Autor Wątek: Od jakich predkosci minimalnych wrzucac biegi ?  (Przeczytany 77284 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
Od jakich predkosci minimalnych wrzucac biegi ?
« Odpowiedź #60 dnia: 17 Stycznia 2005, 13:06:22 »
Cytat: qbutek
Yarisek 1,3 pali 7,5-8,5 l/100 km. Powtarzane przez ostatnie 1,5 miesiąca

Ja wlasnie policzylem rzeczywiste spalanie u mnie w 1.3. Wyszło 6,35 (komputer pokazał 6,7). Jazda na tym baku TYLKO w mieście. W lecie pali mniej bo ok 6. Moze jednak umiejetne operowanie drązkiem skrzyni biegów przynosi rezultaty? :D Zaznaczam ze jezdze raczej szybko choc bez zameczania silnika (to tylko czasami ;-) ) Zwykle praca w zakresie ok 1800-2800 a po osiagnieciu odpowiedniej predkosci od razu V-tka. Wlasciwie to zauwazylem ze czesto w ogole nie uzywam IV biegu :) Wlasciwie spokojnie mozna by sie przy takim zestopniowaniu go pozbyc :)

PS: Zauwazyliscie jak ostatnio spadla cena benzyny? Ja pare dni temu zaplacilem 3,49 za litr 98  :anarty
Seat Leon Cupra :D

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #61 dnia: 17 Stycznia 2005, 13:29:11 »
Cytat: Puffy
Miałem okazjętrochęjeździć Audi A8 4.2 quattro z tiptronikiem.

Tytaj pełna zgoda :) przy takich pojemnościach (albo przy mocnym dieselku) automat jest  :athunbsup . Ja mialem na mysli automaty do aut klasy Yarka czy Corollki i tu uważam że to porażka. Tylko w takim audi to pewnie sam silnik+skrzynia kosztuje tyle co nowy Yarek (a moze i wiecej?) ;-)

lifeson

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 17 Stycznia 2005, 13:40:33 »
Troche bez sensu wydaje mi sie sztywne wiazanie predkosci samochodu, czy predkosci obrotowej silnika ze zmiana biegow. Moim zdaniem to rzecz bardzo wzgledna, oczywiscie zmiana biegow i predkosc obrotowa, moc, moment obrotowy, charakterystyka silnika itd sa powiazane, ale jadac, w danej chwili na moment zmiany biegow ma wplyw duzo czynnikow zewnetrznych jak i to co chcemy zrobic z samochodem, jak chcemy pojechac, wyprzedzic itd.
Moim zdaniem, kierowca, ktory ma jakiekolwiek pojecie o jezdzeniu, slyszy i czuje samochod, zmienia biegi odruchowo, dokladnie we wlasciwym momencie.
Podobalo mi sie zdanie, ze "to sie czuje" bo tak po prostu i moim zdaniem jest.
Nawet nie znajac danych technicznych, czy wykresow, moment obrotowy czuc.
Tak, ze wszelkie przykazania w stylu jedynka od takiej do takiej predkosci, zostawilbym totalnym dyletantom.
pzdr!

NoAbla

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 17 Stycznia 2005, 18:10:45 »
Smok, to kiedys przyjade na spota to sie przejedziemy - to ci udowodnie ze da sie zejsc ponizej 5l/100km KOMOUTEROWO w miescie - na trasie lubie sobie pofogowac wiec spalanie jest rzedu 4,4 - 4.7 l/100km (jesli jade gdzies stala predkoscia z wiatrem ok 100km/h lub jak cisne non stop to mam spalanie ok 8-9l/100km (gaz w podlodze i na liczniku 170 km/h). To jak Smoczku - mam przyjezdzac na psota?

NoAbla

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 17 Stycznia 2005, 23:16:58 »
qbutek, a czym smigasz jako kurier? - ile ci wychodzi spalanie?

Puffy

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 20 Stycznia 2005, 16:35:42 »
Dzisiaj jechałem do Poznania spod Gorzowa, trasa 200km, spalanie średnie według komputerka 4,7l/100km. Uważam, że to dobry wynik, zastrzegam, ze jechałem możliwie cały czas 85-100km/h na V-powerku  :)  Pogoda tylko nie sprzyjała, straszna chlapa. Ale podobno komputer i tak trochęzawyża, a to, że jest niedokładny to widać. Owszem biegów nie zmienia sięwg. sztywnych zasad, to sięfaktycznie czuje i wielokrotnie powtażałem, ze należy to dostosować do warunków panujących na drodze (jak i cały styl jazdy). Tyle, że nie wolno popadać w skrajnośc i jechać na II 70km/h, czy V 40km/h. A to, co tu mówimy sa moim zdaniem rady dla przedłużenia żywotności samochodu i zmniejszenia zużycia paliwa, bo mi osobiście jest wszystko jedno, jak kto "katuje" swoją brykę...

FreddyK

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 20 Stycznia 2005, 17:15:40 »
Jak kupowałem swojego Yarka to powiedzieli mi w serwisie, że przy wyprzedzaniu na IIbiegu mogęcisnąć śmiało do 80km/h - bez bólu i obaw.

Offline qbutek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.corollaclub.org
« Odpowiedź #67 dnia: 21 Stycznia 2005, 07:50:14 »
Mi sięwydaje, że przy wyprzedzaniu to można spokojnie jechać do odcięcia (byle nie zaskoczyło nas).
Nowe silniki są tak przystosowane, że do odcięcia nic im nie grozi - co najwyżej nam grozi pustka w kieszeni na paliwo.
Sprzedam części z Corolli GTi 1987-1991.

Smok

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 21 Stycznia 2005, 08:40:49 »
Cytat: FreddyK
powiedzieli mi w serwisie, że przy wyprzedzaniu na IIbiegu mogęcisnąć śmiało do 80km/h

i Ty im wierzysz??? Pamiętaj , że to nie ich auto a oni tylko skorzystają na tym, że będa mieli co naprawiać!!

FreddyK

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 21 Stycznia 2005, 10:08:05 »
Jeżeli o mnie chodzi, to sięnie podniecam! I tak korzystam z takiego przyspieszenia sporadycznie. A co do ASO, to do tego, z którego korzystam mam zaufanie! W swoim mieście mam wielu znajomych, którzy tam kupowali, dużo wcześniej niż ja i nikt nie narzekał na to ASO. JA RÓWNIEŻ.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #70 dnia: 21 Stycznia 2005, 10:28:26 »
Cytat: Smok
powiedzieli mi w serwisie, że przy wyprzedzaniu na IIbiegu mogęcisnąć śmiało do 80km/h

i Ty im wierzysz??? Pamiętaj , że to nie ich auto a oni tylko skorzystają na tym, że będa mieli co naprawiać!!

Oczywiscie ze mozna cisnac okazyjnie az do odciecia np podczas wyprzedzania (czyli u mnie ok 105 km/h na dwójce)! Przeciez maks moment obrotowy ma bodaj przy 4200 obr/min. Nie wykorzystujac jego gornego zakresu nie wykorzystujemy jego potencjalu i jezdzimy tak jakby to byl zwykly 8-zaworowiec :) Tego typu silnik wrecz lubi wysokie obroty i nic mu nie bedzie. A naprawa (albo kasacja) to bedzie konieczna jak sie nie zmiescisz z wyprzedzaniem bo bedziesz oszczedzal silnik ;-)

dEF

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 22 Stycznia 2005, 02:21:07 »
Cytat: Smok

A dlaczego niby nie mozna pojechac do odciecia, bo nie do konca rozumiem...?

Offline Rolf

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #72 dnia: 22 Stycznia 2005, 11:54:40 »
Napewno lepiej jeździć na średnich obrotach niż trzymać cały czas przy czerwonym polu.
Ale jest to na tyle nowoczesny i w dodatku wysokoobrotowy silnik,że wysokie obroty tak bardzo mu nie szkodzą.Zresztą dźwięk ma wtedy taki ładny...Przy starszych silnikach,zwłaszcza 8 zaworowych,czuć kiedy za wysokie obroty męczą.

NoAbla

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 22 Stycznia 2005, 12:04:30 »
Smok, ja mylalem ze po to jest odciecie zeby nie zniszczyc w Yarku silnika - jesli nie mozna jezdzi w bliskich granicach odciecia (powiedzmy od 5krpm) to po co w ogole kupowac autko?

Smok

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 23 Stycznia 2005, 17:46:45 »
przejedź 100.000 trzymając sięśrodka obrotów i zrob tyle samo zmieniając biego za każdym razem przy odcięciu- czy wegług Was zużycie 1 i 2 silnik abedzie takie samo???

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl