Autor Wątek: jak podłączyć zdalne sterowanie radiem?  (Przeczytany 12685 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tamigo

• Gość
jak podłączyć zdalne sterowanie radiem?
« dnia: 18 Lipca 2006, 17:36:40 »
udało mi sie kupic pilot zdalnego sterowania na kierownice do fabrycznego radia w ave po fl. problem polega na tym ze nie bardzo wiem jak go podłączyć. Razem z pilotem kupiłem tez tasme do airbagu poniewaz jest inna niz w wersji bez sterowania radiem w kierownicy. mam kabel łączący pilot z taśmą . od taśmy  musze dorobic 4 przewody i  podłączyc do radia tylko nie wiem w którą kostke mam sie wpiąć. wiem ze jedna jest od navi a ktoras jest do sterowania pilotem. bawił sie moze ktos w coś takiego? nie wiecie przypadkiem czy jak sa odłączę airbag a potem na nowo podłącze to bedzie sie swieciła kontrolka na desce czy raczej zgaśnie?
pozdrawiam

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
Odp: jak podłączyć zdalne sterowanie radiem?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lipca 2006, 17:53:40 »
Poszukaj tutaj !!!
Potem pytaj.
www.elektroda.pl   ;)
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lipca 2006, 19:19:35 »
Gladiator, elektroda to nie jest forum TKP, więc skoro tamigo zapytał na naszym forum, to oczekuje rzetelnej odpowiedzi. Jeśli wiesz, gdzie znajduje się odpowiedź na zadane pytanie, to wskaż linkiem lub napisz jak rozwiązać problem. Odpowiedź taką jakiej udzieliłeś mogłeś sobie darować. Tyle odemnie i sorki za OT.

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lipca 2006, 19:34:03 »
Tyle ode mnie i sorki za OT.
Swoop - całkowicie się z Tobą zgadzam. GLADIATOR, jeśli znasz rozwiązanie problemu tamigo - napisz o tym tutaj. Poza tym, korzystanie z podanego przez Ciebie forum i pobieranie niektórych schematów wymaga logowania, co nie wszystkim musi odpowiadać. Tym między innymi różni się forum TKP od innych /nie wszystkich/, że dostęp do informacji technicznych nie wymaga logowania.

OT - jakie OT ??? 8) Może odpowiedzmy po prostu tamigo - ja mam T22 przed FL i radio Kenwood z pilotem - tylko, że pilot jakoś nigdy mi nie podpasował i leży spokojnie w pudełku... ;) więc nie pomogę...

Bobikos

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Lipca 2006, 19:55:35 »
Jeśli możesz to zrób zdjęcie tej taśmy wychodzącej od radia wraz z jakimiś koncówkami. Ja przy okazji zdjemowania panela środkowego spróbuję zlokalizować gdzie mogą dochodzić i jak będę wiedział to odpowiem. Pozdro

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Lipca 2006, 21:15:36 »
ktory to rok samochodu ???
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lipca 2006, 22:13:57 »
Gdzie to kupiłeś i ile dałeś?

tamigo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Lipca 2006, 23:22:37 »
kupiłem to od tego kolesia.  http://www.allegro.pl/item115910046_toyota_avensis_01_02_panel_syer_el_szyb_i_c_zam.html
podobno rozbił samochód i wyprzedaje części. 
Jeśli możesz to zrób zdjęcie tej taśmy wychodzącej od radia wraz z jakimiś koncówkami. Ja przy okazji zdjemowania panela środkowego spróbuję zlokalizować gdzie mogą dochodzić i jak będę wiedział to odpowiem. Pozdro
z pilota wychodzą 4 przewody zielony niebieski brązowy i chyba żółty. 2 z nich to zasilanie. wiec zostaja juz tylko 2 które trzeba podpiąć pod wyswietlacz ale nie wiem w które miejsca?
« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2006, 11:40:51 wysłana przez tamigo »

tamigo

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Lipca 2006, 21:31:11 »
wpadł mi w rece schemat i juz podłączyłęm zdalne sterowanie radiem. ale problem w tym ze nie działa.  czy jest ktos z warszawy kto ma w ave radio ze zdalnym sterowaniem w kierownicy? chciałem sprawdzic czy to wina mojego pilota czy złe podłączenie. pilot jest przykrecony do kierowenicy na za pomocą jednej srubki i jest jedna kostka. takze to kwestia 3min. zastanawiam sie czy skopoałem podłączenie czy kupiłem walnięty pilot
pozdrawiam

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lipca 2006, 21:33:53 »
wpadł mi w rece schemat
tamigo - dasz radę wrzucić go na forum?

tamigo

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lipca 2006, 00:55:18 »
której częsci wiązki chcesz schemat. mam znajomego elektryka w aso. mają w serwisie ksiazke ze schematami całej instalacji elektrycznej w samochcodzie
pozdrawiam

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Lipca 2006, 07:16:11 »
Najlepiej byłoby, gdybyś zamieścił schemat podłaczenia pilota do radia, który Tobie posłuzył do podłączenia - może ktoś kiedyś również postanowi doposażyć swój samochód i będzie mógł przeczytać co i jak podłączyć.

tamigo

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Lipca 2006, 07:23:02 »
największy problem polega na tym ze nie wystarczy sam pilot do radia. potrzebna jest inna taśma do airbagu i klaksonu. nawet tasma w wersjach po fl z silnikami 1,6 i 1,8 z radiem fabrycznym nie psauje, ma za mało pinów. szukam gogoś kto ma wersje sol i radio ze sterowaniem w kierownicy. ja mam juz załozoną nową taśmę i pilot ale niestety nie działa.  chce tylko sprawdzic czy uszkodzony jest pilot czy błąd w kolejności pinów w wiązce. jezeli  ktos mi pomoże to sprawdze to i jak dobrze podłącze i wszystko bedzie git to wtedy razem ze zdjeciami krok po kroku opublikuje na łamach forum.

blue_point

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Lipca 2006, 08:49:08 »
a możę problem jest w tym, ze poprostu Twoja orginalna deska rozdzielcza od SOL zastąpiona jest od wersji po FL terry. Z tego co mi się wydaję radio było w innym połozeniu i chyba masz nawet orginalne od terry. poprostu moze jest inny schemat instalcji ?

tamigo

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Lipca 2006, 08:58:51 »
a co ma niby mieć do tego położenie radia?? radio gra wszystko działa wiec położenie radia nie ma tu nic do tego, radio jest takie samo jak kazde inne, a to ze składa sie z 2 cześci to tylko kwestia designu, w kazdym samochodzie da sie załozyc to radio i sterowanie z kierownicy, inna sprawa ze nie bedzie pasowało w kieszeń.
deski to ja nie zmieniałem. założyłem tylko radio od wersji po fl. radia w kazdej wersji byly takie same. mialy wyjscia na pilota, navi , zmieniarke , zestaw głosnomówiący i jeszcze na cos.. schemat to zupelnie co innego. a radio mam akurat od wersji sol tylko zmienłem sobie ramki z tych pseudodrewnopodobnych na srebrne od wersji terra. szukam kogos kto ma  w swojej ave fabryczne radio ze sterowaniem w kierownicy  zeby sprawdzić czy ten co ja mam nie jest uszkodzony , to wszystko
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2006, 15:39:08 wysłana przez tamigo »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl