Autor Wątek: Od jakich predkosci minimalnych wrzucac biegi ?  (Przeczytany 77233 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

beep

• Gość
Od jakich predkosci minimalnych wrzucac biegi ?
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Września 2004, 20:28:57 »
W instrukcji nic nie widziałem, ale ja:
- II bieg wrzucam przy 15-20 km/h,
- III bieg przy 50-60 km/h,
- IV bieg przy 70 km/h,
- a V bieg przy 90 km/h.

A tak najlepiej, jak napisał Hicks, kontroluj obroty a także trzymaj je blisko maksymalnego momentu obrotowego silnika.

Pozdro,
Beep

dEF

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Września 2004, 21:27:21 »
maksymalny moment obrotowy jest zazwyczaj przy bardzo wysokich obrotach silnika.... w okolicach 5000-6000 tysiecy... tak wiec nie chodzi o to, zeby zmieniac biegi przy maksymalnym momencie, tylko w odpowiednim zakresie obrtow. Dla silnika benzynowego zakres ten miesci sie miedzy 2500 a 3500.

Kohoshi

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Września 2004, 22:42:37 »
Cytat: dEF
maksymalny moment obrotowy jest zazwyczaj przy bardzo wysokich obrotach silnika.... w okolicach 5000-6000 tysiecy... tak wiec nie chodzi o to, zeby zmieniac biegi przy maksymalnym momencie, tylko w odpowiednim zakresie obrtow. Dla silnika benzynowego zakres ten miesci sie miedzy 2500 a 3500.

Eno dEF, trochęnamieszałeś z tym maksymalnym momentem. W silnikach aut do codziennego użytku, bez tzw. zacięcia sportowego, "niewyżyłowanych", ekonomicznych i elastycznych, max. moment jest dostępny już przy niskich prędkościach obrotowych co można zobaczyć na przykładzie mojego emeryckiego silnika tutaj oraz tutaj ;) (Już od 1500-2000 obr. moment jest w okolicach maksimum i równy jak stół (prawie jak w dieselu :) )   Chociaż cały czas staram siężeby mój bolid miał zacięcie sportowe ;)
Biegi należałoby zmieniać tak, aby silnik pracował w okolicach swojego maksymalnego momentu obrotowego, znaczy coby mu najlżej było rozbujać masęauta z kierownikiem ;) No a jak sięjuż rozbuja i kierownik nie chce przyspieszać gwałtownie to i V wrzucić można :)
dEF - to co napisałeś tyczy siępewnikiem Twojej rakiety w tej chwili, bo silniki z turbinką mają właśnie moment i moc w górnych zakresach prędkości obrotowej silnika :)
Pzdr

jami

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Września 2004, 23:14:54 »
Cytuj (zaznaczone)
maksymalny moment obrotowy jest zazwyczaj przy bardzo wysokich obrotach silnika.... w okolicach 5000-6000 tysiecy

trochęna wyrost te obroty dla momentu, ja mam Nissana z silnikiem 1.6 16V twin cam, kręci siędo 7,5 tys. ale max. moment jest już przy 4 tys. moc przy 6 tys. do codziennej jazdy starcza zmiana biegu przy 3,5 tys, ale prawdziwa jazda zaczyna sięw przedziale 4-6 tys.

dEF

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Września 2004, 01:10:44 »
Chodzi wlasnie o to, ze pisalem o serii. Ja mam moment maksymalny (w serii) przy 4863 obrotach, nie mowiac o mocy, ktora poziom maksymalny osiagala grubo ponad 6000 obrotow. Tym bardziej sprawa ma sie w silnikach ze zmiennymi fazami rozrzadu, w ktorych to ostre krzywki zwiekszajace moc zalaczaja sie wlasnie przy wysokich obrotach.

Co do momentu, to i obrotow, to rzeczywiscie przesadzilem... wykresy mi sie pokickaly, chodzilo oczywiscie o moc maksymalna. Moment swoje maksimum osiaga w okolicach 4000-5000 obrotow. Generalnie chodzilo mi o to, ze nie uzaleznia sie zmiany biegow od momentu obrotowego, tylko od charakterystyki pracy silnika.

Puffy

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Stycznia 2005, 15:36:07 »
Dyskusja na ten temat co prawda była dawno, ale teraz do niej siędokopałem :wink: . Ja zmieniam biegi przy normalnej codziennej ekspoatacji między 2500, a 3500 obr/min. Uważam, ze jet to najbardziej optymalne. Nie wolno silnika katować na niskich obrotach! Zmieniac na 5 przy 60km/h w silniku, który ma charakterystyke wysokoobrotową to, jak proszenie sie o zniszczenie przed czasem sprżegła, skrzyni biegów... Wiecie, jak wariuja wtedy tłoki, aż je na boki przekrzywia!!! Jeśli samochód jest zamulony znaczy, ze jedziecie zbyt wolno na zbyt wysokim biegu. Czy oszczędnośc kilku dziesiątych, czy setnych litra jest warte dobijania Waszego autka? Ja nigdy nie dawałbym tak w kość swojemu kochanemu autku! A jeśli bedziecie nagle potzebowali np. zmienić pas ruchu, wyprzedzić, na 5 przy 60km/h nie dacie rady. Czyż bezpieczeństwo też nie jest istotne? W końcu trzeba przewidywać sytuacjęna drodze... Pozdro

Puffy

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Stycznia 2005, 15:36:50 »
Dyskusja na ten temat co prawda była dawno, ale teraz do niej siędokopałem :wink: . Ja zmieniam biegi przy normalnej codziennej ekspoatacji między 2500, a 3500 obr/min. Uważam, ze jet to najbardziej optymalne. Nie wolno silnika katować na niskich obrotach! Zmieniac na 5 przy 60km/h w silniku, który ma charakterystyke wysokoobrotową to, jak proszenie sie o zniszczenie przed czasem sprżegła, skrzyni biegów... Wiecie, jak wariuja wtedy tłoki, aż je na boki przekrzywia!!! Jeśli samochód jest zamulony znaczy, ze jedziecie zbyt wolno na zbyt wysokim biegu. Czy oszczędnośc kilku dziesiątych, czy setnych litra jest warte dobijania Waszego autka? Ja nigdy nie dawałbym tak w kość swojemu kochanemu autku! A jeśli bedziecie nagle potzebowali np. zmienić pas ruchu, wyprzedzić, na 5 przy 60km/h nie dacie rady. Czyż bezpieczeństwo też nie jest istotne? W końcu trzeba przewidywać sytuacjęna drodze... Pozdro

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Stycznia 2005, 15:47:43 »
Cytat: Puffy
Jeśli samochód jest zamulony znaczy, ze jedziecie zbyt wolno na zbyt wysokim biegu

to ci powiem ze ja bardzo szybko zmieniam biegi - 5 ok 65 - a co do zamulenia to sie mylisz!!
autko bez problemu wyprzedza francuzkie yariski tej samej pojemnosci!:) - napewno nie jest zamulone...........

ale generalnie prawda jest ze nie nalezy jezdzic na zbyt wolnych obrotach....
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Kinga Macyszyn

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Stycznia 2005, 22:39:32 »
Witam,

mnie na nauce jazdy uczono w zeszłym roku tak:

I bieg - służy tylko do ruszania i ew. manewrów lub ew. zwolnienia do prędkości pieszego jak sięgdzieś właśnie wjeżdża (w uliczkę, w miejsce parkingowe). W związku z tym, jeśli sięnie planuje powyższego, to włącza się:
II bieg
III bieg - od 40 - 60 km /h
IV bieg - 40 - 70 km /h (ale co do tych 70 nie jestem pewna, bo trasą szybkiego ruchu jechałam raptem 2 razy i jak było na liczniku mniej więcej tyle, to instruktor kazał piąty bieg wrzucać) :adiabelek
VI bieg - powyżej
Przy czym: przy płynnej jeździe np 50 km/h przez dłuższy odcinek trzeba było wrzucić wyższy bieg, czyli z IIIgo IVty. I analogicznie przy innych prędkościach

alan03

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Stycznia 2005, 22:50:12 »
Kinga to są wiadomości teoretyczne, bo dla każdego samochodu jest inaczej...
Gdybyś miała 3-litrowy silnik można by sobie nawet pozwolić na jazdęna IV przy 40 ale z litrówką będzie kiepsko :wink:

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #25 dnia: 12 Stycznia 2005, 01:38:14 »
yarisem na IV przy 40 to sobie nie wyobrazam....:D
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Stycznia 2005, 02:45:25 »
Same niskie obroty (ale powyżej 1500) to chyba nie szkodzą. Nie można tylko wciskać mocno gazu przy takich obrotach. Ja jak jade 60 na piatce to nie czujężeby silnik sięmęczył. Jak chce zwiększyć prędkość to zrzucam na IV. A jak chce wyprzedzić to na III.

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Stycznia 2005, 02:45:57 »
Same niskie obroty (ale powyżej 1500) to chyba nie szkodzą. Nie można tylko wciskać mocno gazu przy takich obrotach. Ja jak jade 60 na piatce to nie czujężeby silnik sięmęczył. Jak chce zwiększyć prędkość to zrzucam na IV. A jak chce wyprzedzić to na III.

dEF

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Stycznia 2005, 03:39:25 »
Cytuj (zaznaczone)
Ja jak jade 60 na piatce to nie czujężeby silnik sięmęczył.

A to to sie czuje?  :shock:

Smok

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Stycznia 2005, 08:51:47 »
Cytat: dEF
A to to sie czuje?

no jak nie jak tak- oczywiście, że sięczuje. Wrzuć V przy 40 km/h- jedzie- jedzie ale jak sięmęczy

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl