Autor Wątek: AMORTYZATORY  (Przeczytany 40392 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: AMORTYZATORY
« Odpowiedź #60 dnia: 24 Kwietnia 2010, 18:11:33 »
mam 1/4 baku PB i ok 15l LPG.

Do tego o rozmiar za małe opony, i 40kg butlę, i jeszcze pewnie zapasówkę w bagażniku.

Witaj Agiless,
Obejrzalem dokladnie Twoje stare sprezyny .One sa  zamontowane zle. Winny wchodzic zakonczeniem w w glebienie w kielichu dolnym Mc Phersona. On jest przesuniety prawie nie caly obrot i dlatego to zjechalo w dol.Kto to  montowal? Czy wogole jest to sprezyna od tego modelu. Jak jest zamontowany koniec sprezyny w tym wystepie w kielichu to niema prawa sie przesunac.Sprezyna Camry przod to jest cos z okolo 2 zwoje czy trzy zwoje az dziw bierze ze to tyle lat i chodzi. Wedlug mnie zamontowano jakies sprezyny ktore tylko wlazly ale nie spelniaja swojego zadania.Obejrz dokladnie.Zobacz w innej Camerce jak to lezy i porownaj.
Pzdr.A8 2,2

Mam prośbę : wrzucę tu fotkę mojego silnika, a Ty mi napiszesz, jakie mam luzy zaworowe, bo nie chce mi się ściągać pokryw.

pzdr
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2010, 18:13:45 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #61 dnia: 24 Kwietnia 2010, 18:46:12 »
mam 1/4 baku PB i ok 15l LPG.
Do tego o rozmiar za małe opony, i 40kg butlę, i jeszcze pewnie zapasówkę w bagażniku.

Opony mam takie same, tylko, że węższe od tych, które podaje instrukcja.

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #62 dnia: 24 Kwietnia 2010, 20:32:08 »
Jak węższe, to i ostateczna średnica koła mniejsza...

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #63 dnia: 24 Kwietnia 2010, 21:11:37 »
A co ma szerokość do średnicy koła?
Nie widzę powiązania z szerokością opony do prześwitu auta.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2010, 21:16:14 wysłana przez dziadek_tadeusz »

owca

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 24 Kwietnia 2010, 21:21:52 »
A co ma szerokość do średnicy koła?
Nie widzę powiązania z szerokością opony do prześwitu auta.

a niby jak odczytujesz wysokość koła ???????????

Parametry opony np mojej to 225/50/r17 numerek 50 to wartość procentowa boku opony do jej szerokośći (czyli wysokość opony to 50% szerokości). Czy to znaczy że np 185/50/r16 i 195/50/r16 różnią się tylko szeokością ????????????????????????????

litości !! -przeciez to są podstawowe informacje
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2010, 21:57:35 wysłana przez owca »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #65 dnia: 24 Kwietnia 2010, 21:31:05 »
Tak właśnie myślałem.
To niech ktoś mi poda różnice w średnicy opony 195/65/15 a 205/65/15.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #66 dnia: 25 Kwietnia 2010, 16:42:32 »
Witaj Agiless,
Poszedlem do samochodu swojego i sprawdzilem rowniez na kolegi i moge stwierdzic ze zamontowane masz dobrze sprezyny.Ten kawalek blaszki oporowej wziolem za koncowke sprzezyny i stad
wyszlo nieporozumienie.Okey przyznaje sie do bledu.Przy okazji pomierzylem u siebie te cholerna wysokosc. Kurcze z Camry zrobilo sie Porsche jest okolo 130mm.Jeszcze nic nie robilem przy tylnich amortyzatorach ide jutro i zamawiam nowe sprezyny i wymienie wszystko na raz.Sprezyny przednie sa o wiele tansze niz tylnie.Oslony amorkow sa w super stanie i byc moze dlatego tak dobrze dzialaja do tej pory.
Marcinm nagraj dzwiek Twojejgo silniczka to odrazu zdiagnozuje Twoje luzy na zaworkach.Jak masz dobra pompe olejowa to nic nie bedzie slychac.
Pzdr.A8 2,2

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #67 dnia: 25 Kwietnia 2010, 16:50:53 »
Witaj Agiless,
Poszedlem do samochodu swojego i sprawdzilem rowniez na kolegi i moge stwierdzic ze zamontowane masz dobrze sprezyny.Ten kawalek blaszki oporowej wziolem za koncowke sprzezyny i stad
wyszlo nieporozumienie.Okey przyznaje sie do bledu.Przy okazji pomierzylem u siebie te cholerna wysokosc. Kurcze z Camry zrobilo sie Porsche jest okolo 130mm.Jeszcze nic nie robilem przy tylnich amortyzatorach ide jutro i zamawiam nowe sprezyny i wymienie wszystko na raz.Sprezyny przednie sa o wiele tansze niz tylnie.Oslony amorkow sa w super stanie i byc moze dlatego tak dobrze dzialaja do tej pory.
Marcinm nagraj dzwiek Twojejgo silniczka to odrazu zdiagnozuje Twoje luzy na zaworkach.Jak masz dobra pompe olejowa to nic nie bedzie slychac.
Pzdr.A8 2,2

To jak Ty jeździsz na 13 cm prześwitu?

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #68 dnia: 25 Kwietnia 2010, 20:01:31 »
Czesc Piotrek,zaden problem nasze drogi podobne   sa jak w Niemczech,idealnie rowne niema progow
nigdzie nie wjezdzasz na kant czy kraweznik ten ostatni to jest morderca przednioegozawieszenia w samochodzie.Wozy sportowe maja przeswit 90mm i sobie swietnie radza.czulem ze nie jest taka miekka jak dawniej ale swietnie sie prowadzi,tyl sztywny gdyz gumy zalozone w sprezynach.No ale jeszcze parae dni i wszystko bedzie nowe.Znowu bedzie autko na 100kkm.
Pzdr.A8 2,2

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #69 dnia: 25 Kwietnia 2010, 21:08:31 »
miałem mozliwosc zmierzyć odległosć od ziemi tyłu mojej Camrzycy Wagon i wyszło, ze to jest XC  :grin:, do dolnej krawędzi tłumika 27 cm . Od dolnej krawędzi podwozia tuż za wneka koła jest 34 cm. Nowe lesjoforsy Havy duty ( 4 tys przebiegu) tak samo jak amory ASO toyota. do tego koła 205/65/15. w baku 30l PB i jakies 28 litrów lpg. Dla mnie w sam raz biorąc pod uwage miejsce i sposób użytkowania
« Ostatnia zmiana: 25 Kwietnia 2010, 21:19:47 wysłana przez tjedral »
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

AGILESS

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 25 Kwietnia 2010, 21:38:18 »
miałem mozliwosc zmierzyć odległosć od ziemi tyłu mojej Camrzycy Wagon

Szkoda, że z przodu nie pomierzyłeś. Tył umie jest w normie. Irytowało mnie, że przód siedzi mimo dosyć świeżych sprężyn. Linia progu i ziemi powinna być równoległa a tak nie jest.

Witaj Agiless,
Przy okazji pomierzylem u siebie te cholerna wysokosc. Kurcze z Camry zrobilo sie Porsche jest okolo 130mm.
Pzdr.A8 2,2

13 cm :-o  :-o  :-o , na pewno dobrze zmierzyłeś ?????

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #71 dnia: 26 Kwietnia 2010, 07:22:37 »
Z przodu wyszło mi 224-225 jeśli dobrze zmierzyłem , czyli 1 cm ponad katalog, springi , amory, koła jak w poście wyżej
pozdro  <narka>
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #72 dnia: 26 Kwietnia 2010, 08:08:55 »
Gwoli wyjasnienia, moja camcia posiada opony 195x70x14 H.
Widok z boku jest bardzo podobny jak u Ciebie na zdjeciu czyli siedzi.Natomiast tyl jest rowniez siedzacy
ale w sprezynie w paru zwojach sa  wsadzone gumy niepozwalajace sie na zloczenie zwoji co daje wizualnie takisam poziom jak z przodu.To takie wynalazki z lat 70-tych.
Pzdr.A82,2

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #73 dnia: 05 Maja 2010, 14:56:35 »
Wiotajcie,
ledwo zyje ale tyl juz prawie zrobiony.Dlaczego no okazalo sie prawy tylni gorny talerzyk na nodze Mc Pehrsona jest juz nadzarty zabkiem czasu zmontowalem i zalozylem stary ale juz jest zamowiony i jutro odbieram i szybko przeloze i jutro beda nowe sprezyny zalozone  z przodu. Juz czuje ze zaczelem znowu jezdzic limuzyna,piekna amortyzacja duzy skok swietnie dzialaja amortyzatory . Stare jeszcze nie byly w takim najgorszym stanie ale zalatwilem je tymi gumami siedzacymi pomiedzy zwojami sprezyn.Za maly skok i niedzialalo wszystko jak nalezy.Wszystko poszlo glatko .Dlaczego, wczoraj zmienialem hamulce z tylu szczeki do bebnow i przy okazji spryskalem wszystkie laczniki ammortyzatora i sruby ktore trzeba odkrecac do amorkow.Dzisiaj efekt cudotworczy wszystko sie odkrecilo bez problemu. Zostako jeszcze zrobic sprezyny z przodu. Obejrzec progi i ewentualnie zrobic znowu z blachy i wstawic ale to juz jest kosmetytka i maly problem,pozniej wszystko trysnac tectylem. bardzo wazne co roku tryskac cale podwozie .Tectyl nowej generacji do aut z plastykami. Pozniej kontroluje i niema wogule rdzy ,tylko czasami tectyl zdarty i zaczyna wisiec od tez kosmetyka,moze trochge pracy ale na dluzsza mete to oszczednosc szczegulnie jak sie malo jezdzi i woz ma male przebiegi.
Pzdr.A8 2,2
P.S tryskanie jest proste.W handlu sa blaszane puszki litrowe wysokie waskie na ktora nakreca sie specljana koncowke do frakcji ciezkich i to wszystko kompresora i jazda pluje gruba wartswa z dosc duza sila. Calosc tania i sie nie oplaca tego myc tylko sie wyrzuca. Plyn do mycia kosztuje wiecej niz cale urzadzenie.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #74 dnia: 19 Maja 2010, 03:54:51 »
Jest juz wszystko gotowe.Ustawiona geometria wszystkich kol.Po wymianie wszystkie byly na polach czerwonych.Auto zxaczelo bardzo lekko chodzic i odrazu odczulem to na spalaniu ktore spadlo w miescie do  7l/100km przy jezdzie przepisowej czyli 50km/h.Mialem problem zostawilem samochod w firmie do ustawiania geometri i chlopaki chcacy szybko zarobic zaczeli sie mocowac z nakretkami z tylu na wahaczach prawe poszly ale lewe zaokraglili na amen.Niechcialo sie podgrzewac i uzywali waskich plaskich kluczy:musialem zamowic w naszej bildelsbazie tylny lewy regulowanyu poprzecny drazek wahacza. W calekj szwecji byl tylko jeden egzempalrz pod Kiruna .Przyslai wciagu dwoch dni.Toyota nie proweadzi takich rzeczy i trzeba zamawiac i sciagaja z USA i koszt az mozg staje.Zalozylem uzywany i funkcjonuje prawidlowo.porozkreceniu nasmarowalem smarem ceramicznycm ktory jest trwalszy bardziej efektywny w czasie niz smar miedziowy.
Obecnie Camra sie prowadzi tak jakby wyjechala nowa z salonu samochodowego.Jest roskosz eksploatowac takie auto.
Pzdr.A8 2,2
P.S Amorki Sachsy sa super i funcjonuja lepiej tzn wydajniej mozna pojechac ostrym wezykiem przy 70km/h i karoseria sie niz nie przechyla na boki doslownie plynie.To samo wjazd na nierownosci przy wiekszej predkosci  to przeplyniecie .Kola warjuja ale w srdoku sie nieslyszy i nieczuje.
Dobry zakup.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl