Autor Wątek: Woda w bagazniku  (Przeczytany 9540 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TT2002

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Woda w bagazniku
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Czerwca 2016, 13:37:09 »
Temat dawny ale powraca. Dziś i ja znalazłem wodę w bagażniku w miejscu koła zapasowego.

Czy jest możliwe aby woda dostawała się przez te dwa gumowe korki? U mnie one luźno siedzą, zastanawiam się czy ich nie zasilikonować...

Jest nowy trop. Auto stało w deszczu, bez ruchu więc nie może woda wpadać przez korki. Znalazłem wodną "ścieżkę", która ciągnie się od prawej lampy. W sobotę zamierzam rozebrać bagażnik i lać wodę z góry.
Zastanawia mnie jedno- czy rzeczywiście konstruktorzy mieli na celu aby woda przepływała pod lampą a nie nad? Pomiędzy nadkolem a lampą jest 2mm szpara w którą wszystko wpada. Zastanawiam się czy gdyby ją zasilikonować to wtedy woda spłynęła by po lamie wprost na tylni zderzak.

Oczywiście to tylko teoria. Dajcie znać czy ktoś z Was to miał.
Aha, wiem wiem auto było na bank walone itp. Nie zmienia to faktu, że na PCK nie oddam a wodę trzeba wyeliminować.

Pozdro

Temat rozwikłany. Nakłady:
3h
100 litrów wody
deko silikonu
kawalek gumy

Przyczyna i objawy: za mocno dokręcony tylni zderzak (źle spasowany po dzwonie) co uniemożliwiało odpływ wody przy dużym ciśnieniu. Woda wdzierała się kołkiem od śruby mocującej zderzak (żółty kołek).

Workaround: podłożenie gumy o grubości 2mm pomiędzy zderzakiem a lampą oraz zasilikonowanie kołka aby woda się nie przedzierała.

Zdjęcia mogę podesłać na maila.

Pozdro!!

Offline TT2002

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Lipca 2016, 22:25:07 »
Temat dawny ale powraca. Dziś i ja znalazłem wodę w bagażniku w miejscu koła zapasowego.

Czy jest możliwe aby woda dostawała się przez te dwa gumowe korki? U mnie one luźno siedzą, zastanawiam się czy ich nie zasilikonować...

Jest nowy trop. Auto stało w deszczu, bez ruchu więc nie może woda wpadać przez korki. Znalazłem wodną "ścieżkę", która ciągnie się od prawej lampy. W sobotę zamierzam rozebrać bagażnik i lać wodę z góry.
Zastanawia mnie jedno- czy rzeczywiście konstruktorzy mieli na celu aby woda przepływała pod lampą a nie nad? Pomiędzy nadkolem a lampą jest 2mm szpara w którą wszystko wpada. Zastanawiam się czy gdyby ją zasilikonować to wtedy woda spłynęła by po lamie wprost na tylni zderzak.

Oczywiście to tylko teoria. Dajcie znać czy ktoś z Was to miał.
Aha, wiem wiem auto było na bank walone itp. Nie zmienia to faktu, że na PCK nie oddam a wodę trzeba wyeliminować.

Pozdro

Temat rozwikłany. Nakłady:
3h
100 litrów wody
deko silikonu
kawalek gumy

Przyczyna i objawy: za mocno dokręcony tylni zderzak (źle spasowany po dzwonie) co uniemożliwiało odpływ wody przy dużym ciśnieniu. Woda wdzierała się kołkiem od śruby mocującej zderzak (żółty kołek).

Workaround: podłożenie gumy o grubości 2mm pomiędzy zderzakiem a lampą oraz zasilikonowanie kołka aby woda się nie przedzierała.

Zdjęcia mogę podesłać na maila.

Pozdro!!

A ciekło przez to żółte:
image ru

Offline Bonio86

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Lipca 2016, 23:52:36 »
Sylikon nie jest kwaskowaty? Nie wyjdzie tam rdza po czasie?

Offline Robsajson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Lipca 2016, 00:35:29 »
Silikonem to można wannę sobie uszczelnić.
Ocet w nim zawarty przyśpiesza korozję.

Offline TT2002

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Lipca 2016, 10:27:37 »
Silikonem to można wannę sobie uszczelnić.
Ocet w nim zawarty przyśpiesza korozję.

Nic innego nie miałem pod ręką. Zresztą już nie ma prawa lecieć tą dziurką bo problem leżał gdzie indziej. Dałem dystans przy zderzaku i woda leci prawidłowo rynienkami.
Mimo to dzięki za uwagę poszukam czegoś innego następnym razem do uszczelnieniania.

Offline Bonio86

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Lipca 2016, 07:55:41 »
No z tego co pamiętam to gazownicy właśnie zwykłym sylikonem uszczelniają wlew "pod klapką" a potem rdza nie wiadomo skąd. Chyba techniczny sylikon nie ma tego octu w sobie ale mogę być w błędzie.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Lipca 2016, 10:03:04 »
są specjalne specyfiki do aut, np. reinzosil-T
TIIDA '09

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl