Autor Wątek: Jaka instalacja gazu do camry 3.0?  (Przeczytany 6079 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

olo23

• Gość
Jaka instalacja gazu do camry 3.0?
« dnia: 27 Lipca 2006, 21:18:14 »
Mam camry 94 3.0 V6 kanadyjczyka. Jeżdżę cały czas na benzynce ale przy dzisiejszych cenach Pb bardzo poważnie myślę o instalacji lpg. Zawsze uważałem że lpg ma negatywny wpływ na silnik dlatego nie zdecydowałem się do tej pory na instalację. Czy warto wyłożyć 4500 PLN na sekwencję czy może jednak starszą generację? proszę o wasze opinie i oceny instalacji w waszych bandziorach :D Pozdrawiam...

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
Odp: Jaka instalacja gazu do camry 3.0?
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lipca 2006, 21:27:00 »
jeśli już chcesz instalować gaz, to wg. mnie nie ma na czym oszczędzać. Jeśli już bym montował to tylko sekwencyjny, ale przedtem przekalkuluj czy ci się założenie opłaca i ile by się zwracało

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://dzieciaki.com
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lipca 2006, 21:36:58 »
Jeśli miałbym założyć, to wziąłbym chyba sekwencję, ale koniecznie w miejscu gdzie zrobią to dobrze, bo sekwencja też może sprawiać problemy, wiadomo coś za coś. Rozmawiałem z gościem który miał zwykłą instalację takiej camry jak moja i też bardzo chwalił, ale moim zdaniem szkoda silnika na zwykły gaz, ale jak pisałem sam nie mam teraz gazu. Jeśli chodzi o doświadczenie z sekwencją to Maniek napewno się wypowie :)

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lipca 2006, 23:21:29 »
Już jestem :-) Sekwencja jest jedynym słusznym i skutecznym sposobem gazowania camry ! Wiem ponieważ miałem dwie camry z 1MZ-FE i pierwszą z II gen LPG a kolejną z gazem sekwencyjnym. Ci, którzy mnie znają wiedzą, że samochód kupuję po to by nim jeździć więc najlepszy zakres obrotów zaczyna się od 4tys RPM a kończy na 6200. Sekwencja spisuje się znakomicie. Spalanie jest wyższe od PB o jakieś 2-4 litrów, ale przy proporcji < 1/2 cen PB/LPG nie ma się co zastanawiać.. Mój lex na dziś ma średnie 17,5l LPG co daje w przeliczeniu 7,8l noPB 95 więc rachunek jest prosty.
W Wawie znam firmę, w której było gazowanych 6 camry (jeździlem każdą z nich), teraz podjeżdżam tam od czasu do czasu z LSem. Po drugie instalacja KME jest całkiem fajna i prosta w konfiguracji - mam odpowiedni soft i kabel więc regulacje parametrów mogę przeprowadzić sam (szczerze mówiąc od 5 miesięcy nic nie zmieniałem i jest OK).
Dla mnie największym mankamentem gazu jest wożenie zapasu w bagażniku - alternatywą - dojazdówka, ale przy dużej ilości km po Polsce wożę pełnowymiarowe koło a ono zabiera sporo miejsca.
Straszenie przez przeciwnikow LPG droższymi przeglądami i naprawami to bzdura. Jedno tankowanie do pełna PB to koszt 300PLN i przejeżdżam 550km, za to muszę dwa razy wlać LPG po 88PLN a różnicę już mam w kieszeni. Co prawda kaczuchy straszą jakimiś podwyżkami akcyzy na gaz, ale Zyta wyleciała więc może LPG nie dostanie tak ostro w kość.
Posiadając auto z konwersją LPG koniecznie należy pamiętać o: świecach (platynki co 100kkm), filtrze powietrza (max 10kkm) a najważniejsze filtrach gazu (w IV gen faza lotna i ciekła) Jak poczujesz pogorszenie osiągów wymieniasz te filtry (ja co 15-20tys) przy czym fazy ciekłej kosztuje 5PLNów i robię to sam, bo nie mam czasu na jeżdżenie do speców.
W razie pytań zapraszam na priv/GG a w Wawie na spotkanie
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

olo23

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lipca 2006, 17:41:01 »
Maniek dziękówa. Jesteś mistrzem :D pozdro...

ddow

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Sierpnia 2006, 22:50:16 »
No masz jeszcze jedna opcje tj. II gen + Blos, temat byl juz poruszany na TKP wiec nie bede sie rozwodzil. Ja mam taka instalke i nie ma problemu z  obrotami do 6 tys. :)

olo23

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Sierpnia 2006, 18:37:52 »
zdecydowałem się na sekwencję i właśnie odebrałem auto od gazownika. Wymaga jeszcze trochę regulacji bo czasem ma muła ale będzie dobrze. Dzięki za rady. Pozdrawiam...

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Sierpnia 2006, 21:45:02 »
Stary ! Nie odpowiedziałeś na podstawowe zagadnienia: Gdzie robiłes instalkę ? Jaki producent ? Ile $$

olo23

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Sierpnia 2006, 23:05:21 »
instalacja jest włoska zavoli, komputer diego s6, matomiast zbiornik stako 50L zamiast koła... Jeśli chodzi o talary to 4000 PLNów... Mam mały problem odkąd założyłem LPG zapala mi się kontrolka CHECK?? Byłem u gazownika podłączył panel do tego podejścia pod kierą i wykazało błąd na sondzie lambda, wykasował go i było ok. Niestety po tygodniu zapaliła się ponownie!!! Maniek miałeś coś podobnego?? Może ktoś ma pojęcie dlaczego?? Gazownik mówił że jedna sonda może być słabsza????????????????????????????????????????????????????????????? Pozdro...

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Sierpnia 2006, 19:43:26 »
Jaki był błąd  ? Za ubogiej/za bogatej mieszanki ? Gazownik najpierw niech wyreguluje instalację a potem ściemnia - na PB nigdy się nie zapalał check ? To mu to powiedz i niech majstruje przy instalce a od L niech się odczepi.

olo23

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Sierpnia 2006, 20:58:58 »
Był błąd za bogata mieszanka na niskich obrotach i za uboga na wysokich. Po kolejnej regulacji na razie jest wszystko ok...

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Sierpnia 2006, 21:27:07 »
Super ! Jesteś w takim razie zadowolony z konwersji ?

olo23

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Sierpnia 2006, 21:07:47 »
Zadowolony. A jeszcze bardziej zadowolony jest mój księgowy :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl