Autor Wątek: wskaznik ECONOMY w E9 VI wer  (Przeczytany 19316 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
wskaznik ECONOMY w E9 VI wer
« dnia: 21 Czerwca 2006, 17:07:39 »
WITAM

:'( probowalem cos znalezc na ten temat ale od kilku dni nic  :'(

nie wiem czy to jest ok ale u mnie wskaznik ECO to dwie didy z ktorych prawa (zolta) swieci non stop a lewa zielona ledwo migocze czasem wiec  1 pytanko :  czy to normalne ??? ..... 1990 4A-FE 1,6 16V     a spalanie mam okolo 10/100 wiec raczej duze i to 2 pytanko :   co moze byc nie tak ze tyle "pije" ? :-\      

i zdjecie

« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2006, 17:12:33 wysłana przez Radex E9 »

ayrsen

• Gość
Odp: wskaznik ECONOMY w E9 VI wer
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Czerwca 2006, 17:28:36 »
Radex E9 - jaki mały masz przebieg - moja E9 jak ją sprzedawałem miała ponad 300tys /1992 rok/ - a kręci dalej... ;D
Ale do rzeczy - w mojej E9 (tylko że 1.3 12V) było tak, że zielona lampka /czyli jazda ekonomiczna/ świeciła się na wolnych obrotach i przy ekonomicznej jeździe /pedał gazu wciskany do połowy/. Przy mocniejszym ciśnięciu zapalała się kontrolka żółta /i to był główny widok, jaki miałem w mojej czerwonej strzale :'(, bo ciśnięta była niemiłosiernie - ciągle można ją zobaczyc na ulicach 3miasta ;)/

Czyli dokładnie odwrotnie niż u Ciebie - może ktoś coś odwrotnie podłączył?

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Czerwca 2006, 19:36:50 »
rozkrecilem doszczetnie (szkoda ze nie mam aparatu bo zrobilbym fotki jak sie rozkreca ale to nie problem   najgorzej z linka od predkosciomierza) i nie ma innej mozliwosci zeby podlaczyc  chyba ze ktos przewody do kostki powkladal inaczej ale to nie bylo nigdy rozbierane wiec czekam dalej na propozycje ..... a przy okazji zmienie podswietlenie i tarcze na biale :D

Madzia83

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Czerwca 2006, 23:00:47 »
Radex pięknego masz tego liftbacka :)
Wg. mnie coś jest nie tak. U mnie w Corolli (1,3 12 V) przeważnie świeci się zielona dioda a jak dam "po garach", gwałtownie wcisnę gaz itp. to zapala się czerwona. Spalanie jak na 1,6 też znaczne. Gdzieś kiedyś czytałam, że to może być wina przewodu łączącego rurki podciśnienia  ??
Ja też zmieniłam tarcze i zegary :)

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Czerwca 2006, 08:51:11 »
 ::)  piekny ..piekny ... ale troche rdza je blachy ...  poza tym nie narzekam ....twoj tez piekny a lakierek az blyszczy ;)  szukam ...szukam   i czekam na inne propozycje 
pozdro ;D

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Czerwca 2006, 11:13:00 »
Może to być objaw skończonej sondy lambda - silnik dostaje cały czas bogatą mieszankę. Kolega ma ten sam objaw w LS400 (sprawdzilismy kody błędów i jedna z 4 sond (sic!) jest padnięta, podczas gdy w moim funkcja Eco działa prawidłowo (tzn większość czasu i tak świeci na pomarańczowo - żeliwne podeszwy ;D) ale jak jadę po emerycku to jest zielono.
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Czerwca 2006, 12:28:33 »
tez tak sie zastanawialem ...a znajomy jako pierwsza przyczyne podal sonde...... i dlatego tez duzo pali .... ale sprawdze i ewentualnie  wyminie ja dopiero w sierpniu ... trzeba za gramanice jechac kasiurke dorobic  ;D

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Czerwca 2006, 12:42:00 »
W E9 nie ma złącza diagnostycznego ? Wkładasz zworę i już wiesz.. Inna opcja to podjechać do pierwszego lepszego gazmana niech spradzi sondę - mają fajne urządzenia (ostatnio sam sobie takie zmontowałem) ;-)
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Czerwca 2006, 21:53:41 »
Cos nie tak z elektryka albo z przewodami. Popatrz moze cos jest na krotko podlaczone lub odlaczone.
Sprawdz Check Engin w złączu diagnostycznym. A wyglada to tak:

www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Marca 2007, 17:25:46 »
Odpuscilem sobie szukania przyczyn niedzialajacego economizera bo myslalem ze to sonda i chcialem poczekac do jej wymiany ale...... :-o jakiez bylo moje zdziwienie gdy ruszylem to co na zdjeciach jest ponizej

juz kiedys probowalem cos z tym zrobic ale nie bylo efektu ... to nazywa sie - wylacznik podcisnieniowy (wskaznik oszczednej jazdy)

:| dziwi mnie tylko jedno....dlaczego  wczesniej  nic sie nie zmienilo?... moze dlatego ze teraz dokladniej poczyscilem  styki itp  :oops:

teraz eco swieci caly czas tak     
a gdy depne to tak                                                                    HEUREKA!!!        

i pomyslec ze to byl moj pierwszy post na TKP  :laugh:  mam nadzieje ze ta odpowiedz nie jest ostatnia

dodano 30.03.2007r

po kilku dniach znow padlo..... zdenerwowalem sie ... :furious3:
Cytuj (zaznaczone)
moze dlatego ze teraz dokladniej poczyscilem  styki itp 

a nie prawda...padniety byl ten wylacznik a konkretnie membranka gumowa miala dwie dziurki i nie bylo podcisnienia ... rozebralem (ciezko bylo) ... flexem zeszlifowalem gorny rant pozniej troche podwazylem i poszlo

za co placic 140 zł ? ( bo tyle krzycza w ASO a zamiennikow nie ma) .. podkladka , sprezynka, membranka i obudowa ... teraz dziala jak ta lala  :wink:
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2007, 20:44:05 wysłana przez Radex E9 »

mrowkaz0

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Lipca 2008, 21:14:08 »
To mój pierwszy psot, więc witam wszystkich.

U mnie w Toyocie cały czas świeci się żółta lampka (prawa) i nigdy nie zapala się zielona, więc to wina economizera (przy zegarach) czy tego "wyłącznika podciśnieniowego"? Jest sens go rozbierać? Czy co można z tym zrobić?
« Ostatnia zmiana: 29 Lipca 2008, 21:16:54 wysłana przez mrowkaz0 »

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Lipca 2008, 21:38:04 »
w twoim przypadku moze byc kilka mozliwosci

1. zwarcie .. przegladnij wszystkie wtyczki ( jedna przy czujniku a druga z tylu zegarow) czy wszystko jest ok
2. sprawdz wezyk ktory idzie od czujnika do kolektora dolotowego ...  czy nie ma pekniec itp
3. sam czujnik .. mozesz rozebrac ale nie daje gwarancji ze zadziala ... moj czujnik znow padl poniewaz ta membrana juz sie calkiem rozdarla i nie ma sensu tego ruszac .. odlaczylem tylko wtyczke z tylu czujnika i swieci mi na zielono  <diabel> ... koszt nowego jest dosyc spory wiec lepiej poszukac uzywke ( tylko zeby dzialala ;-) )

mozesz tez sprawdzic kody bledow ..

mrowkaz0

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Lipca 2008, 01:09:51 »
No właśnie jak sie odłączy to też świeci tylko an zielono.

Żeby zobaczyć tę wtyczkę za zegarami to całą deskę rozdzielczą muszę rozkręcać?
Wężyk jeszcze przejrzę, a co do membrany, to może udałoby się ją z czegoś dosztukować?

A używanego szukałem, ale nie ma ani w Anonsach i innych gazetach, ani nawet na Allegro. :/

Offline Radex

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Lipca 2008, 07:13:05 »
jezeli po odlaczeniu swieci na zielono to za zegarami jest ok ... bo zeby tam sie dostac to tylko po rozkreceniu zegarow .... membrane mozesz zreanimowac jakims silikonem (cieniutka warstwa) byle nie jakims klejem bo bedzie sztywna i nie bedzie dzialac .. zazwyczaj robi sie dziurka na membranie ale moze byc tez problem ze sprezynka (sztywna ) .... z uzywkami jest bardzo trudno ... poszukaj i jak ktos ma auto na czesci to popytaj czy ma ten czujnik

mrowkaz0

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Sierpnia 2008, 14:13:29 »
Po rozebraniu okazało się, że membrana jest praktycznie cała popękana. Zasmarowałem klejem do plastików i dzień przejeździłem - działało :] Ale znowu siadło i teraz pokryłem to cieniutką warstwą silikonu. Jak wyschnie to zamontuje i powiem czy działa. :]

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl