Autor Wątek: AMORTYZATORY  (Przeczytany 39860 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cobra90

• Gość
Odp: AMORTYZATORY
« Odpowiedź #45 dnia: 29 Marca 2010, 18:29:53 »
A co powiecie o Monroe full gas?

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #46 dnia: 30 Marca 2010, 19:37:04 »
Masz poczytaj;
http://www.truckfocus.pl/news,1779,amortyzatory-monroe-magnum-przygotowal-pan-andrzej-gajdzinski-tenneco-automotive-polska.html
Dla odmiany;
http://www.toyota.amorki.com/wersja.php?wer=877&m=16&o=265
Tutaj cos do wyboru;

Nowe amortyzatory to gwarancja lepszej przyczepności do podłoża, precyzyjnej trakcji czyli sprawnego pokonywania zakrętów a także komfortu podróżowania. Ich działanie polega na tłumieniu drgań kół na nierównościach poprzez dociskanie ich do podłoża. Nie zawsze nowy amortyzator oznacza komfort. W przypadku amortyzatorów o charakterystyce sportowej komfort jazdy wyraźnie traci na rzecz lepszego trzymania się auta w zakrętach. Sprawne zawieszenie to także pewność działania nowoczesnych systemów abs oraz esp. Wysłużone amortyzatory mogą w znacznym stopniu ograniczyć ich precyzyjne reagowanie w niebezpiecznych sytuacjach. Aby mieć gwarancję bezpiecznego podróżowania zaleca się niezwłoczną wymianę wysłużonych amortyzatorów. Nasi klienci wybierają najlepsze na rynku amortyzatory sachs, kayaba, delphi, monroe gdyż tylko markowe produkty spełniają najwyższe normy jakościowe, co przekłada się na długoletnią bezawaryjną eksploatację. Na rynku standardowych części zamiennych dostępne są amortyzatory olejowe i gazowe. Ze względu na zastosowanie gazu jako lżejszego czynnika pracującego konstrukcje gazowe są twardsze od olejowych. Często też uważane za mniej wytrzymałe.
Opis zaczerpnolem z remuda.pl uwazam ze jest swietnie ujety temat.
Pzdr.Camry 2.2

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 22 Kwietnia 2010, 10:56:34 »
Witam
Czy Szanowne grono posiadaczy IIIgen Camry może podać wymiar zaznaczony na rysunku w swoim bolidzie?? Będę bardzo wdzięczny.

Fabryka podaje:

Wczoraj podjechałem ustawić zbieżność po wymianie amortyzatorów z przodu. Okazało się, że auto bardzo mocno siedzi przodem mimo sprężyn Lesjofors z przebiegiem ok.50kkm. Trochę mnie to dziwi, że sprężyny uległy takiemu małemu przebiegowi, wg diagnosty powinny śmiało wytrzymać ok. 100kkm.
Wracając do geometrii zawieszenia z przodu to faktycznie przyznaję rację Camry2.2, że należy skontrolować zawieszenie po każdorazowym grzebaniu przy Mc-personach. W moim przypadku po wymianie amortyzatorów oba koła zrobiły się zbieżne o 1*35” i było to widać gołym okiem. Kąt pochylenia kół również się zmienił, ale w bardzo znikomym stopniu, mieści się w normie. Wg. diagnosty nie ma możliwości założenia Mc-persona dokładnie w to samo miejsce i tak jak pisał Camry2.2 malutkie odchyłki w otworach robią już swoje. Ciekawą rzeczą jest również wykonanie amortyzatorów, nie wszystkie są po prostu takie same, chodzi mi tu o rozmieszczenie otworów. Oczywiście jest pewna tolerancja i trzeba jej się trzymać, ale myślę, że faktycznie najlepiej to skontrolować na przyrządach i być pewnym, że po 10kkm nie będziemy musieli wymieniać opon.
Pozdrawiam

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #48 dnia: 22 Kwietnia 2010, 13:18:22 »
A musi być 2.2 ?

Jak nie, to się zaraz pójdzie, zmierzy i wieczorem będzie napisane.

pzdr
3VZ.pl

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 22 Kwietnia 2010, 17:34:32 »
A musi być 2.2 ?

Jak nie, to się zaraz pójdzie, zmierzy i wieczorem będzie napisane.

pzdr

Oczywiście, że może być V6. Z góry dzięki.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 22 Kwietnia 2010, 18:05:06 »
U mnie jest ok 215 mm. Opony 195/65/15 i sprężyny Lesjofors z przebiegiem 45kkm.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #51 dnia: 22 Kwietnia 2010, 21:41:29 »
Jakieś 210-212mm, auto nie stało idealnie prosto, poza tym mam benzyny pod korek, opony 225/55/16 i jakieś 80kg więcej na osi.

A i sprężyny też trochę inne, niemniej jednak mają 70kkm i niecałe półtora roku.

pzdr
3VZ.pl

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 22 Kwietnia 2010, 23:55:35 »
Czyli moje springi idą na złom  :-( . Myślałem sobie, że dane, które przytoczyłem przedstawiają pomiar fabryczny, ale widzę, że u Was niewiele samochód usiadł w stosunku do przebiegu na danych sprężynach. U mnie wymiar to 175mm. Zawsze mnie wpieniało, że auto siedzi jakoś dziwnie przodem teraz się martwię, że za chwilę będę miał po amorkach, szkoda by było.
Dziękuję dziadek i Marcin za info.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #53 dnia: 23 Kwietnia 2010, 02:50:08 »
Ja wciąż uważam, że masz coś z autem, bo skoro moje na tych sprężynach nie leżało, a Twoje zaczęło...

Amory masz jakie ?

Ciekawym, co będzie, jak założysz nowe :)

pzdr
3VZ.pl

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #54 dnia: 23 Kwietnia 2010, 11:41:32 »
A macie jakieś dane fabryczne jaki powinien być prześwit, ale z tyłu?

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 23 Kwietnia 2010, 12:25:07 »
Witajcie Koledzy,
Bylem dzisiaj na zlomie u Granath-a.W zeszlym roku bylo Camerek bez liku.Dzisiaj tylko slownie dwie sztuki.Camerki zniknely czesc pojechala na zxport do Afryki a druga zostala rozebrana i rozeszla sie po Europie.Trafilem jedna kombi i jedna sedan.Obejrzalem dokladnie i moge powiedziec wiadomosc dla
Agilessa ze oslony amortyzatora z przodu sa takie same jak z tylu.
Osobiscie zakupilem oba amortyzatory do trzymania maski wpowietrzu. Pasuja mimo ze to model 2003.
Ten drugi mial nowa chlodnice z roku 1993.Szkoda ze camerki juz wyszly.
Pzdr.A8 2,2
P.S Obejrzalem Bildelsbasen tez juz prawie nic niema,silniki sa ale reszta to resztki.natomiast zlomy sprzedaja nowe elementy nadwozia glownie dunskie.Blotniki maski i caly front na kawalki.Tylnie mozna dostac  blotniki do wspawania.

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 23 Kwietnia 2010, 13:14:11 »
Ja wciąż uważam, że masz coś z autem, bo skoro moje na tych sprężynach nie leżało, a Twoje zaczęło...

Amory masz jakie ?

Ciekawym, co będzie, jak założysz nowe :)

pzdr

Witam
Posprawdzane i pomierzone. Objechałem dziś dwóch mechaników i obaj twierdzą że springi do wymiany i to jak najszybciej. Poza tym że auto dostało lekko w okolice prawego kielicha wszystko jest proste i siedzi na miejscu. Amorki KYB, takie wykombinowałem  <diabel> .
[img width= height= alt=Image Hosted by ImageShack.us]http://img72.imageshack.us/img72/2381/20100412182ma.jpg[/img]

Trochę fotek jak to u mnie wygląda:

A macie jakieś dane fabryczne jaki powinien być prześwit, ale z tyłu?

Obejrzalem dokladnie i moge powiedziec wiadomosc dla
Agilessa ze oslony amortyzatora z przodu sa takie same jak z tylu.
Pzdr.A8 2,2

Osłony amorów oryginalne nie są tak dokładnie takie same z przodu i z tyłu. Osłona amora
jest jednocześnie podstawą pod sprężynę. Już to wymieniłem, ale zamontowałem jakieś uniwersalne osłony, oczywiście spełniają swoją rolę, odboje sztywno siedzą na goleniach amortyzatora i trzymają osłonę na górze.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 24 Kwietnia 2010, 12:23:14 »
Witaj Agiless,
Obejrzalem dokladnie Twoje stare sprezyny .One sa  zamontowane zle. Winny wchodzic zakonczeniem w w glebienie w kielichu dolnym Mc Phersona. On jest przesuniety prawie nie caly obrot i dlatego to zjechalo w dol.Kto to  montowal? Czy wogole jest to sprezyna od tego modelu. Jak jest zamontowany koniec sprezyny w tym wystepie w kielichu to niema prawa sie przesunac.Sprezyna Camry przod to jest cos z okolo 2 zwoje czy trzy zwoje az dziw bierze ze to tyle lat i chodzi. Wedlug mnie zamontowano jakies sprezyny ktore tylko wlazly ale nie spelniaja swojego zadania.Obejrz dokladnie.Zobacz w innej Camerce jak to lezy i porownaj.
Pzdr.A8 2,2

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 24 Kwietnia 2010, 16:00:44 »
Witam!
Camry2.2, z całym szacunkiem ale mylisz się. Amory sam wymieniałem i są zmontowane dobrze, nie jestem ułomny i jakieś pojęcie o tym mam. Na jakiej podstawie twierdzisz, że sprężyny są nie od tego samochodu, wystarczyło Ci zdjęcie jednego zwoju?
Wszystko mam zmontowane tak jak na tym schemacie:

Jeszcze raz wymiary dla Dziadka_tadeusza bo tamto gdzieś wyparowało:

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #59 dnia: 24 Kwietnia 2010, 16:58:01 »
Dzięki Agiless za ten wymiar...sprężyny wymieniałem we wrześniu i siedzi względem fabrycznych danych o ok. 25mm :-( mam 1/4 baku PB i ok 15l LPG.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl