Autor Wątek: Kontrolka ABS (F)  (Przeczytany 29100 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

yoggi2

• Gość
Kontrolka ABS (F)
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Sierpnia 2004, 14:31:15 »
Cytuj (zaznaczone)
Nic bardziej mylnego  Po kilku latach ten czujnik jest tak obrdzewiały dookoła, że stanowi jedność z obudową piasty. Próba wyjęcia go skończy sięurwaniem wystającej części, a całe bebechy zostaną w obudowie. Przynajmniej tak było w moim przypadku. Wydłubanie całej reszty było niezłą zabawą, a później naprawa czujnika jeszcze lepszą  

Witam. Mam pytanko, ponieważ mechanik przy wymianie łożyska (lewy przód) uszkodził czujnik ABS-u, cos w stylu jaki opisujesz. Wtyczke urwał a "bebechy" zostaly przy kole. Dałeś rade naprawić ABSa domowym sposobem? Jesli tak, to może masz jakies wskazówki aby pójść Twoim śladem. Czujnik nie działa mi juz z 1,5 roku i troszke mnie to męczy.

yoggi2

• Gość
Kontrolka ABS (F)
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Sierpnia 2004, 14:33:57 »
Kurcze, to mój pierwszy post (ten wyżej) i nie napisałem że prosbe kieruje do Perzan'a (jeśli Twoja ksywka sie odmienia) :D

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Kontrolka ABS (F)
« Odpowiedź #32 dnia: 16 Sierpnia 2004, 15:10:00 »
Cytat: yoggi2
Kurcze, to mój pierwszy post (ten wyżej) i nie napisałem że prosbe kieruje do Perzan'a (jeśli Twoja ksywka sie odmienia) :D

Musisz dokładnie obejrzeć to, co zostało z czujnika w piaście. Czujnik to jest zwykła cewka nawijana bardzo cienkim drutem. Ja miałem tyle szczęścia, że wewnętrzny koniec uzwojenia ocalał i wystawał trochę, a tylko zewnętrzny urwało przy samej cewce. Cały proces był bardzo żmudny. Począwszy od wydłubania czujnika z obudowy piasty - grzałem obudowędookoła małym palnikiem, żeby plastik czujnika sięnadtopił i czujnik wyszedł. Następnie oddłubanie resztek obudowy od cewki tak, żeby jej nie uszkodzić do reszty. W końcu najgorsza część - zegarmistrzowska robota. Z lupą zegarmistrzowską w oku starałem sięzlokalizować urwany koniec zewnętrznego uzwojenia. Później trzeba odwinąć kilka(naście ? ) zwojów z zewnątrz i obadać, czy jest przepływ do wewnętrznego końca. Jak już to sięuda to jesteśmy w domu. Ja sięzaplątałem i odwinąłem kilkadziesiąt zwojów zanim trafiłem we właściwe miejsce. Mała lutownica, lutujemy przewód do końców cewki i osadzamy cewkęw kapturku na żywicy epoksydowej (w moim przypadku Distal). Na koniec osadzamy na żywicy całość w obudowie piasty tak, żeby końcówka czujnika wystawała wewnątrz tyle co oryginalnie. Na koniec zasmarowałem to wszystko grubo silikonem dla dodatkowego uszczelnienia przed ewentualnym dostępem wody i działa do dziś. ( już 2 lata) Pamiętaj, że całość konstrukcji musi być sztywna mechanicznie żeby nie było powtórki z rozrywki.
Tak jakoś to było... :)
Nie wiem, czy to zrobisz w aucie. Ja miałem całą obudowępiasty w domu na stole. Zabrałem sięza to jeszcze przed założeniem nowego łożyska.
O ile dobrze pamiętam to przewdy z cewki przechodzą przez taką małą płytkęi na tej płytce są punkty lutownicze, do których z jednej strony lutujesz cewkę, a z drugiej przewód sygnałowy. Cewkęna żywicy do tej płytki i bodajże dopiero całość w ten kapturek zewnętrzny.
Powodzenia.
Ps. Odmieniam sięzwyczajnie, czyli "do Perzana"  :wink:
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

yoggi2

• Gość
Kontrolka ABS (F)
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Sierpnia 2004, 10:20:07 »
Dzięki Perzan, czuje że czeka mnie niezła przeprawa. Fajnie wiedzieć że komuś sie udało, dodaje to troche otuchy. Ja bede miał większy sajgon bo musze to zrobić przy samochodzie.  Jak już zbiore sięw sobie i coś wymodeluje to sie odezwe.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
Kontrolka ABS (F)
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Sierpnia 2004, 13:18:40 »
Cytat: yoggi2
Dzięki Perzan, czuje że czeka mnie niezła przeprawa. Fajnie wiedzieć że komuś sie udało, dodaje to troche otuchy. Ja bede miał większy sajgon bo musze to zrobić przy samochodzie.  Jak już zbiore sięw sobie i coś wymodeluje to sie odezwe.

To będziesz miał dużo gorzej. Pamiętaj, że na aucie z łożyskiem nie możesz grzać palnikiem, bo simering szlag trafi i koszyczki w łożyskach, które są plastikowe !
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Premo

• Gość
Kontrolka ABS (F)
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Sierpnia 2004, 17:09:40 »
Hej hej hej

mam włąsnie taki problem z moim autkiem

komputer zgłasza błąd 26, przemierzyli opory i lewy przód wyskakuje poza granize dopuszczalne,

mój model to E z 97' 1,6 silnik 4A coś tam,

jest jakaś szansa że to problem ze stykami ?  gdzie w tym modelu znajduje sie ten czujnik,
w salonie dokładnie śpiewają 680 za ten czujnik, gdzie w Katowicach lub okolicach mogędostać taki czujnik ?    

Dzieki za info i witam na grupie :)

yoggi2

• Gość
Kontrolka ABS (F)
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Września 2004, 09:29:46 »
Może ktoś (naljepiej z okolic Poznania, ewentualnie Zielonej Góry i Kalisza) wie gdzie są szroty na których mozna poszukać np. tagiego czujnika ABS lub innych części do Toyoty.
Proszęo namiary.
pozdrawiam

Offline Piniop4

• Toyot Leżący
  • *
Zapalona i gasnąca kontrolka ABS-u i błedy
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Września 2009, 16:45:23 »
Witam,
Mam Toyote Carine rok 94 1.6 16V.Jadąc w te upały i stawając w korku zobaczyłem za zaświeciła się kontrolka ABS-u. Poczytałem sobie na forum i zgiagnowozałem błędy:
31- czujnik prędkości koła przedni prawy
36- otwarty obwód hamulców przedniego prawego i tylnego lewego.
Potem jeszcze zdiagnozowalem niezależnie same czujniki ABSu podczas jazdy i wyskoczył błąd:
71- niskie napiecie RF czujnika.

Ale chyba najdziwniejsze jest to, że jak pojezdzę troche autem, i wylacze silnik, to potem po testowaniu ABS-u - kotrolka gasnie ...

I jak mam sie do tego tematu zabrać. Wymienić czujnik?

Offline McRancor

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Zapalona i gasnąca kontrolka ABS-u i błedy
« Odpowiedź #38 dnia: 03 Września 2009, 15:20:13 »
Witam,
Mam Toyote Carine rok 94 1.6 16V.Jadąc w te upały i stawając w korku zobaczyłem za zaświeciła się kontrolka ABS-u. Poczytałem sobie na forum i zgiagnowozałem błędy:
31- czujnik prędkości koła przedni prawy
36- otwarty obwód hamulców przedniego prawego i tylnego lewego.
Potem jeszcze zdiagnozowalem niezależnie same czujniki ABSu podczas jazdy i wyskoczył błąd:
71- niskie napiecie RF czujnika.

Ale chyba najdziwniejsze jest to, że jak pojezdzę troche autem, i wylacze silnik, to potem po testowaniu ABS-u - kotrolka gasnie ...

I jak mam sie do tego tematu zabrać. Wymienić czujnik?

Na początek odepnij czujnik  na nadkolu i zmierz, może to tylko kabel gdzieś przerywa. Chyba że nie jest dla Ciebie problemem wydawanie kasy na nowy czujnik i nie chcesz się babrać. Kombinacja 31+36 to ewidentnie czujnik. Carina z Japoni czy z GB? Bo to determinuje rodzaj czujnika - DENSO/Bosh

Offline Piniop4

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kontrolka ABS (F)
« Odpowiedź #39 dnia: 03 Września 2009, 20:21:19 »
wg VIN produkcja w Japoni.

Offline Piniop4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 07 Września 2009, 10:49:55 »
produkcja jp - czyli typ czujnika denso??

Offline McRancor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 10 Września 2009, 21:51:16 »
Tak, denso

Offline Piniop4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 14 Września 2009, 10:26:35 »
Troche dziwne pytanie ... a czym rozni sie czujka przednia prawa od lewej? Umocowaniem? Bo handlarz mowi ze nie ma problemu ...bo wyciagajac czujke prawa, troche jej zostalo i chce dorzucic lewa ...

Offline McRancor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 15 Września 2009, 21:31:42 »
Problem będzie na pewno, bo te czujki są zrobione symetrycznie - lewa pasuje tylko do lewego mocowania itp.

W tym temacie możesz zobaczyć jak wygląda taki czujnik:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=22479.0

Osobiście uważam że w momencie kiedy czujnik używany można kupić za rozsądne pieniądze (skontaktuj się z Kryspinem) to taka rzeźba jak instalacja lewego w prawym nadkole jest strzałem do własnej bramki - zaraz się coś przetrze albo urwie...

Offline Katarina

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 15 Października 2010, 14:48:09 »
Pociągnę temat,
Na początek odepnij czujnik  na nadkolu i zmierz, może to tylko kabel gdzieś przerywa. Chyba że nie jest dla Ciebie problemem wydawanie kasy na nowy czujnik i nie chcesz się babrać. Kombinacja 31+36 to ewidentnie czujnik. Carina z Japoni czy z GB? Bo to determinuje rodzaj czujnika - DENSO/Bosh

Czym się różnią te dwa czujniki od siebie? Czy to oznacza, że w japonkach nie można stosować Bosha?

Dobra, cofam pytania zanim mnie admin zje żywcem  :-)
« Ostatnia zmiana: 15 Października 2010, 15:07:15 wysłana przez Katarina »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl