Autor Wątek: Corolla bierze olej?  (Przeczytany 36134 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

toreador

• Gość
Corolla bierze olej?
« dnia: 18 Września 2004, 21:57:33 »

Ernet

• Gość
Corolla bierze olej?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Września 2004, 23:22:56 »
Pewnie sie tu narażę, ale nigdy nie uważałem Toyoty za 8 cud świata, ani też nie wierzęw jej reklamowaną bezawaryjnośc, ani też w wyjątkowość usług serwisowych. Auto jak każde inne. Podobało sięmi, to kupiłem. Natomiast - cytat z w/w  forum...

" znam 2 przypadki wymiany silnika w corolli (na koszt toyoty)
oba VVTI roczniki 99-00.Przyczyną podobno byl zły pierwszy olej (zalany fabrycznie).... ".

W to akurat wierzęi dlatego wymieniłem olej Mobil 1 05-50 juz ( dopiero ? ) po 4.5 tys. km.

Jednak treśc zamieszczonych tam postów jest dla mnie porażająca.

Proszęuzytkowników aby w tym wątku napisali ile oleju spalają Wasze auta wg. poniżej zamieszczonego wzoru ( aby było jasne i czytelne ).

Ernet

• Gość
Corolla bierze olej?
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Września 2004, 23:24:04 »
Przebieg: 4.5 tys. km
Ubytki:  Do 4.5 tys nic fabrycznego oleju nie ubyło

toreador

• Gość
Corolla bierze olej?
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Września 2004, 23:52:40 »
Przebieg: 3500 km.
Ubytki: jak na razie nie ubywa

K.A.

• Gość
Corolla bierze olej?
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Września 2004, 10:58:10 »
Najbardziej pali olej jak siędużo jeździ z prędkościami max. lub do nich zbliżonymi. Niektóre VVTI mają wadęfabryczną.

Wiecej: http://www.forum.corollaclub.org/viewtopic.php?t=1847

Pozdrawiam

Ernet

• Gość
Corolla bierze olej?
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Września 2004, 10:22:14 »
Dzieki za link. &^$^#% - sko budujący  :aangry

Offline otis

• Toyot Pełzający
  • **
Corolla bierze olej?
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Września 2004, 20:10:52 »
przejechane 3336 km, ubytków brak. zarówno fabrycznego, jak i wymienionego mobila!!!! oby tak dalej  :-D
"... po jasnej stronie księżyca"

jumbo08

• Gość
Corolla bierze olej?
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Września 2004, 20:35:23 »
corolla 99'(anglik)
przebieg: 120tys(15tys na LPG)
zero ubytku oleju (castrol GTX Magnatec 5W-40).
 Pozdrawiam

semperit

• Gość
Corolla bierze olej?
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Września 2004, 13:22:35 »
corolla '95 (japończyk)
przebieg: 130tys. km (60tys. km na LPG)
dolewam 1 litr na 10 000km ( zużycie zależy od dynamiki jazdy)

Pozdrowi 8)nka

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
Corolla bierze olej?
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Września 2004, 13:31:38 »
E9 z `92 1.8D
przebieg 225kkm - dolewam ok. 1litra/10kkm

normalka...

8)

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

TRD

• Gość
Corolla bierze olej?
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Września 2004, 20:37:58 »
moja corolla jest troche dziwna bo raz muszędolać tego oleju a czasami na bagnecie pokazuje mi więcej niż powinno być teraz leje najtańszy lotos i jest ok (jak na razie :D ) martwi mnie tylko jedna rzecz cały cza mam jakiś wyciek z tyłu silnika tak jakby z pompki albo z pod zaworów to jest dziwne bo dla mnie to jest olej ale wygląda jak by kapał z pompki paliwowej  :D

tmx

• Gość
Corolla bierze olej?
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Września 2004, 20:48:48 »
No cóż - Ja nie należe do ludzi których samochdy mogą powiedzieć - "ja nie biore".
Miałem kiedys poldka to nawet nie wiem ile brał - potem peugeot -o ten walił 1litr na 500km. Honda była całkiem ok - w sumie sam ją załatwiłwem swoją głupotą lejąc syntetyk i nie sprawdzając co i jak z poziomem oleju itp. Po tym zabiegu zoliła 3 extra litry półsyntetyku na 10tys. (Ale dostawała w palnik więc jest rozgrzeszona):)
Toyota też bierze jak polityk - ma 250 tys, wymieniam co 8tys i zazwyczaj kupuje 5litrów - trzy wchodzą a niecałe 2 na dolewki:( jak tak dalej pójdzie to dopiero kolejny samochód bedzie ok).
Przez 5 tyś niewiele - ale potem troszki więcej łyka.
No i tak to jest. Mysle że to dlatego że poprzedni właściciel wymieniał co 15 tys -wiem bo mam książkęserwisową.
No i tak to jest z toyotą- w sumie wszystko OK ale zawsze można by lepiej.
TMX

Pigletto

• Gość
Corolla bierze olej?
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Września 2004, 12:12:05 »
Cytat: TRD
moja corolla jest troche dziwna bo raz muszędolać tego oleju a czasami na bagnecie pokazuje mi więcej niż powinno być teraz leje najtańszy lotos i jest ok (jak na razie :D ) martwi mnie tylko jedna rzecz cały cza mam jakiś wyciek z tyłu silnika tak jakby z pompki albo z pod zaworów to jest dziwne bo dla mnie to jest olej ale wygląda jak by kapał z pompki paliwowej  :D

Jeśli Ci przybywa oleju to może to być np. walnięta uszczelka pod głowicą i do oleju dostaje Ci siępłyn chłodzący (stąd większy poziom). Płynu Ci nie ubywa? Może to też kwestia pochylenia auta w momencie sprawdzania?
Moja brała niemal litr na 1000 km... teraz po remonciku silnika jest duuuużo lepiej, ale dokładnie to jeszcze nie powiem o ile. W każdym razie po przejechaniu jakichś 3000 km jeszcze nic nie dolewalem.

TRD

• Gość
Corolla bierze olej?
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Września 2004, 19:21:50 »
Płynu mi na 100% nie ubywa myślałem o tym ( w zimęleciał mi biały dym z wydech ale okazało sięże to tylko para wodna z rury) Wcześniej jeździłem na pół syntetyku i dodatkowo miałem mały przeciek z misy olejowej ale teraz mam olej mineralny i wszystko wygląda ok (jak na razie).
Co do remontu silnika to wiem że nadchodzi po woli i myśle o zmianie na 1.6 tylko wydaje mi sie że łatwiej i taniej byłoby wymienić całą corolke niż sam silnik. :wink:

Dominik

• Gość
Corolla bierze olej?
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Września 2004, 13:49:53 »
Kupiłem Corolle z przebiegiem 56 tys km. Po 5tys wedle książki serwisowej wlany był Mobil 0w40. Ja obecnie wykonałem przegląd i  mój zaufany mechanik wlał mi Mobila 1 5w50. Zauważyłem taką rzecz: kiedy sprawdzam olej gdy silnik jest gorący oczywiście odczekawszy kilka minut aby spłyną do miski jest go na max, a kiedy sprawdzam na zimnym np po nocy to jest ok2 mm poniżej. Bierze sięto pewnie stąd, że olej rozszerza siępod wpływem temperatury. Zresztą w instrukcji podane jest aby olej sprawdzać kiedy silnik jest goracy, a sam olej jest odpowiednio nagrzany. Po 3.5 tys. nie zauważyłem ubytku oleju. Mam silnik 1.4 vvti. W książce obsługi jest sporo napisane na temat zużycia oleju i kiedy to zjawisko występuje. Jeśli chodzi o olej Castrola to również słyszałem bardzo negatywne opinie na jego temat i że silniki na nim jeżdżące bardzo szybko siękończą.
Pozdrawiam
Dominik

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl