Autor Wątek: Kąt wyprzedzenia zapłonu  (Przeczytany 18984 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ungox

• Gość
Kąt wyprzedzenia zapłonu
« dnia: 21 Maja 2006, 10:14:57 »
Ostatnio byłem na przeglądzie i czekając aż Carinka przejdzie ścieżkę zdrowia  ;) przeglądałem prasę. Znalazłem tam artykuł w którym był poruszony temat róznego ustawienia kąta  zapłonu w zależności na jakim paliwie się jeździ: bęzyna, LPG, CGN. Odpowiednie ustawienie kąta zapłonu np. dla LPG daje podobno zbliżone watrości momentu obrotowego silnika jak do bęzyny a czasem nawet lepsze ? Tylko trzeba zamontować jakiś czujnik czy coś (zapomniałem jak się nazywało to użądzenie) Czy ktoś z was wie może coś na ten temat, albo ma w swoim samochdzie przestawiony kąt po względem LPG ?

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
Odp: Kąt wyprzedzenia zapłonu
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Maja 2006, 12:26:36 »
Carinus chyba cos takiego probowal.
Tyle ze chyba na bENzynie moze wtedy spalanie stukowe wystapic.
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

Damian33

• Gość
regulacje instralacji a moc silnika
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Maja 2006, 13:00:35 »
witam

niestety nie niosę odpowiedzi - co gorsza pogłębiam wątpliwości

oto moja historyjka z corolla - gazem - spadkiem mocy - regulacjami - itp:

http://www.tkp.org.pl/index.php/topic,10586.0.html

niestety bez happy endu! :(

moze jest tu jakiś znawca - dyplomowany albo doświadczony w ww. materii

do tego wszystkiego o czym juz pisałem w zalaczonym wątku doszły takie okoliczności jak:
- gazownik regulował mi instalacje po wymianie paska rozrządu, na ucho :/ i analizatorem spalin i mu wychodziło za dużo wędlowodorów (<chyba) zwalił na stare świece - choć sa OK, w każdym razie coś poregulował, ze jakoś tak tam te współczynnik zbił do wartosci ok. 100 jednostek.

reszta niezmienna: a skutki ciagle opłakane: mocy brak, a w konsekwencji zamiast po mieście robić na 32 ltr 290km (jak to było wcześniej) robie teraz tylko 250km! :(
A autko na prawde mialo swoja moc na gazie piękną - przed wymianą paska i potem dlaszymi konsekwencjami i kłopotami

dynamiki żadnej, silnik chodzi jak muł

Jeszcze jedno: od nowego (prosto z japonii) corolka była jezdzona przez mojego przyjaciela - autko przez 17 lat było serwisowane we francji w ASO (ale takim prawdziwym ASO, a nie to co u nas) - nawet gadałem kiedyś z tym gościam, który był opiekunem tego autka ostatniemi laty. Przede wszystkim: gość miał doskonały słuch !! regulował wszystkie śrubki jak w zegarku (i to dosławienie - nie z e w przenośni) Iprzypuszczam, ze jak za niego sie zabrali jedynie "dobrzy" mechanicy polscy to jakby sie za naprawe zagarka z młotkiem w rękach orangutama wzięli.
No i takie są skutki. 

czy to tylko regulacja czy moze coś jest w mechanice albo instalacji (sprzętowego) nie tak...?

pozdrawiam wszystkich

D33

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Maja 2006, 10:04:59 »
Co do ustawienia kąta zapłony na LPG to był taki temat kawałek czasu temu ;D
tutaj link: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=5478.0
« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2020, 21:13:45 wysłana przez Swoop »
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Maja 2006, 10:53:34 »
oto moja historyjka z corolla - gazem - spadkiem mocy - regulacjami - itp:
- gazownik regulował mi instalacje po wymianie paska rozrządu, na ucho :/
Czy jesteś przekonany, że rozrząd jest prawidłowo złożony - chodzi o umiejscowienie paska względem wałków rozrządu ? To częsty błąd mechaników przestawienie jednego z wałków.. Kto Ci wymieniał rozrząd ? Opisane przez Ciebie objawy pasują do niewłaściwie założonego paska..
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Ungox

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Maja 2006, 20:01:58 »
Dzięki Kryspin jak będę u gazowników wymieniał filterek gazu to popytam o ten wariator i ile by to kosztowało.

Damian33

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Maja 2006, 20:21:56 »

[/quote]
Czy jesteś przekonany, że rozrząd jest prawidłowo złożony - chodzi o umiejscowienie paska względem wałków rozrządu ? To częsty błąd mechaników przestawienie jednego z wałków.. Kto Ci wymieniał rozrząd ? Opisane przez Ciebie objawy pasują do niewłaściwie założonego paska..
[/quote]

nie, tego nie jestem pewien... bo nie wiem nawet jak to sprawdzić [oprócz tego, ze objawy sa takie jakie są] wiem, ze gość na moj protest ze silnik jest mułowaty po wymianie chwycił za taką  specjalną, migającą "lampę" i jeszcze wyregulował coś na pasku... ale nie mam pojęcia co to było. Poza tym servis jest godny zaufania, nigdy do tej pory nie było najmniejszego problemu. Co prawde to nie ASO... ale wiadomo nawet jak same ASO robią.
A czy silnik w ogóle by chodził (prawidłowo)? Szczególneio na jałowym biegu? Czy to nie jest tak, ze jak jest żle załoóżny pasek r. to w ogóle trudno go rozruszać, nie mówiąc juz o osiągach mocy. i o nieuchronności rozwalenia silnika nie wspominając...

takze jeden wielki znak zapytania...

czekam ratunku ;)

pozdro!

D33

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Maja 2006, 08:02:52 »
Damian33 jeśli rozrząd jest przestawiony o jeden ząbek to silnik będzie chodził tyle że "dziwnie"...
Zacznij od zmiany mechanika i sprawdzenia nastawów rozrządu. Skąd jesteś może podpowiemy ci kontakt do mechesa sprawdzonech w branży toyot.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Admin

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Maja 2006, 08:13:42 »
Jak przestawisz i 1 zabek to nawet nie bedzie dziwnie bedzie inaczej. U mnie było tak ze po założeniu paska była runda testowa jak było mułowato to przestawiali pasek o ząbek i test. Wiem ze to nie do końca tak powinno być ale ja miałem dziwny ;) silnik :D

Damian33

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Maja 2006, 15:11:31 »

Witajcie Panowie !

więc: jestem w Poznaniu
Nie wiem za bardzo co jeszcze dopowiedzieć...
Trudno mi do oceny pracy silnika w mojej Corolli posługiwać się kategorią „dziwności” – bo to określenie wieloznaczne - czyli nie wiadomo o co chodzi.
Mogę jedynie opierać się na faktach i na subiektywnych odczuciach w trakcie jazdy.

I znowu nie wiem czy to moje wrażenie, ale jak dziś jechałem to już w ogóle – miałem wrażenie jakbym jechał na poprzebijanych oponach – aż stanąłem, wysiadłem i sprawdziłem czy tak na prawdę nie jest. Strasznie słabo chodzi silnik.
Trochę nie chce mi się samemu w to wszystko wierzyć – ale czy jest możliwe żeby taki stan pracy silnika się pogarszał? Od złego zamontowania paska... a może od złego działania instalacji gazowej? [bo mnie trochę przeraziły te opowieści o jakiś powypalanych zaworach i zapieczonych wtryskiwaczach...]

Wybieram się do Fietz’a ASO przy Trasie Katowickiej – może coś poradzą.

Ale jeśli macie jeszcze jakieś swoje koncepcje to czekam na pomoc !

Dzięki wielkie !

D33

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Czerwca 2006, 15:44:39 »
Zamiast kupowac wariator mozna zalac zbiornik wysokooktanową benzyną.Wyprzedzalem zaplon nawet do 20* i na gazie wszystko bylo OK.Jedynie na benie podczas gwaltownych przyspieszen na niskich obrotach dalo sie slyszek stuki.Czujnik spalania stukowego szybko eliminuje to zjawisko wiec jazda na benie nie jest szkodliwa.Obecnie przy podniesionym stopniu sprezania musialem zaplon ustawic na ok.15* i na gazie moment obrotowy jest prawie porownywalny z benzyną a niekiedy mam odczucie ze idzie to lepiej niz na benie.

kabat

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Czerwca 2010, 08:43:43 »
Ze wzgledu na to ze nie mam odpowiedniej aparatury, a wolal bym zrobic to sam bo wiekszosc mechanikow nie przywiazuje uwagi do dokladnosci, prosilbym (jesli ktos ma mozliwosc) o wstawienie zdjec ustawionego aparatu zaplonowego, w silniku 4a-fe. Chodzi mi o ustawienie na 13 stopni, lub kat odpowiedni dla mieszanki lpg. Wczoraj krecilem aparatem i ustawialem, ale nie wiem dokladnie czy jest dobrze. Chcialbym sie oprzec na czyms konkretnym ( przepraszam za odsmazanie tematu ale ten temat akurat tego dotyczy)

Offline dgolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Sierpnia 2010, 14:34:37 »
Każda zmiana kąta zapłonu musi być dokonywana na zwartych zworkach. Poczytaj na jakich. Na Allegro są nie drogie lampy do ustawiania. Ewentualnie metoda prób i błędów. Zaznacz sobie obecne położenie i przyspieszaj go aż osiągniesz najlepszą dynamikę.
Cari II, Mazda 626, Ave T25

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl