Autor Wątek: Koniec gwarancji  (Przeczytany 8317 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Boston

• Gość
Koniec gwarancji
« dnia: 22 Maja 2006, 16:31:46 »
W lipcu kończy się gwarancja na moją E12 1.6. Przekazuję Wam informacje co przez okres trzech lat zostało wymienione w moim aucie.
1. Reflektory przednie (parowały)
2. Gałka zmiany biegów(chrom zżółkł)
3. Szyba zegarów deski rozdielczej(potwornie sie rysowała)
4. Likwidacja szpary nad radiem
5.Uszczelka obrysowa przednich drzwi(przetarła się przy wsiadaniu)
I to wszystko bez mrugnięcia okiem w ASO w Olsztynie. Często wymiany załatwiane przez telefon po opisaniu usterki. ;D

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
Odp: Koniec gwarancji
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Maja 2006, 21:21:38 »
Dużo tego rozbierania aby wymienić szybkę od zegarów ? Bo też bym wymienił, ale nie lubię jak ktoś mi grzebie w kabinie bo mam fobię i uraz, iż naprawiajac jedno popsuje coś innego :o
E18_Prestige_MultidriveS

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Maja 2006, 21:46:09 »
No to z jednej strony wypada pogratulować dobrego egzemplarza a z drugiej może trochę szkoda że coś tam nie poszło jeszcze na gwarancji ;) Ile masz teraz przebiegu?

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Maja 2006, 22:16:10 »
Cytuj (zaznaczone)
Dużo tego rozbierania aby wymienić szybkę od zegarów ? Bo też bym wymienił, ale nie lubię jak ktoś mi grzebie w kabinie bo mam fobię i uraz, iż naprawiajac jedno popsuje coś innego
Kolego YogBabo! To ja to mialem napisac! ;)
Ja tez czasem przy detalach odpuszczam, bo wychodze z zalozenia, ze w trakcie naprawiania jednego z pewnoscia zepsuja cos innego.
  Jesli idzie o reflektory, to i tak my w Toyotach mamy duzo szczescia, ze serwisy (chetniej badz mniej chetnie) chca je wymieniac. Widzialem swego czasu w "Auto Swiecie" odpowiedz firmy Hella na zarzuty (wlasciciela bodajze Panzerwagena) dotyczace parujacych reflektorow i jasno napisali oni, ze wdlg. nich jest to zjawisko normalne i absolutnie zadna wymiana reflektora panu sie nie nalezy.
  Co do galki - w poprzedniej Rolce (Terra) mialem dokupiona (sprawdzalem - Made in Italy) i po pietnastu miesiacach chrom byl juz miejscami mocno powycierany. Kiedy probowalem przewalczyc wymiane, okazalo sie (caly czas mi sie nie chce w to troche wierzyc), ze byla to czesc akcesoryjna i na taka to czesc Toyota daje tylko 12 miesiecy gwarancji. W terazniejszej Rolce (Sol) galka byla wyposazeniem standardowym i jakos nic sie jej nie dzieje (bo pewnie nie jest Made in Italy).
  Jesli zas chodzi o szpare nad radiem... patrz jak wyzej. Wole zeby mi tam nic nie dotykali. Lepsze wrogiem dobrego!!!

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Maja 2006, 20:06:15 »
Co Wy z ta szparą nad radiem ? Zanim trafiłem na forum to jeździłem pół roku moja rolką i dopiero tu wyczytałem, ze nad radiem jest jakaś szpara  ??? Wcześniej w aucie jej nie zauważałem. I jeszcze jedno - przecież w miejscu spasowania blach nadwozia też są szpary i nikomu to nie przeszkadza bo tak ma byc. A czy w przypadku tego nieszczęsnego radia też nie powinno tak zostać ? U mnie szpara ma ok 1mm i jest równa na całej długości radia co sugeruje zamierzone działanie producenta
E18_Prestige_MultidriveS

bigman

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Maja 2006, 13:20:18 »
I jeszcze jedno - przecież w miejscu spasowania blach nadwozia też są szpary i nikomu to nie przeszkadza bo tak ma byc.
tak ma być i ciągle na nie nie patrzysz - a dziurę nad radiem wciąż masz przed oczami

bigman

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Maja 2006, 13:23:55 »
W lipcu kończy się gwarancja na moją E12 1.6. Przekazuję Wam informacje co przez okres trzech lat zostało wymienione w moim aucie.
3. Szyba zegarów deski rozdielczej(potwornie sie rysowała)
w mojej E12 sedan skończyła miesiąc temu, uzupełniam twoją listę o to co było dodatkowo u mnie (drobiazgów nie liczę):
- amortyzatory z tyłu
- silnik
- sprzęgło

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Maja 2006, 18:11:09 »
widze, ze niektore rollki to naprawde nie ta dawna jakosc :/

luck

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Maja 2006, 21:29:58 »
To teraz na mnie kolei :
Corolla 1.4 terra Polaris z 2003 r. 3d (sierpień)
Obecny przebieg 75 000 km (w tym 55 tys na gazie BRC)
Wymieniłem :
- żarówki w obydwu przednich reflektorach.
- przy 44 tys km klocki przednie
- przy 55 tys km klocki tylne
Poza tym żadnych usterek nie stwierdzono.
W najbliższym czasie wymiana wszystkich płynów i olejów oraz pewnie klocków przednich.

Bartek72

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Maja 2006, 22:45:20 »
Cytuj (zaznaczone)
- przy 44 tys km klocki przednie
- przy 55 tys km klocki tylne
Ups! To chyba mam ciezsza nozke. Przednie po 26 tys, tylne po 30 tys.
A w poprzedniej przednie po 30 tys, tylne mialy byc po 40 tys, ale nie zdazylem, bo mi ja podprowadzili.
Cytuj (zaznaczone)
w mojej E12 sedan skończyła miesiąc temu, uzupełniam twoją listę o to co było dodatkowo u mnie (drobiazgów nie liczę):
- amortyzatory z tyłu
- silnik
- sprzęgło
Bigman, najwyrazniej miales egzemplarz przedprodukcyjny ;D
Ile masz teraz kiloskow na liczniku?

bigman

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Maja 2006, 00:28:25 »
Bigman, najwyrazniej miales egzemplarz przedprodukcyjny ;D
od 3 lat to podejrzewam a specjalnie czekałem z zakupem aby pominąć okres testów beta, wogóle ten egzemplarz jest jakiś nieszczęśliwy:
- ktoś życzliwy przejechał kluczami po błotniku 2 dni po zakupie
- skradziono kierunkowskazy
- skradziono wszystkie tablice rejestracyjne
- od miesiąca prawie co tydzień pod pracą ktoś wali albo ociera prawy tylny błotnik
- po bokach jest pełno śladów od otwierania przez innych drzwi

Ile masz teraz kiloskow na liczniku?
niewiele - tylko 50kkm - auto długo stało pod domem gdy żona była w ciąży i lekarz zabronił nam podróżować

Boston

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Maja 2006, 20:21:30 »
To ja rozpętałem tę dyskusję. Licytujcie się dalej. Mój przebieg jest skromny 50tys.km Aha klocki mam ciągle pierwsze. Jak często wymieniacie wycieraczki przedniej szyby?
P.s. cieszę się, że mam bezkonfliktowy serwis i panowie z uśmiechem na twarzy zgadzają się ze mną i wymieniają bez cienia wątpliwości.
Pan w serwisie przyznał, że pierwsze szybki osłony zegarów były zrobione ze żle utwardzonego plastiku. ;D

STAMP

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Maja 2006, 20:35:55 »
Ten plastik osłonki zegarów to chyba dalej źle utwardzają.W mojej rolce z 2005 już też widać sporo rysek na osłonce.Boston a po wymianie na nową jest już lepiej?

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Maja 2006, 21:47:16 »
Jak często wymieniacie wycieraczki przedniej szyby?
Wymieniłem po ponad półtora roku. Wciąż zbierały bardzo dobrze ale zauwazyłem, ze rysują szybę i szybko je wymieniłem na nowe.
Boston co z ta szybką ? Wymiana jest trudna, duzo trzeba rozbierać i co mogą przy tym zepsuć ?
E18_Prestige_MultidriveS

grzes24

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Maja 2006, 07:39:59 »
Wymienili mi szybkę wskażników na nową i ta nowa rysuje się tak samo łatwo jak poprzednia.Nie wiadomo czym czyścić ,bo pod światło widać na niej ,,dyyskotekę"-widocznie taki jej urok.
Poza tym wymienili mi mechanizm fotela pasażera(HB 3drzwi),tapicerkę drzwi bocznych,gąbke w skrzypiących fotelach(zaczyna na nowo poskrzypywać).Wszystko to wymieniono po zgłoszeniu na gwarancji.
 Teraz czeka mnie przegląd.Coś zaczynają mi buczeć opony-zamieniłem miejscami w/g instrukcji-buczą jeszcze bardziej.Gumiarz mówił coś o ząbkowaniu opon i mówił ,że przyczyną może byc amortyzator z tyłu,albo zbieżność.Czy miał ktoś podobne problemy.
Spotkałem sie z przypadkami ( u kolegi),że na gwaraancji wymieniano tylną belkę skrętną.
Corolla 2002

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl