mam avensis z podobnym silnikiem i niedawno założyłem gaz (BRC SQ24). po wielu rozmowach z "gaziarzami" + wertowanie forum + google dałem się namówić na dołożenie lubryfikacji. niby wybrałem firmę z doświadczeniem (Energy Gas Polska, Wawa, Ostrobramska) i nawet znalazłem kilku zadowolonych klientów tej firmy, ale widać, że ja do ich grona się nie zaliczę. dlaczego ? to na innym wątku bo tutaj moje żale byłyby OT.
apropo doświadczonych firm montażowych: na innym forum spotkałem kolesia, który również montował gaz w EGP i jest zadowolony. tylko, że przez 2 lata serwisowania u nich auta zauważył, że ekipa montażystów wymieniła się w 100%. no i co z tego, że firma ma tradycję, jak nie potrafi utrzymać fachowców ?
jedynym ASO, które znam, które montuje gaz to toyota w izabelinie. montują BRC lub prins za dużo większe pieniądze niż firmy "na mieście", ale dokładają do tego ubezpieczenie w PZU na wypadek uszkodzeń związanych z gazem. montując drugi raz gaz raczej montowałbym u nich. wprawdze zamiast 3100 zapłaciłbym 4500, ale mam nadzieję, że nie jeździłbym do nich 2-3 razy w tygodniu na poprawki. przynajmniej znaliby się na toyocie.
dlaczego założyłem gaz ? przyczyna ekonomiczna przede wszystkim - oszczędzam ok 3000PLN rocznie przy obecnych cenach. druga sprawa to nerw, że płacę więcej niż muszę aby jeździć autem.