Drogi kolego zanim założyłem LPG zapytałem w/w Pana czy założy w mojej rolce LPG ? Stwierdził że tak, pobrał kasę i co ma gdzieś klienta ?
Nie możne sobie poradzić z tym co założył, po prostu nie ma doświadczenia.
Na regulacje przez pierwszy 1500 km tez jeździłem, auto gasło mi na światłach ! Samo założenie trwało dłużej niż przewiduje NORMA ! Miał problemy.
A teraz umawiam się na 9:00 żeby zrobił wpisuje w zeszyt i co ? zaczyna o 15:00 ! dalej NIE wie co jest ! Zostawiam mnie na 2 tygodnie bez LPG i pieniążków bo musi zasięgnąć rady od Ojca Dyrektora ! zapłaciłem ? Więc żądam porządnej usługi.
Jak pisałem już wymieniłem 4 filtry, plus mało nie zagotowałem silnika bo źle na odwal się poskręcał przewody od boryga !
Pozdrawiam
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Sierpnia 2008, 21:37:28 »
Moja instalka to IV gen (sekwencja) i innej nie myślałbym montować.
Z Twojej wypowiedzi mogę jedynie wywnioskować, że nie byłeś u kilku usługodawców oraz nie pytałeś się klientów, którzy tam montowali instalację o opinię. Zepsuć samochód jest b. prosto o wiele trudniej go naprawić.
Zanim ja wybrałem zakład pytałem się wśród znajomych gdzie zakładali instalki oraz czy polecają "tam" montaż.
I własnie w taki sposób wybrałem zakład.
Pozdrawiam
P.S.
 Znam kilka zakładów które mają dłuższy staż montażu instalacji ale nigdy bym się nie podjął  tam montażu (tylko po opiniach kolegów - ciągłe narzekania majstrów cyt. Ten typ tak ma, sonda lambda do wymiany, padł kat itp. te teksty zawsze można olać, gdyż większość gazowników własnie ich używa na swoje usprawiedliwienie.)
Obi

baton

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Października 2008, 16:52:20 »
mam avensis z podobnym silnikiem i niedawno założyłem gaz (BRC SQ24). po wielu rozmowach z "gaziarzami" + wertowanie forum + google dałem się namówić na dołożenie lubryfikacji. niby wybrałem firmę z doświadczeniem (Energy Gas Polska, Wawa, Ostrobramska) i nawet znalazłem kilku zadowolonych klientów tej firmy, ale widać, że ja do ich grona się nie zaliczę. dlaczego ? to na innym wątku bo tutaj moje żale byłyby OT.

apropo doświadczonych firm montażowych: na innym forum spotkałem kolesia, który również montował gaz w EGP i jest zadowolony. tylko, że przez 2 lata serwisowania u nich auta zauważył, że ekipa montażystów wymieniła się w 100%. no i co z tego, że firma ma tradycję, jak nie potrafi utrzymać fachowców ?

jedynym ASO, które znam, które montuje gaz to toyota w izabelinie. montują BRC lub prins za dużo większe pieniądze niż firmy "na mieście", ale dokładają do tego ubezpieczenie w PZU na wypadek uszkodzeń związanych z gazem. montując drugi raz gaz raczej montowałbym u nich. wprawdze zamiast 3100 zapłaciłbym 4500, ale mam nadzieję, że nie jeździłbym do nich 2-3 razy w tygodniu na poprawki. przynajmniej znaliby się na toyocie.

dlaczego założyłem gaz ? przyczyna ekonomiczna przede wszystkim - oszczędzam ok 3000PLN rocznie przy obecnych cenach. druga sprawa to nerw, że płacę więcej niż muszę aby jeździć autem.
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2008, 16:59:55 wysłana przez baton »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl