Autor Wątek: Demontaż boczków w Yaris  (Przeczytany 29206 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

adi

• Gość
Demontaż boczków w Yaris
« dnia: 08 Maja 2006, 23:44:54 »
tak na wstepei to czemu FAQ nie dziala ???

mialem dzisiaj zabawna sytuacje na myjni bawilem sie karta (taka co wsadza sie w myjni z danym programem, wielkosc kredytowej;p) i przez przypadek wleciala mi w drzwi przez szpare od okna... wkurzylem sie bo przez to nie umylem samochodu:/ ale do rzeczy....

...walic ta karte chociaz troche kasy szkoda...chodzi mi o to jak zdjac boczek?? a bardziej jak zdjac korbe od szyby i ryguel drzwi??

i ostatnie pytanie czy jest dostep po zdjeciu boczka drzwi do szyby po dwoch stronach bo mi sie cos zdawalo jak odchylalem ze nie ma dostepu z jednej strony nawet jak szyba jest podciagnieta...

Offline Oko

• Toyot Chodzacy
Odp: Demontaż boczków w Yaris
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maja 2006, 23:53:25 »
w korbce jest taki jakby zacisk, ktory musisz nacisnac wtedy zdejmiesz korbke. musisz poprostu popatrzec w ktorym miejscu jest ten zacisk i na niego nacisnac np srubokretem(uwazaj zeby nie porysowac boczkow)
co do rygli to sa one odkrecane ale do zdejmowania boczkow nie musisz ich odkrecac
pozdro
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2006, 23:55:45 wysłana przez Oko »

BRODA

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Maja 2006, 01:54:02 »
Odkręcasz bodajże trzy pklastikowe wkręty - wyjmujesz je, później łapiesz od dołu za boczek( w sumie to go podważasz bo ciężko paluchy włożyć) i na siłę odginasz-odciągasz od drzwi do momentu aż jeden z zatrzasków wyskoczy, potem kolejny itd.. Boczek trzyma się na zatrzaskach (nie bój się trzeba troszkę siły przyłożyć). Po podważeniu-wyciągnięciu boczku z zatrzasków podnosisz go do góry aby ostatecznie go zdiąć.
Dojście do szyby jest po obu stronach. Po zdięciu boczków zobaczysz orginalną folię której część będziesz musiał oderwać, ale w taki sposób że potem przyłożysz do miejsca gdzie była wcześniej, dociśniesz i będzie się trzymała (ewentualnie może pomóc w ściągnięciu (nie urwaniu folli) i ponownym założeniu suszarka!) bo folia trzyma się na takim glucie czarnym co robi się plastyczny pod wpływem temperatury.

P.S Boczki bardzo łatwo porysować dlatego ja także zwracam na to uwagę-chyba każdy kto zdejmował i nie zwrócił na to większej uwagi ma teraz zadrapania  ;)
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2006, 01:57:52 wysłana przez BRODA »

adi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Maja 2006, 08:28:52 »
OKi dzieki za podpowiedzi mam nadzieje ze nic nei polamie ;D albo sobie daruje zdejmowanie chociaz mnei korci ;D

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Maja 2006, 08:57:06 »
korbka jest zamocowana na tzw 'rybke'.......

zdejmujac to samemu pierwszy raz bedizesz mial problem poniewaz nie wiesz jak to de fakto wyglada od 'tamtej' strony....

mi pokazali pierwszy raz w serwisie wiec zajmowalo mi to ok 10 s....

gdyby mi ktos tlumaczyl jak to zrobic to pewnie troche bym nad tym posidzial!;)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

GAK

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Maja 2006, 10:44:24 »
gdyby mi ktos tlumaczyl jak to zrobic to pewnie troche bym nad tym posidzial!;)

rybke najlepiej rozbroic w ten sposob:

wkladasz delikatnie plaski srubokret i odwracasz go tak zeby "ostrze" bylo w poprzek... potem krecisz korbka... i wreszcie jeden z ogonkow spinki sie zahaczy o srubokret i wyskoczy calosc z dziurek.

dziala w wielu samochodach ;) tylko czasami trzeba troche pokrecic ;)

nie boj sie i zdejmuj tapicerke... to nic trudnego.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Maja 2006, 11:46:21 »
no powiem Ci GAK ze to naprawde dobry pomysl...

a ja zawsze celowalem zeby to zeszlo!:D - a mozna bylo faktycznie zrobic to znacznie proszciej!;)

rozebranie drzwi po za tym to pikus - ale ja jestem zdania ze jak nie ma takiej koniecznosci to lepiej je zostawic....
spinki nie lubia takiej zabawy...;) - cos wiem an ten temat z poprzedniego autka!;)

w nowym jezdze bez tapicerki na drzwiach juz ponad miesiac i nie zaloze jej do puki nie bedize wszystko zrobione tak jak trzbea!;)

GAK

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Maja 2006, 11:54:36 »

spinki nie lubia takiej zabawy...;) - cos wiem an ten temat z poprzedniego autka!;)

To sie zgadza... w starym aucie mialem tylko polamane w nowym nie mam wcale w 1 drzwiach ;)

ale wlasnie zrobilem zamowienie na nowe spinki i powinno byc git.

Jak cos to tu jest link do sklepu gdzie maja spory wybor http://www.margotjg.com/sklep/

mugger

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Maja 2006, 12:01:12 »
tak na wstepei to czemu FAQ nie dziala ???

adi FAQ działa, właśnie sprawdzałem

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Maja 2006, 12:19:15 »
adi co dokladnie nie dzialalo ci w FAQ'u??

adi

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Maja 2006, 21:44:09 »
dzisiaj ne imialem czasy sie tym zajac bo w robocie od 9 do 20 ;D

moze jutro znajde chwilke i pokabinuje....

wczoraj jzu probowalem zdjac to ale korbka trzymala i jakos jak zakladalem chyba nei wszytskei zaczepy zlapaly bo przy trojkacie od lusterka odstaje boczek i ten trojkacik tez jakos nei spasowal sie;/

jak wczoraj klikalem w FAQ yarisa na tym pasku to nei wchodzilo ale dzisiaj juz oki ;D

kubson16

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Września 2008, 23:41:49 »
witajcie,
Temat moze juz był poruszany ale nie moge go nigdzie znaleźć.
Bardzo bym prosił o dokładny opis jak zdjac boczki z przednich drzwi, a najlepiej i zdjecia.
Serdzecznie dziekuje

scaliłem wiadomość  z odpowiednim wątkiem
czasem wystarczy inaczej sformułować zapytanie w wyszukiwarce
kafara1
« Ostatnia zmiana: 11 Września 2008, 09:19:02 wysłana przez kafara1 »

zbiru25

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Lipca 2009, 22:58:03 »
Czy panele drzwiowe z wersji fr. bede pasowaly do wersji jp.? Bo mam okazje kupic z kpl elektryka i cz bo w moim sa korby...

GAK

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Lipca 2009, 09:45:51 »
na 95% tak ;)
tylko mozesz nie miec wiazki elektrycznej, ja tak mialem i jest duzo zabawy w ciaganie i identyfikacje kabelkow.

zbiru25

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lipca 2009, 23:12:31 »
czyli dajesz 5% na to ze nie beda pasowac hehe :grin: Co do elektryki to juz wiem ze trzeba sie pobawic bo nie ma w drzwiach zadnej instalcji el.
Moglo by sie wydawac ze auta produkowane w japoniii i we francji sa takie same ale z kazdym dniem dowiaduje sie jakie sa roznice, a sa spore...
Robiles juz  cos podobnego w swoim aucie?
Ostatnio przyszedl mi do glowy pomysl zeby zainstalowac wspom kierownicy tez od 'francuza' tam jest ono  elektryczne; nie wiesz czy trzeba zmieniac maglownice czy wystrczy tylko kolumne? Gdzies czytalem ze jest inne przelozenie w przekladni wspomaganej i manualnej

proszę nie zadawać pytań w tym wątku o rzeczy nie związane z tematem, odnośnie wspomagania jest oddzielny watek i tam proszę zadawać pytania

kafara1
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2009, 08:39:04 wysłana przez kafara1 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl