Autor Wątek: Kontrolka AirBag zapalila sie po wyjeciu bezpiecznika, jak zgasic?  (Przeczytany 25480 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

darku

• Gość
Odp: Kontrolka AirBag zapalila sie po wyjeciu bezpiecznika, jak zgasic?
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Maja 2006, 22:47:55 »
A jaki jest rocznik tej klamry? ze tak sie wtrace ;D

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Maja 2006, 12:29:09 »
rocznik 93..... a masz jakis pomysl?

darku

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Maja 2006, 20:29:20 »
Jutro bede wiedział i dam Tobie znac bo nie sadze aby to kasowanie było takie same jak w ls400:))

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Maja 2006, 00:30:50 »
To jest takie samo kasowanie do camry jak i do LSa :-) Instrukcję tego kasowania można znaleźć w całym necie po pogooglaniu przez chwilę.
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Czerwca 2006, 10:41:39 »
zapomnailen napisac, instrukacj Manka jest jak najbardziej prawidlowa. Robilem to za wolno i rece mi sie troszke trzesly ale zrobilem jak zawsze wypielm bro i do roboty udalo sie za pierwszym razem. ;) Poduszka juz ok nic sie nie swieci. Dzieki i pozdrawiam

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Czerwca 2006, 11:12:44 »
 ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Tak się cieszę, że pomogłem - trzeba było więcej/mniej wypić pifek przed pracą
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

michalr21

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Czerwca 2006, 20:58:34 »
Siema ziomal 8)

Jak tam dalej puka  ;D

Offline Daro78

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Czerwca 2006, 13:46:48 »
Siema Ziomek. puka jak cholera ;D nie mialem czasu nawet zajzec tam. A ty co zagazowales swoja Clamerke juz??

michalr21

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Czerwca 2006, 15:20:29 »
Zagazowana lala  :'( i civic też
ciekawe jak to bedzie palić ale rozkminiam taki temat
http://www.gazmikser.prv.pl/ może pomoze
 ale na razie spoko z miejsca idzie gorzej potem a i troche głośniej chodzi  :'(

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Października 2007, 15:28:55 »
proste jak drut:
- bierzesz dwa odcinki przewodu - tak po 2 metry i jeden krótszy
- krótki przewód dołączasz gdzieś, żeby siedząc przy kierownicy mieć na nim masę - np od klemy aku, od zamka w drzwiach
- pod maską znajdujesz gniazdko diagnostyczne a w nim złącza Tc i AB i do każdego z nich podłączasz jeden koniec przewodu (dobrze aby różniły się kolorami lub oznacz sobie koniec kabla - np kawałkiem taśmy, papierem etc)
- siadasz za kierownicą - dociągasz do siebie te przewody (3 końcówki)
- kluczyk do stacyjki , przekręcasz w pozycję ACC i czekasz co najmniej 6 sekund
- zaczynasz zwierać kabelki w kombinacji Tc z masą na max 1 sekundę, w ciągu max. 0,5 s zmieniasz kable czyli odpuszczasz Tc a do masy podłączasz AB i też trzymasz połączony z masą przez 1 sekundę, powtarzasz czynność jak widzisz u góry 5 razy kończąc na zwarciu Tc z masą - ostatnim razem trzymaj to zwarcie dłużej. (Tc + ground, AB + ground, Tc + ground, AB + ground, Tc + ground and hold)
Jeśli wszystko wykonasz zgodnie z procedurką - lampa AIRBAG zamiga kilka razy i zgaśnie. Wyłaczasz wtedy stacyjkę w OFF (najlepiej wyjąć kluczyk) wyjmujesz kable i ... skończone.
Jeśli się nie uda - spróbuj jeszcze raz - przed tem wyjmij klucz ze stacyjki i zacznij proces po około 1 minucie.
W razie pytań w czasie samej akcji zadzwoń do mnie (mobile na PM)

Witam
Odświeżając trochę temat dziękuję mańkowi_LS za instrukcję kasowania kontrolki Air-Bag.
Trzymajcie się opisu i będzie ok. choć chyba nie we wszystkich wersjach.
Za pierwszym i kolejnym razem oczywiście nie udało jej się zgasić (może kwestia wprawy i robiłem to bez pifek :wink:) ale stwierdziłem na swoim przykładzie że za każdym razem kiedy nie uda się zgasić kontrolki trzeba zdejmować klemę z akumulatora na ok. 1 min. bo nici z roboty.
W moim przypadku jeśli procedura się nie powiodła kontrolka mrygała najpierw 5 razy a później 4 razy podczas ostatniego zwarcia Tc z masą. Przekładanie masy między Tc a AB trzeba przeprowadzać bardzo sprawnie, 0,5 s. to max.
W moim aucie (TOYOTA CAMRY 2.2 LE , 94 r. wersja USA, 2 x AIR-BAG) wyglądało    to tak:
- podłączyć wszystko jak opisał maniek_LS
- procedura zwierania kabelków również wg. Mańka_LS
- ostatnie przytrzymanie Tc i masy do czasu aż kontrolka AIR-BAG zacznie bardzo szybko mrugać i zgaśnie
- wyłączamy auto, wyjmujemy kluczyki, odłączamy nasze kabelki i po minucie uruchamiamy samochód, kontrolka AIR-BAG powinna zgasnąć po chwili.
Proszę pamiętać że w Camry kontrolka AIR-BAG gaśnie dopiero po chwili od uruchomienia samochodu a nie tak jak w niektórych autach po przekręceniu kluczyka w pozycję ACC.
Procedurę musiałem powtórzyć bo po wszystkim stwierdziłem że mam zły bezpiecznik (20A) zamiast 7,5A i wyjąłem go bez odłączania klemy z akumulatora. Po wymianie bezpiecznika proces gaszenia kontrolki udał się za pierwszym razem.
Pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim dłubiącym w swoich autach.

mmarcin3

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Lipca 2010, 12:23:21 »
Mam problem z tym resetem niby robię wszystko dobrze a i tak nie gaśnie. Wie ktoś czy w Kujawsko pomorskim jest jakiś "szpec" z kablem do komputera? Aso chce 250zł (!) Po innych serwisach jak jeździłem to mają kable do golfa... i astry... full serwis normalnie. Możecie polecić kogoś co sprawdzi co ją jeszcze boli? Wymieniłem airbagi, czujniki zderzenia z przodu są całe,  (nie wiem jak komputer, a bez kabla tego chyba nie sprawdzę)

edit:
znalazłem chyba jeden z problemów
http://img153.imageshack.us/i/beztytuudg.png/

Porąbane są zabezpieczenia poduszek powietrznych wiem że to w dobrej wierze i celu jest robione ale cholery idzie dostać. Wszystkie kable żółte i w osłonkach. przy każdym złączu jakiś czujnik (!) i chyba co 2 lata zmieniają wszystko co się da. Żeby przełożyć poduszkę kierowcy (z 92r. do 95r.) musiałem przełożyć całą kierownice bo nic nie pasowało. nawet mase w innym miejscu podpięli!!
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2010, 12:36:38 wysłana przez mmarcin3 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl