Autor Wątek: pompa od wspomagania?? czy taka sam 2.2 i 3.o kto to wie?  (Przeczytany 9730 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
Odp: pompa od wspomagania?? czy taka sam 2.2 i 3.o kto to wie?
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Maja 2006, 11:00:33 »
Zakładałem rękawicę (tzw ogrodniczki - malowane od wnętrza farbą olejną) brałem w garść smar i obejmowałem krzyżak (ten od strony komory silnika), obrót kierownicą na max w lewo i znowu stakie smarowanie, w prawo na max i smarowanie. Po trzech takich cyklach przetarłem lekko szmatą krzyżak, żeby smar nie kapał i znowu kiera chodziła mięciutko.
Zanim zabierzesz się do wyciągania pompy wspomagania obejrzyj sobie jak to sie robi - w manualu
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Maja 2006, 11:42:53 »
Maniek a jakie miales objawy przed smarowaniem krzyzaka?? zacinalo sie cos czy ciezko chodzila? a co to jest ten MANUAL ba ja tu jestem od niedawn ai nie mam pojecia tak naprawdeo czym mowisz do mnie:)???

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Maja 2006, 12:00:15 »
Manual ? Lechu ma linkę w stopce Camry Repair Manual -> http://camry.turboninjas.com/
Objawy zacinającego się krzyżaka ? Co ćwierć - czasem pół obrotu ciężko, potem słyszalny trzask znowu lekko, trzask :-(
Zużyta guma na maglownicy objawiała się bardziej poważnie i niebezpiecznie - co jakiś czas musiałem trzymać kiere o kilka stopni w lewo lub prawo by jechać na wprost a kiedyś po wjechaniu w kałużę i zablokowaniu maglownicy w pozycji wysuniętej daleko z gumy NIE MOGŁEM SKRĘCIĆ i bym wtedy ładnie przydzwonił :(

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Maja 2006, 12:13:28 »
wiesz co u mnie moze byc jednak ten krzyzak bo ja mam co cowierc obrotu ciezko potem lekko i tak w kolo a z rana jest najgorzej jak postoi. dzisiaj biore sie wieczorem za tem krzyzak nie daruje mu. mam nadzieje ze te smarowanei pomoze to by bylo super bo wyciek z pompy jest naprawde niewielki przejechalem ok 1000km i prawie nic nie ubylo z ezbiorniczka moze milimert moze nawet nie. Maniek zwykly towot wystarczy czy jakis specjalny smar?? czysciles go przed tym smarowaneim jakims wd czy nic?? mysle moze by go najpierw wyczyscic?? czyms

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Maja 2006, 12:46:24 »
WD ? LUDZIE Dajcie spokój z używaniem tego środka !!!!!!!  Jest HYDROSKOPIJNY co znaczy że CHLA wodę/ wciąga ! Umożliwia odkręcenie śrub i to jest prawda, ale NIE SŁUŻY do smarowania !!
Ja przetarłem krzyżak szmatą, można przeczyścić pędzelkiem moczonym w benzynie ekstrakcyjnej a potem polać jakimś olejem (np silnikowym) i na końcu tawot (nie panują tam ekstremalne temperatury)
Co do wycieków - raczej ich nie masz - jak wleziesz pod camry, żeby powalczyć z krzyżakiem zobacz czy masz spoconą/zaolejoną pompę - jeśli tak to ją NAJPIERW umyj ww benzyną a po jakimś czasie (pojeździj) sprawdź czy pocenie to wyciek z pompy czy może gdzieś się leje z silnika ? np z pokrywy zaworów..

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Maja 2006, 14:05:44 »
Maniek po co sa przewody do podcisnienia jakiegos do pompy od wspomagania cos tam jest jakis zawor czy co?

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Maja 2006, 10:12:11 »
hmm.....i kierownica smiga jak nowa:):) plynnie lekko i mieciutko tak jak w Camerce powinna. Pomoglo wyczyszczenie i przesmarowanie krzyzaka:) Dzieki maniek_ls400:). Pozdrawiam. Zostalo jeszcze uporac sie z ta wibracja budy i bedzie ok;). Maniek do Ciebie pytanie znowu czy ten lacznik na gorze od silnika do kielicha co idzie przy rozrzadzie moze powodowac wibracje?? ogladalem go wczoraj i faktycznie jedna z tych gum jest troszke popekana, myslisz ze od tego moze drzec autko?? jakie miales objawy jak to bylo zepsute?

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Maja 2006, 11:01:24 »
Cieszę się Twoim szczęściem :-) Już kiedyś zastanawiałem się nad założeniem Hot-Line np 0700- i udzielania porad co zrobić z camry :D
Co do tego łącznika - może powodować, ale nie tak drastyczne jak opisałeś - sprawdź poduszki silnika - w 2.2 zrobisz to w 30 minut. Podpierasz silnik, wykręcasz poduszkę i po chwili sam już wiesz w jakim jest stanie..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl