Autor Wątek: AMORTYZATORY  (Przeczytany 39855 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: AMORTYZATORY
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Marca 2010, 16:38:03 »
Z doświadczenia mogę powiedzieć, że wzmacniane Lesjo na tył wytrzymują w kombi 150kkm, tyle, że rzeczone kombi robi często za ciężarówkę, i nieraz miało na sobie pół tony, także normalny użytkownik powinien te 200kkm wyjeździć na nich.

Ale następne sprężyny już będą na zamówienie, wtedy może będzie to miało większy sens.

pzdr
3VZ.pl

Offline redbull

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Marca 2010, 09:53:07 »
Czyli mówicie że nie ma rozsądnej alternatywy dla kyb tylko trzeba bulić 300zł od sztuki ?
była camry le 2.2 usa
był avalon I xls 1mz canada

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Marca 2010, 11:17:18 »
Jest, ASO :)

Ja się do KYB zraziłem, 80kkm na amory to trochę mało, jak na mój gust. A jak mawiał pan Rockefeller "Tylko bogatych stać na kupowanie tandety [...] ja jestem zbyt biedny, żeby kupować tanio" ;)

pzdr
3VZ.pl

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Marca 2010, 11:38:32 »
Czyli mówicie że nie ma rozsądnej alternatywy dla kyb tylko trzeba bulić 300zł od sztuki ?
tokico mogą byc troche tansze...
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Marca 2010, 20:50:22 »
u mnie oryginalne amory i sprezny dojeździły do 380 tkm z tyłu, z przodu spezyny oryginały 380 tkm, amory KYB zrobiły 100 tkm. na wytrząsarkach jeszcze sie lapały, ale nie spełniały swojej funkcji i  do tego wybiły górne mocowania (że o innych szkodach nie wspomnę). konkludujac lepsze nowe niz stare, kyb do 100 tkm daja radę, nie czekac z wymianą bo potem trzeba całą kolumne z mocowaniami itd , a  taki jeden zestaw ok tysiąca może kosztować, a trzeba ich cztery
pozdrawiam
"użyszkodnik"
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

cobra90

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Marca 2010, 21:46:26 »
Mam pytanko, są jakieś zamienniki do teleskopów pod machę? Czy tylko w ASO?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Marca 2010, 23:14:52 »
Są, były wymiarowane przez jednego z użytkowników, było o tym na forum, ja nanosiłem jedynie poprawki.

pzdr
3VZ.pl

piotrakos

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Marca 2010, 08:51:52 »
gdt wchodzilem na strone kilen to mnie przenioslo na lesfojors moze to jakas  firma corka?

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 18 Marca 2010, 18:59:13 »
Dorzuce swoje doswiadczenie odnosnioe amortyzatorow KYB. Wymienilem na nowe wszytkie cztery razem z kolumnami gdyz takie tylko sprzedawali tutaj unas. 400tyskm. II komplet W roku 2005 przy skladaniu wykonywalem to osobiscie zauwazylem oslony golenia teleskopu dosc zmeczone. Uzylem je jeszcze raz.W zeszlym roku tyl wysiadl wymienilem jeden talerzyk gorny i te starocia zmontowalem .Tlok latal jak klient w pustym sklepie  .Troszke bral.No ale wtym roku musze zakupic tyl oba i jeszcze raz wymienic.Byly to KYB i przejechaly tylko  70tyskm,dodam ze na ten krotki przebieg zlozyla sie moja oszczwednosc zamiast zakupic nowe oslony gumowe i odbojnik i dobrze wszystko uszczelnic to odwalilem na szybko chodza to git jest dobrze.W tym roku sie przymierzam zaraz na poczatku sezonu cieplego do zakupu znowu dwoch nowych tylnich kolumn i zmiany ale wymieniam rowniez oslony i odbojniki,ciekawe ile teraz zrobia kilometrow.Wedlug mnie przyczyna tak krotkiego przebiegu byl nieszczelnosc na oslonach i golen dostawal pyl krzremowy z ulicy i ten zeszlifowal uszczelki wsrodku ,widac na zewnatrz golenie stracily chrom.
Co polecacie jakas firme europejska czy dalej KYB.
Pzdr.Camry 2.2

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #39 dnia: 18 Marca 2010, 22:21:12 »
Możesz spróbować Sachy Supertouring, słyszałem sporo dobrego, jednak nie miałem osobiście do czynienia.

Jak dla mnie, co oryginał, to oryginał, tyle, że oryginałów... już nie ma.

Ostatnio zamawialiśmy 4 lewe, żeby zrobić z nich 2 komplety normalnych. Mina panów z ASO bezcenna  <diabel>

Podejrzewam, że można dostać jeszcze spokojnie amory do Camry po sierpniu 94, tyle, że wtedy wymiana mocowań górnych na łożyskowane.

pzdr
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2010, 22:22:50 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Marca 2010, 08:08:46 »
Zgadza sie,Sachsy mialem je kiedys w mesiu tez zakupione w sklepie byly fakltycznie swietne i sluzyly dlugo.Coz latwo dostepne sa KYB i chyba sie na nie rzuce.Pojade dzisiaj i zrobie runde po sklepach.
Pzdr.Camry 2.2

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 22 Marca 2010, 15:48:25 »
Juz zamowione Sachsy i nowe sprezyny to one byly przyczyna tak krotkiego zywota amorkow wedlug mojego uznania.Otworzylem strone KYB i poczytalem to oni zalecaja wymiane co 80kkm czyli tak one zyja.
Sprezyny zamowione sa wzmocnione zobacze jak sie to to bedzie sprawowac.Odbojniki i oslony przecikurzowe kupuje jeszcze winnym sklepie.Kupic razem to leja nas biczem po tylku,a tak u kazdego to grosze. Calosc udalo sie dostac dosc dobra cene.Toycia chciala mnie nabic w butelke na jakies amortyzatory firmy Monoflex.Przeciez monoflex produkuje tylko haki. Zdaje sie ze moze kolumny wykonuja a co do srodka laduja to wielki znak zapytania?Odrazu powiedzialem dowidzenia i drúgi raz sie niedam nabrac.Toycia za odbojniki oslone chciieli tyle prawie co za sprezyne i tez niewiadomego producenta.
Mysle ze na Sachsach i nowych sprezynach bede mial spokoj na 100kkm.A tak autko jest bez zarzutu, szkoda byloby zlomowac ze wzgledu na wiek.Kupic nowe pieknie wygladajace(uzywane) to trzeba bedzie zaczac od wymiany amorkow.
Pzdr.Camry 2.2

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Marca 2010, 18:58:59 »
Odebralem dzisiaj wszystko.
Amortyzatory solidniej wykonane niz KYB.Zmierzylem gabaryty amortyzatora wystajacego z golenia i pod tym katem zaczelem szukac w katalogu aby wiedziec z jakiego auta dokupic oslony przeciwkurzowe i odbojniki.Nastepnie pojechalem na moj stary kochany zlom.Zaczelem chodzic i szukac.W katalogu nie podaja srednicy tloczyska amortyzatora nasze toycie maja fi 22mm. Nawet duze auta jak Audi 100 z lat 90tych maja os tloczyska jak zabawka fi 14mm.Nie znalazlem nic co by pasowalo do naszej Camci na tyl.Przechodze kolo Volva 900seria akurat podniesonego az na druguie pietro i mierze tloczysko ale z przodu i kurcze fi 22mm dlugosc i odbojniki pasuja,to jest standart.Natychmiast pojechalem do firmy uniwersalnej i zkatalogu podalem cyfry.Facet po chwili przynosi piekne nowiutkie takie same jak orginaly co mi chciala wcisnac TOyota za 4.5 raza wieksze pieniadze ktore ja zaplacilem.A wiec koledzy pasuje z przodu oslona i odbojnik z nastepujacyh typow Volva zawieszenie przednie Volvo seria 900 i seria 700.
Innych typow  samochodow  nie sprawdzalem ale to zrobie i podam gdyz nie jeden moze uratowac skore przed zerznieciem przez nieuczciwego sprzedawce.Jak sie kupuje osobno to cena jest przystepna, w komplecie to trzeba osobno zamowic i placic.Wiedza ze musisz miec i bedziesz mial tylko bul.
Po przyjsciu do domu sprawdzilem nasadzilem pasuje swietnie.
Sprezyny firmy szwedzkiej Lesjöfors czyt leszjefurs wzmocnione.Wygladaja okazale okaza sie po wsadzeniu na miejsce.
Przod jest dobry ale coz jak konczy sie resurs to chyba zakupie rowniez i sprezyny i golenie.No i bedzie spokoj na nasteopne 5lat.Przy okazji sie sprawdzi talerzyki i zamocowanie gorne amorka.Pol miliona nie wkij dmuchal przejechane.Brakuje jeszcze okolo 27kkm.Tego roku mija rowniez resurs na camrem czyli pasek rozrzadu 5lat tez trzeba wymnienic ale ztym to do jesieni.
Pzdr.Camry 2.2
« Ostatnia zmiana: 24 Marca 2010, 19:02:06 wysłana przez Camry 2.2 »

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 25 Marca 2010, 08:13:31 »
Odebralem dzisiaj wszystko.
.A wiec koledzy pasuje z przodu oslona i odbojnik z nastepujacyh typow Volva zawieszenie przednie Volvo seria 900 i seria 700.
Pzdr.Camry 2.2

Witam
Osłony są gumowe, czy raczej przypominają plastik? Możesz podać nazwę producenta osłon i może jakąś fotkę dasz radę tu wrzucić?? Na pewno się przyda, zdaje się czeka mnie wymiana amorów z przodu.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 25 Marca 2010, 09:13:05 »
Witaj Agiless,
Nigdy nie przesylalem zdjecia i po prostu nie potrafie.Kiedys probowalem ale bylo odrzucone z powodu za duzej rozdzielczosci i wziazku z tym nie probuje.
Postaram sie pokazac Tobie katalog i maja zdjecie ale tylko odbojnika,ktory jest czarny a wrzeczywisctosi jest zolty.Osklony zdjecia niema.Oslona jets czarna i wykonana w ksztalcie harmnonijki z plastiko gumy tak bym to nazwal gdyz jest elastyczne i przypomina gume chociaz nia nie jest.
Kiedy otworzysz ten adres;
http://www2.biltema.se/

wbijasz wlewym gorným rogu takie numerki 72 781 po ukazaniu sie strony klikasz na mer info i dostajesz zdjecie.
te oslony pasuja na tyl camry 2.2 od 92 do 96 wlacznie. koszt dwoch oslon  i odbojnikow
ktore sa zapakowane razem 188sek   za jedna korone musisz dac 0.38zl.
Nazwy producenta niema poniewaz Biltema zamawia swoje towary wcalym swiecie i sa sprzedawane pod marka biltema.Nie zdziwilbym sie gdyby one byly wykonywane w Polsce.
Poczekaj pare dni to znajde namiary na przod i powiem co pasuje jakie ochrony i odbojniki.Przod ma mniejsza srednice  tloczyska.Amorki to polecam Sachsy strona  R- No SA 313 275 strona L-No SA313 276
To sa na przod firmy Sachs nazywaja sie Super touring i kosztuja wedlug katalogu cene mozna zawsze zbic 1. 480,00 sek tyklko trzeba sie targowac anie jak  ciapa placic.Tego sie nauczylem jak mialem firme i wtedy w sklepie Ciebie szanuja.Dotyczy tylko mniejszyc sklepow.
Pzdr.Camry 2.2
P.S Biltema zawsze daje zdjecie i cene jednej rzeczy tam gdzie dotyczy pary chodzi tutaj o wieksza konkurencyjnosc.
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2010, 09:18:49 wysłana przez Camry 2.2 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl