Autor Wątek: Przekładnia kierownicza Corolla 1996 1.4  (Przeczytany 2449 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lexus4u

• Gość
Przekładnia kierownicza Corolla 1996 1.4
« dnia: 26 Maja 2006, 10:49:13 »
Witam serdecznie
Zepsula mi sie przekladnia (nieprzyjemne stuki) czy ma ktos jakies doswiadczenie z ta czescia?
Nowa czesc kosztuje niezly majatek (2500 PLN), zamiennikow brak kupic uzywana? naprawiac?
toyotka chodzi jak zegareczek a to jej pierwsze klopoty wiec nie chcialbym sprzedawac... prosze o pomoc dzieki i pozdrawiam

Jerzy Szlendak

• Gość
Odp: Przekładnia kierownicza Corolla 1996 1.4
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Maja 2006, 14:31:10 »
Miałem i mam ten sam problem z moją Corollą rocznik '95, przebieg 150000 km. Autko oddałem do mechanika, który zlecił regenerację przekładni gdzieś do Bielska-Białej. Koszt regeneracji ok. 300 zł + 150 zł wyjęcie i montaż po regeneracji oraz ustawienie zbieżności kół. Przez ok. 2 miesiące było lepiej ale przekładnia ciężej chodziła. Potem wszystko wróciło do normy, tzn. kołem kierownicy obraca się już normalnie, lekko, niestety przekładnia stuka w czasie jazdy po nierównościach (zwłaszcza po "kocich łbach"). Zdjąłem osłony gumowe przekładni i stwierdziłem minimalny luz listwy zębatej w prowadnicach. Poza tym autko prowadzi się dobrze więc na razie nic z tym nie robię.

matyr

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Czerwca 2006, 14:17:50 »
Witam, mi też przekładnia stuka, raz już mi ją naprawiali. Podobno da się ją rozebrać i włożyć nowe plastikowe przeguby jakieś takie... Mechanik zrobił to z 50 pln. Sęk w tym, że 3 tygodnie później zaczęło znów walić....

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Czerwca 2006, 20:13:32 »
Pytanie czy to na pewno przekładnia. W rollkach bez wspomagania jest też jakaś plastikowa tulejka która może powodować stuki.

Więcej informacji tutaj: http://www.forum.corollaclub.org/viewtopic.php?t=6343&highlight=tulejka

matyr

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Czerwca 2006, 12:39:35 »
PIGLETTO właśnie o to mi chodziło!!! :))) Wali strasznie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl