W mojej Carinie kontrolka też "lubi" sięzaświecić. Zanim sięzaświeci to ABS trochę"brzęczy" i czasami włącza siębez powodu (jak lekko naciskam pedał hamulca).
Co ciekawe, kontrolka włączała sięczasami w zeszłe wakacje. Na jesieni dała sobie spokój i przez całą zimębyło wszystko o.k. Dopiero na wiosnęznowu sobie "przypomniała" i teraz dosyć często daje znać o sobie. Jeszcze ciekawsze, że poprzedniej zimy (czyli tej 2002/2003) kontrolka świeciła siębardzo często i to od razu po uruchomieniu silnika (czyli ABS nie przechodził testowania). Nie wiem, z czego wynika ta nagła zmiana upodobań kontrolki do zimy :D...... Coś strasznie kapryśna ta kontrolka i chyba w końcu trzeba będzie coś wymienić....
Diagnoza przy odczycie kodów ABS jest jednoznaczna: czujnik prawy przód. W ASO Toyota taki czujnik kosztuje ok. 680 PLN. Z uzyskanych w serwisie informacji wiem, że czujnik powinien mieć opór 1,2-1,8 Ω. U mnie ma ok. 0,9 Ω i dlatego ABS czasami wariuje.
Na szrotach ceny są w przedziale 100-250 PLN. Tylko tyle, że do końca nie ma gwarancji, że taki czujnik ze szrotu jest sprawny. A próba oddania może sięskończyć tym, że człowieka posądzą, że czujnik sięwymieniło i chce sięteraz zwrócić uszkodzony...... Dodatkowo jest jeszcze ryzyko, że to jednak nie czujnik nawalił i w rezultacie zostajemy ze sprawnym czujnikiem, niesprawnym ABS i chudszym portfelem... I jeszcze jedna, nie mniej ważna sprawa: znalezienie takiego czujnika na szrocie to naprawdęambitne zadanie (nigdzie tego nie mają....). Najlepiej jak już sięznajdzie to trzeba pomierzyć go miernikiem, na miejscu zamontować i przetestować ABS :D. Wariant alternatywny: trzeba skrobnąć sięo ok. 500,- PLN więcej

i sprawęzałatwić "bezboleśie" w ASO.
Jeśli chodzi o wymianęczujnika to w instrukcji jest napisane, że trzeba odkręcić śrubęi wyjąć czujnik (czyli wygląda to na prostą czynność). Mam nadzieję, że nie trafiłem na "klejony" model Cariny.....
Słyszałem, że takie same czujniki ABS wchodziły zarówno do Corolli, jak i Cariny. Widziałem czujnik do Corolli (lewy przód) i wyglądał tak samo jak do Cariny, takie samo było również złącze. Czy ktoś wie coś na ten temat?
Pozdrawiam
Mathew