Autor Wątek: Podklad antykorozyjny do zaprawek i nie tylko.  (Przeczytany 12263 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Franek

• Gość
Podklad antykorozyjny do zaprawek i nie tylko.
« dnia: 02 Sierpnia 2006, 13:09:18 »
Ostatnio troche lakieru zdarło mi się z progu, tzn z tego rantu, który powstaje po zgrzaniu blach. Znajomy polecił, żebym w tym miejscu poprostu obdarł kawałki lakieru , które trzymaja się luźno i pomazał srebrnym Hammeritem... co o tym sądzicie? Poza tym może znaci jakiś dobry lakier antykorozyjny, ktory przetestowaliście pod zaprawki??
(Mój Yarek ma kolor srebrny-met 199 tak apropos )

Dman-666

• Gość
Odp: Podklad antykorozyjny do zaprawek i nie tylko.
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Sierpnia 2006, 15:40:39 »
Znajomy polecił, żebym w tym miejscu poprostu obdarł kawałki lakieru , które trzymaja się luźno i pomazał srebrnym Hammeritem... co o tym sądzicie?
No cusz, jesli chcesz za miesiac sprzedawac auto to wez hamerajta-najtaniej. A jesli chcesz miec to dobrze zrobione to polecam:papier o gradacji 2K na resztki lakieru, odtlusic, pomalowac farba podkladowa tlenkowa (mozna wczesniej pomalowac powierzchnie unikorem), na to nalozyc srebrna baze (z puszku z rozpylaczem jak duzy ubytek-jak maly to gotowy lakier zaprawkowy z Toyoty), i na to bezbarwny.
Hamerajtem to se mozna slupek w ogrodzeniu pomalowac;-)

Franek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Sierpnia 2006, 22:12:42 »
No też tak myślałem, dlatego zadałem to pytanie. A jak uzyskać efekt miękkiej warstwy pod lakierem, bo na progach jakoś tak to wygląda...?

Dman-666

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Sierpnia 2006, 11:51:09 »
No też tak myślałem, dlatego zadałem to pytanie. A jak uzyskać efekt miękkiej warstwy pod lakierem, bo na progach jakoś tak to wygląda...?
To co widac to perforacja nadwozia...jest tak specjalnie uksztaltowane.... jesli chcesz oczyscic taka powierzchnie z lakieru to lepiej kup w sklepie farbiarskim preparat usuwajacy lakiery...duzo to nie kosztuje a robi naprawde dobrze ;-)

Franek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Sierpnia 2006, 12:48:37 »
I jeszcze jedno pytanie, bo nie chcę otwierać nowego wątku. Jak to jest z tymi przerwami pomiędzy elementami karoserii? Wziąłem ostatnio ulotkę z toyoty a tam napisane: że odstęp w orybinale powinien być 4mm a w cześci nieoryginalnej 6mm itd itd...
na to otworzyłem już inny post.
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2006, 16:56:39 wysłana przez Franek »

Medyc

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Sierpnia 2006, 12:20:03 »
ja drobne zarysy przejechałem tylko czerwonym lakierem zamoczonym na naostrzoną zapałkę .

anro

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Września 2006, 19:20:26 »
jeśli chodzi o likwidacje rdzy i wogole odpowiednie zabezpieczenie tego.
Wygląda to nastepująco:
1. oczyszczasz powierzchnie (tam gdzie rdza) do gołej blachy
2. kupujesz srodek o nazwie Broudox (moze inaczej sie pisze) nakladasz go w miejsce dokladnie oczyszczone zostawiasz na co najmniej 10 h
3. po 10 h zamalowujesz, robisz zaprawke, lakierujesz obojętnie

i masz pewność że rdza w tym miejscu sie nie pojawi

co do miekkiego czegos pod lakierem moze to byc silikon ktory daje sie w miejsca zgrzewu blach.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Września 2006, 01:35:01 »
2. kupujesz srodek o nazwie Broudox (moze inaczej sie pisze) nakladasz go w miejsce dokladnie oczyszczone zostawiasz na co najmniej 10 h

BRUNOX albo CORTANIN
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Września 2006, 08:02:42 »
Brunox sie nadaje... Ruda wyszla po 2 tyg, a malowalem 2-3 razy. Szkoda pieniedzy.
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

anro

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Września 2006, 13:34:41 »
zgadza sie Brunox

@eddie25
u mnie w firmie (kompleksowa obsluga szkod samochodowych) to Brunox stosujemy od dobrych 3 lat i reklamacji nie mielismy. Wiadomo Brunox stosuje sie na male ogniska rdzy.
Przy wiekszych wstawiane sa reperaturki.
A powiedz co zabezpieczles i w jakim autku ? w Yarisie ?

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Września 2006, 13:54:44 »
W mojej Cari robilem blotnik i slupek. Wiadomo ze slupka nie wymienie a idealnie tez nie wyczyscisz rdzy bo wzery sa. Jest jakas farba cynkol czy jakos tak ktora wiaze rdze jakos. Teraz tego uzyje i cala robota od poczatku
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

anro

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Września 2006, 14:08:36 »
aha, no zeby miec pewnosc to najlepsza jest wymiana. przy slupku to troszke gorzej.
sprobuj tym wynalazkiem moze cos da, i napisz jak wyszlo sam jestem ciekaw

Dman-666

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Września 2006, 16:07:46 »
co do miekkiego czegos pod lakierem moze to byc silikon ktory daje sie w miejsca zgrzewu blach.

Raczej nie. Bo masz jak w banku ze wylezie baardzoo szybciutko.Silikon ze wzgledu na swoja kwasowosc (wlasciwosci zrace) nie nadaje sie do takich prac. Nie polecam nikomu bo narobi sie wiecej szkod.

anro

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Września 2006, 16:56:37 »
@Dman-666
z silikonem to nie chodziło o rdze :D tylko o to co pytal sie Franek jak mozna uzyskac efekt miekkiego pod lakierem ;)

darku

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Września 2006, 19:04:11 »
Kolego anro tak sobie czytam i czytam i sie zastanawiam: masz jakis serwis? ;) Pozdrawiam D.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl