Autor Wątek: Jaki gaz do Avensis  (Przeczytany 10744 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szatorsk

• Gość
Jaki gaz do Avensis
« dnia: 11 Czerwca 2006, 23:23:00 »
Mam Avensis z 1999r 2 litry wersja Sol. Chce założyć gaz, ale nie wiem jaki. Słyszałem że można założyć zwykły (tzn. nie sekwencyjny) do tych z silnikiem 2 litry i nie widać różnicy. Proszę o podpowiedź jak spisują się wasze autka z gazem (o ile macie instalację gazową - najlepiej 2 litrowe z 1999 r z silnikiem 3S-FE). I jaki oraz gdzie można założyć gaz do nich w Warszawie lub okolicy.

Rosiu

• Gość
Odp: Jaki gaz do Avensis
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Czerwca 2006, 22:34:21 »
Ja założyłem mieszalnik do 1,6. Na razie nie narzekam, ale trzeba wziąć pod uwagę, że auto odebrałem wczoraj :) (moje pierwsze chwile w Toyocie, czuję się jak w niebie :) ) i przejechałem zaledwie 150 km. Na razie jest ok, według info od człowieka, który mi zakładał, ma palić ca. 8l/100. Info o zakładzie (Kozienice, 100 km od Wawy) mogę podać na priv.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Czerwca 2006, 02:56:59 »
NIE ZAKŁADAJ instalacji II GENERACJI !! To prehistoria, połasisz się na kilkaset czy tam max 1000PLN a potem szybko dołączysz do grona osób narzekających na instalacje gazowe w samochodach. Wiem i piszę to z autopsjii - trzy samochody (w tym dwie camry) na II generacji - kupa wkurzania się, dziury w mocy, 'ciągle coś' - kolejne dwa auta (camry i lexus) na IV generacji KME - jest wspaniale ! Czuję delikatną różnicę między kulturą pracy na PB czy LPG, ale to jest "delikatna" różnica.
Nie wierz w ściemy typu "nie traci mocy itp" MUSI staracić - na II generacji zabierasz autku ponad 75% powietrza na dolocie !
W Warszawie polecałem i polecam warsztat na Szpaczej - nie płacą mi tantiem, ale mają dwóch monterów, którzy NAPRAWDĘ znają się na rzeczy. Dziś wjeżdżając do Katowic słyszałem reklamę jakieś firemki montującej gaz na wtrysku za 2650PLN To jest TANIO i uwierz mi WARTO. Zapytaj parę osób na TKP (Lwiecz01 założył do 3.0 II gen a po 2 tygodniach przekładał na IV, ja i chyba marcinm też taki manewr przerobił)
Najlepszy test - umów się z kimś kto ma instalację II generacji (w tym samym modelu samochodu) wysiądź ze swojego atuka i od razu pojedź tamtym (zobacz czy jego chodzi 'dobrze') a potem wsiądźcie do Twojego samochodu i poznasz różnicę Pamiętaj PRAWIE robi dużą różnicę.
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Czerwca 2006, 09:14:22 »
Dziś wjeżdżając do Katowic słyszałem reklamę jakieś firemki montującej gaz na wtrysku za 2650PLN To jest TANIO i uwierz mi WARTO.

Instalka IV gen za 2650 to żadna rewelacja i czesto są to instalacje które są bardzo wadliwe więc nie zawsze się sprawdzają jako bezproblemowe. No dobry sekwent trzeba wyłożyć cyrka 4 kółka.

PS. Ja także jestem za sekwencją ale nie za taką za 2600 bo to rzadko kiedy działa bezproblemowo.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Czerwca 2006, 11:20:07 »
Dziś wjeżdżając do Katowic słyszałem reklamę jakieś firemki montującej gaz na wtrysku za 2650PLN To jest TANIO i uwierz mi WARTO.

Instalka IV gen za 2650 to żadna rewelacja i czesto są to instalacje które są bardzo wadliwe więc nie zawsze się sprawdzają jako bezproblemowe. No dobry sekwent trzeba wyłożyć cyrka 4 kółka.
Czy dzwoniłeś do tej firmy i wiesz co zakładają, że wysuwasz taką tezę ? Jak chcesz to możesz zapłacić i 10kółek - wiem jedno polskie KME jest jedną z lepszych instalacji i wydaje mi się, że przy ilości warsztatów montujących gaz cena 2650 za sekwencję (nawet KME) jest jak najbardziej realna. W Wawie spotkałem się z promocją montażu IV gen (właśnie KME) do 4 garnków za 3000PLN.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Czerwca 2006, 11:28:00 »
No to jestem w szoku że KME już można za 3 koła załozyć.
Te instalki które były a i pewnie nierzadko są za 2600 to jakieś włoskie badziewie (tak dzwoniłem i się dowiadywałem z tym że w mojej okolicy ;D i na podstawie tego moja teza a w dodatku oparta o doświadczenia moich 2 kumpli na takowych promocyjnych instalkach gdzie dokładają  problemy z eksploatacją gratis)
Jeśli chodzi o KME to jak najbardziej polecam tym bardziej za 3 koła - niedawno KME IV kosztowały 4200 - 4500 w mojej okolicy.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Czerwca 2006, 11:56:44 »
KME 3499 + VAT (4270PLN) płaciłem w lutym ub.r do camry V6. To jest NIEMOŻLIWE, by ceny przez półtora roku się nie zmieniły (w dół)

stomek1

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lipca 2006, 01:01:20 »
2 tyg. temu założyłem do AVE 1,8 z 2002 roku Staga 200 w Toyocie Wiśniewski /serwis firmowy dilera/ za 3500 zł,  . Jedyne zastrzeżenie to strasznie mała butla w kole zapasowym /wchodzi 30 l gazu- przjechałem 1,5kkm prawie nocuję na stacjach/ Wszystko działa  O.K. Dynamika i kultura jazdy O.K. Instalacja starannie założona/ to mój 3 samochód na gazie/. Co jakiś czas komputer łapie checka którego sam resetuje- podobno mają to usunąć. Mieli jeszcze tańsze sekwencje za 3tyś ale wziąłem trochę droższą- w sumie bez konkretnego powodu. Pozdrawiam

Horry_Piotter

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lipca 2006, 23:11:54 »
Ja zamontowałem sekwencję dzisiaj. (Ave 1.8  2000). Reduktor, zawór, wielozawór - tomasetto, centralka i układ lelktroniczny - STAG 300-4 (polski). Na razie przejechałem może z 50 km, nie ma żadnego ubytku mocy, subiektywnie mam wrażenie że silnik jest bardiej elastyczny. No i całkowity koszt - 2450 zł rozłożone na 10 nieoprocentowanych rat. No ale to Białystok, czyli ta biedniejsza część kraju.

Lawcu

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Sierpnia 2006, 18:36:35 »
Ja w tej cenie 2450 jestem świeżo po i nstalacji
Diego. Zrobiłem co prawda 300 km i jak narazie jest spoko może nawet lepiej niż spoko.
Ave 1.8 z '00 czyli taka jak przed mówca. Jeszcze parę kilometrów i dowiem się jakie spalanie.

poltec

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Września 2006, 15:01:45 »
No ale to Białystok, czyli ta biedniejsza część kraju.

Gdzie konkrentnie w białymstoku, ją zamontowaleś. Bo chciałbym założyć.

Horry_Piotter

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Września 2006, 20:37:51 »
No ale to Białystok, czyli ta biedniejsza część kraju.

Gdzie konkrentnie w białymstoku, ją zamontowaleś. Bo chciałbym założyć.
Firma nazywa się TAKADA, na tzw. obwodówce, jadąc od strony galerii kwadrat, za kładką i za radarem jakieś 100 - 150 m, tuż przed salonem opla w prawo, warsztat w głębi. Właściciel nazywa się Waraksa. Wpisz Takada Białystok w przeglądarkę i wyskoczy ci ich stronka.
pozdr.

poltec

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Października 2006, 13:15:03 »
Witam!!!

Dzięki, w poniedziałek będę instalował sobie LPG. O wrażeniach napisze.

Pozdrawiam, Łukasz :)

rutek

• Gość
Moze powrocimy do pytania z pierwszego watku: jaki gaz do silnika 3sfe?
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Października 2006, 13:09:00 »
Tez jestem zainteresowany zalozeniem gazu do silnika 3sfe (ave 2.0 '98) i prosze o opinie kolegow, ktorzy maja gaz zalozony do takiego silnika.
Wlasnie na liczniku przekrecilo sie 200 tys, km. i interesuje mnie czy to nie jest zbyt duzy przebieg do zakladania gazu  do 3sfe. Przebieg jest autentyczny, silnik w dobrej kondycji, na 15 tys. miedzy wymianami oleju dolalem 0,5 litra.
Instalke gazu planuje sekwencyjna, tylko jakiej firmy?
Z gory dzieki za wszelkie opinie. 

rutek

• Gość
Lubryfikator?
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Października 2006, 16:21:47 »
Bylem u gazownikow z pytaniem jaka instalke by zaproponowali do 3sfe.
Proponuja BRC wtrysk plus lubryfikator.
Czy ma ktos doswiadczenie z tymi instalacjami? Czy lubryfikator jest niezbedny i do czego on sluzy?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl