proste jak drut:
- bierzesz dwa odcinki przewodu - tak po 2 metry i jeden krótszy
- krótki przewód dołączasz gdzieś, żeby siedząc przy kierownicy mieć na nim masę - np od klemy aku, od zamka w drzwiach
- pod maską znajdujesz gniazdko diagnostyczne a w nim złącza Tc i AB i do każdego z nich podłączasz jeden koniec przewodu (dobrze aby różniły się kolorami lub oznacz sobie koniec kabla - np kawałkiem taśmy, papierem etc)
- siadasz za kierownicą - dociągasz do siebie te przewody (3 końcówki)
- kluczyk do stacyjki , przekręcasz w pozycję ACC i czekasz co najmniej 6 sekund
- zaczynasz zwierać kabelki w kombinacji Tc z masą na max 1 sekundę, w ciągu max. 0,5 s zmieniasz kable czyli odpuszczasz Tc a do masy podłączasz AB i też trzymasz połączony z masą przez 1 sekundę, powtarzasz czynność jak widzisz u góry 5 razy kończąc na zwarciu Tc z masą - ostatnim razem trzymaj to zwarcie dłużej. (Tc + ground, AB + ground, Tc + ground, AB + ground, Tc + ground and hold)
Jeśli wszystko wykonasz zgodnie z procedurką - lampa AIRBAG zamiga kilka razy i zgaśnie. Wyłaczasz wtedy stacyjkę w OFF (najlepiej wyjąć kluczyk) wyjmujesz kable i ... skończone.
Jeśli się nie uda - spróbuj jeszcze raz - przed tem wyjmij klucz ze stacyjki i zacznij proces po około 1 minucie.
W razie pytań w czasie samej akcji zadzwoń do mnie (mobile na PM)
Witam
Odświeżając trochę temat dziękuję mańkowi_LS za instrukcję kasowania kontrolki Air-Bag.
Trzymajcie się opisu i będzie ok. choć chyba nie we wszystkich wersjach.
Za pierwszym i kolejnym razem oczywiście nie udało jej się zgasić (może kwestia wprawy i robiłem to bez pifek :wink:) ale stwierdziłem na swoim przykładzie że za każdym razem kiedy nie uda się zgasić kontrolki trzeba zdejmować klemę z akumulatora na ok. 1 min. bo nici z roboty.
W moim przypadku jeśli procedura się nie powiodła kontrolka mrygała najpierw 5 razy a później 4 razy podczas ostatniego zwarcia Tc z masą. Przekładanie masy między Tc a AB trzeba przeprowadzać bardzo sprawnie, 0,5 s. to max.
W moim aucie (TOYOTA CAMRY 2.2 LE , 94 r. wersja USA, 2 x AIR-BAG) wyglądało to tak:
- podłączyć wszystko jak opisał maniek_LS
- procedura zwierania kabelków również wg. Mańka_LS
- ostatnie przytrzymanie Tc i masy do czasu aż kontrolka AIR-BAG zacznie bardzo szybko mrugać i zgaśnie
- wyłączamy auto, wyjmujemy kluczyki, odłączamy nasze kabelki i po minucie uruchamiamy samochód, kontrolka AIR-BAG powinna zgasnąć po chwili.
Proszę pamiętać że w Camry kontrolka AIR-BAG gaśnie dopiero po chwili od uruchomienia samochodu a nie tak jak w niektórych autach po przekręceniu kluczyka w pozycję ACC.
Procedurę musiałem powtórzyć bo po wszystkim stwierdziłem że mam zły bezpiecznik (20A) zamiast 7,5A i wyjąłem go bez odłączania klemy z akumulatora. Po wymianie bezpiecznika proces gaszenia kontrolki udał się za pierwszym razem.
Pozdrawiam i życzę powodzenia wszystkim dłubiącym w swoich autach.