Autor Wątek: Pomóżcie proszę, wolne obroty i problemy  (Przeczytany 3258 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Maciek001

• Gość
Pomóżcie proszę, wolne obroty i problemy
« dnia: 18 Lipca 2006, 11:15:47 »
Witajcie,

Toyota Carina 1,6 instalacja II generacji Landi z emulatorem i kompem, montowana 1,5 roku temu, przebieg ok 50 00. Od jakiegos czasu zauważyłem taka przypadłość jadąc na gazie. Jadąc w korkach na minimalnych obrotach, czyli bez gazu, na jedynce samochód zaczyna szarpać, gdy dodaję gazu, nie przyspiesza płynnie, sa tylko 2 mniejsze szarpnięcia albo jedne większe + chwilowe przydławienie się silnika. Podobnie jest gdy ruszam z niskimi obrotami silnika z jedynki, jest wyczuwalny taki przeskok, tzn mam wrazenie, że samochód zaczyna przyspieszać, na moment jakby sie dławił i po chwili rusza normalnie. Na benzynie to nie występuje. Czy może ten problem rozwiązać regulacja instalacji? ( ostatnie regulowałem ją 20 tys km temu(, czy to może być silnik krokowy? Macie jakieś pomysły? Aha odpada chyba problem zbyt niskich jałowych obrotów silnika, bo wynoszą ok 700 -800 i zawsze takie były.
Pozdrawiam

Maciek

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Odp: Pomóżcie proszę, wolne obroty i problemy
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lipca 2006, 11:29:14 »
Maciek001 zacznij od wymiany filtra LPG bo zapewne jest już czas ;D skoro ostatnia regulacja była 20 tys km temu. Czyli filterek + regulacja na dzieńdobry...
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lipca 2006, 21:59:26 »
Wyglada na objaw braku odpowiedniej dawki gazu.Filterek mozna wymienic ale wystarczy odkrecic troche zaworek przy podgrzewaczu i dac wiecej gazu.

Maciek001

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lipca 2006, 10:55:31 »
Wyglada na objaw braku odpowiedniej dawki gazu.Filterek mozna wymienic ale wystarczy odkrecic troche zaworek przy podgrzewaczu i dac wiecej gazu.

Witajcie,

Tak też zrobie i pojadę na regulację, tylko z doświadczenia innych zagazowanych wiem, że czasami takie regulacje bardziej szkodzą niz pomagają. Wyobrażcie sobie, że w tamtym roku, w ogóle nie chcieli mi nic regulować!. Tzn zadzwoniłem do serwisu, w którym zamontowali mi instalację i mówię, że chciałem podregulować, a Oni a co sie dzieje? ja mówię że nic, po prostu nic. Serwisant, no to po co bedzie Pan przyjezdzał, ja mówię, że cholera przejechałem, ok 30 000 km to może cos podkręcicie przynajmniej, jak jest ok to nie bedziemy nic krecię, to ja to może filterek gazu, no dobra przyjedz Pan.
Okazało się, że albo im się nie chciało, albo naprawde nie było co regulowac, podłączyli mnie pod kompa, sprawdzili spaliny wszystko było ok, nawet filterek był niezbyt brudny, moze dlatego, że tankuje tylko na stacji z muszelką w logo ;)
Nie wiem jak wy ale ja zawsze oddając samochód do serwisu zastanawiam się, czy nie wyjedzie on w gorszym stanie niz wjechał.
Pozdrawiam
maciek

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Lipca 2006, 20:16:01 »
Ale skoro piszesz ze masz szarpania wiec regulacja bedzie niezbedna.

Maciek001

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpnia 2006, 15:21:01 »
Witajcie,

wczoraj podjechałem do mechaniora, obejrzał, pogkreciła śrubę na parowniku. podobno jakaś od dawki na biegu jałowym, jest duzo lepiej, ale chyba faktycznie czas na regulacje.

Pozdrawiam Maciek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl