Autor Wątek: Tunning Yarisa  (Przeczytany 89588 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
Odp: Tunning Yarisa
« Odpowiedź #165 dnia: 18 Sierpnia 2012, 22:49:26 »
pewnie to samo ale numery części inne, kto tam wie..
Owijać bandażem można w autach gdzie dolot jest od tyłu silnika, a wydech od przodu. Wtedy to ma sens. Inaczej nie wydaje mi się, żeby zauważalnie wpływało na osiągi.
podobno spaliny maja wieksza predkosc.gdzies cos kiedys na ckpl czytałem jak ktos o przepływie spalin pisał i własnie sensie owijania.
to tak jak z fapowaniem: zaszkodzić, nie zaszkodzi, ale zawsze może coś pomóc  :grin:

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #166 dnia: 18 Sierpnia 2012, 22:55:08 »
chodzi o energię spalin ale to ma przełożenie na osiągi tylko w przypadku turbo. W N/A może jedynie pomóc obniżając temp pod maską

hawczyn

• Gość
« Odpowiedź #167 dnia: 18 Sierpnia 2012, 22:56:33 »
davidoff a co myślisz o SIMOCIE ? Przystępna cena i też są zestawy z szamponem i olejkiem :cool:

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #168 dnia: 18 Sierpnia 2012, 23:03:17 »
ja polecam stożek w obudowie carbonowej.kosztuje niedrogo, a przyrosty całkiem całkiem.wg mnie najlepszy stosunek cena/jakość, no i dla estetów: ładnie wygląda :)
tu jest coś ciekawego: http://allegro.pl/dolot-uklad-dolotowy-toyota-yaris-auris-aygo-nowy-i2504949245.html

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #169 dnia: 18 Sierpnia 2012, 23:34:02 »
davidoff a co myślisz o SIMOCIE ? Przystępna cena i też są zestawy z szamponem i olejkiem :cool:
nie wiem, nigdy nie trzymałem w rękach. Ja po zakupie KNa kupiłem następny bo są dobrze wykonane. Ale Simota zbiera bardzo pozytywne opinie wśród użytkowników naszego forum więc to chyba też byłby dobry wybór :good: Z pewnością lepszy od obecnego

Offline Basler

• Toyot Pełzający
  • **
Tunning Yarisa
« Odpowiedź #170 dnia: 19 Sierpnia 2012, 02:36:30 »
Hawczyn prosze uspokuj sie z tymi modami... ja sie juz pogodzilem z mysla ze jak modzic to tylko w TSie a Ty mi takie psikusy robisz. Przez Ciebie zaczne kombinowac u siebie i dopiero bedzie smiechu na forum(a u mnie placzu jak cos popsuje) :P <glodny>

A na temat to wyglada to bardzo zajefajnie, oprocz fajnego dzwieku dalo jakas poprawe w osiagach?
Srebrna Strzała!

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #171 dnia: 19 Sierpnia 2012, 09:55:57 »
Hawczyn prosze uspokuj sie z tymi modami... ja sie juz pogodzilem z mysla ze jak modzic to tylko w TSie a Ty mi takie psikusy robisz. Przez Ciebie zaczne kombinowac u siebie i dopiero bedzie smiechu na forum(a u mnie placzu jak cos popsuje) :P <glodny>
A na temat to wyglada to bardzo zajefajnie, oprocz fajnego dzwieku dalo jakas poprawe w osiagach?

ja bym się cieszył jakby nie pogorszyło :)
a efekty raczej trzeba by sprawdzić na hamowni

TIIDA '09

hawczyn

• Gość
« Odpowiedź #172 dnia: 19 Sierpnia 2012, 11:11:11 »
Moim zdaniem jeśli szanowana i polecana firma K&N robi dolot dedykowany do 1.3 i 1.5 i gwarantuje przyrost mocy min 5KM potwierdzony badaniami na hamowni to dolot zrobiony na wzór tego K&N musi coś dać a na pewno nie pogorszy osiągów. Według mnie możemy pogorszyć osiągi montując stożek w miejscu przez siebie wymyślonym i eksperymentując z długością dolotu. Dziwne jest to, że każdy kto ma fabryczny dolot mówi, że stożek nic nie daje a każdy kto założy stożek twierdzi, że auto lepiej się zbiera. Jest tutaj na forum ktoś kto zrobił dolot na wzór K&N i nie był zadowolony z efektów??? Ja często mierzę się z innymi spod świateł i przy zmianie biegów widać jak doby jest fabryczny dolot... Logiczne jest, że na fabrycznym dolocie auto przyspieszając, wraz ze wzrostem obrotów traci moc... natomiast ze stożkiem auto ciągnie równo aż do odcinki!!! Niby nic ale wiadomo, że w sprincie chodzi o sekundy :-P Wiadomo, auto o wiele bardziej cierpi ale kto czekając na zielone o tym myśli :-P Ja jestem bardzo zadowolony  głównie z dźwięku wydobywającego się spod maski <taniec> a jeśli jest tutaj na forum ktoś kto ma Yarisa 1.3 i twierdzi, że stożek nic nie daje bardzo chętnie się z nim zmierzę... sam na sam albo na jakimś spocie :cool:

hawczyn

• Gość
« Odpowiedź #173 dnia: 27 Sierpnia 2012, 15:59:07 »
Wracając do mojego dolotu... mam go już 8 dni i co mogę powiedzieć... :-P Przy spokojnej jeździe nie odczuwam wzrostu czegokolwiek ( ani mocy ani nm ) przy wyższych obrotach czuć wyraźnie, że auto lepiej ciągnie ale bez przesady szału nie ma :-P  spalanie bardzo mi się podoba, jadąc o 6 rano do pracy ok  7/8 km komputer pokazuje mi  ~5.5, natomiast wracają do domu o godzinie 14 ( auto stoi na parkingu w słońcu i się grzeje ) komputer wskazuje mi ~5 przy czym mój rekord na nowym dolocie to 4.8
Mimo tego, że minęło 8 dni dalej nie mogę się nacieszyć dźwiękiem wydobywającym się spod maski <taniec> Dolot przy spokojnej jeździe mimo wszystko jest słyszalny i delikatnie sobie mruczy, oczywiście wraz ze wzrostem obrotów hałas rosnie :cool: Wcześniej próbowałem różnych opcji, z rurami do fabrycznej puszki itp, krótki i długi dolot i muszę powiedzieć, że według mnie i komputera ta opcja jest najkorzystniejsza, cały dolot i przepustnica bez zbędnych osłon i izolacji i tak są zimne, a o to cały czas walczymy :-P później dolot do puszki ze spiro też nie był zły ale jednak gorszy od stożka, przez to, że mimo zimnego dolotu cała obudowa filtra zawsze była gorąca co strasznie mnie irytowało... ale przynajmniej auto zaczęło troszkę mruczeć :-P  Co dziwne auto najwięcej paliło na fabrycznym dolocie a na dodatek na wyższych obrotach miało straszny dźwięk <zalamka> Sytuacja może się zmienić na zimę ponieważ przez ten zimny dolot auto będzie się dłużej grzało ale mam nadzieję, że nie będzie tragedii :-P

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #174 dnia: 28 Sierpnia 2012, 12:50:18 »
hawczyn no jak w zimę będziesz miał dalej w tym miejscu stożek, to możesz na wiosnę myśleć o swapie  :laugh:

hawczyn

• Gość
« Odpowiedź #175 dnia: 28 Sierpnia 2012, 21:14:51 »
Adii dlaczego tak sądzisz? stożek poszedł do góry o te 3cm i teraz jest równo z osłoną, więc według mnie jest bezpieczny ale chętnie posłucham Twojej wersji co i dlaczego może się stać...  <zalamka>
Poza tematem musze powiedzieć, dzisiaj jechałem ok 200km załodowany w trasie i głośny dzwięk dolotu co najmniej irytował mnie i pasarzerów :thumbdown: Słychac wyrażnie, że wraz ze wzrostem obciążenia (więcej bagażu/pasażerów) dolot staje się o wiele głośniejszy :embarassed:

Offline mirko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #176 dnia: 28 Sierpnia 2012, 22:23:07 »
Adii ma rację, stożek w tym miejscu bez oslony drycharger to ryzyko, może dostać Ci się woda i syf do silinka. W Hondach tak mieli bo tam dolot w Type-R był przy kole, ale też nisko. U Ciebie wystarczy jechać w dużym deszczu, najechać na kałużę albo za jakimś samochodem i ładnie wsysa. 

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #177 dnia: 28 Sierpnia 2012, 22:32:32 »
bez hydroshield nie bawił bym się w takie doloty
chyba że chcesz aby korby silnika wyszły bokiem 

hawczyn

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: 29 Sierpnia 2012, 15:51:17 »
Tu muszę Wam przyznać rację... jest ryzyko póki co mijam kałuże :-P ale to nie ma sensu, przecież auto ma być użyteczne w każdych warunkach a nie tylko na suchych drogach... ciekawi mnie opcja dolotu Adika... możesz wkleić tutaj dokładniejsze fotki jak to u Ciebie wygląda? I opisać pokrótce co i jak trzeba zrobić? Dużo ludzi krytykuje takie rozwiązanie ale może akurat w Yarisie się sprawdzi :-P spróbować nie zaszkodzi...

Offline mirko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #179 dnia: 29 Sierpnia 2012, 15:53:13 »
Może być tam gdzie jest (chociaz ja bym tak nie jeździł), ale koniecznie założ na niego coś takiego: http://www.knfilters.com/news/news.aspx?ID=1235

Ja już 1.5 roku z tym śmigam na K&N Typhoon i jest git.

Sama osłonka wyniesie Cię drożej niż cały dolot (ok 120zł)  :cheesy:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl