Autor Wątek: Ekonomizer - przepalona zarowka (F)  (Przeczytany 38137 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

piwo

• Gość
Ekonomizer - przepalona zarowka (F)
« dnia: 24 Września 2004, 11:28:01 »
Witam!

Kilka dni temu 'zgasla' mi zielona lampka ekonomizera, pali sie tylko ta bursztynowa wiec podejrzewam ze przepalila sie zaroweczka. Chcialbym we wlasnym zakresie wymienic ale przed odkrecaniem calej deski rozdzielczej (chyba tylko w ten sposob wymienie, prawda...?? ) dowiedziec sie jakiego typu sa tam zamontowane zarowki - chodzi mi oczywiscie o przywrocenie do stanu oryginalnego, bez bajerow. Bede wdzieczny za informacje.
Aha - wersja auta z obrotomierzem.

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Ekonomizer - przepalona zarowka (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Września 2004, 13:04:46 »
Nie rozbierałem tego nigdy, a czy to przypadkiem nie jest dioda świecąca?
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2006, 09:40:32 wysłana przez Kryspin »
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

piwo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Września 2004, 13:11:43 »
Mhmm, raczej nie. Szukalem tego watku jeszcze na 'konkurencyjnym' forum i tam pojawil sie temat ekonomizera i braku zaroweczki, byl link do fotek tablicy przyrzadow od tylu. Wydaje mi sie ze jednak zarowki sa - pytanie jakiego dokladnie typu.
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2006, 09:40:52 wysłana przez Kryspin »

Offline E9

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Września 2004, 13:29:54 »
byłbym za małą żarówką typu wciskanego jak pozycyjne - tylko że ta będzie mniejsza gabarytowo i mniejszej mocy niż 5W (chyba 1,2W).
bez rozbierania się nie dowiesz - dogadaj się w sklepie z gościem ze weźmiesz taką i taką (kilka różnych) i wymienisz a resztę zwrócisz a z resztą koszt żaden takich żarówek)
 8)
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2006, 09:42:46 wysłana przez Kryspin »

Connect 1.8TDCi 109KM i 260Nm by Vtech :)
Tego słucham - http://www.polskastacja.pl - Lata 80-90

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Września 2004, 13:47:43 »
chyba zwykła żaróweczka 1.2V lub 2V, na wtyk, ale paznokcia nie dam sobie ucić bo to rok temu rozbierałem
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2006, 09:43:54 wysłana przez Kryspin »

Mathew

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Września 2004, 23:17:36 »
Też u mnie zielona nie chodziła w ekonomizerze. Żarówka 1,2 W (takie maleństwo). Można kupić w wielu hipermarketach (ja kupiłem chyba w Tesco). Cena za dwie sztuki to ok. 3,- PLN (czyli nie majątek... :) ). Wymiana zajmuje nie więcej niż 30 min.
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2006, 09:44:57 wysłana przez Kryspin »

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Września 2004, 09:55:53 »
mała żarówka 1,2 V bez cokołu wymienia się w uchwycie który znajduje się z tyłu deski rozdzielczej Bodajże dwie śrubki mocujące obudowę i 4 które trzymają desekę w sumie 15 min roboty
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2006, 09:46:42 wysłana przez Kryspin »

piwo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Września 2004, 00:22:44 »
Cytat: Wlodek
mała żarówka 1,2 V bez cokołu wymienia się w uchwycie który znajduje się z tyłu deski rozdzielczej Bodajże dwie śrubki mocujące obudowę i 4 które trzymają desekę w sumie 15 min roboty

Dziekuje Wam wszystkim za odpowiedz - rzeczywiscie namierzylem takie zaroweczki w sklepie. Jedno co mnie tylko martwi to wymiana. Zgodnie z ksiazka obslugi ( http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?t=469 -  dzieki wielkie PERZAN i WLODEK) - bez zdejmowania kierownicy i kombinowania przy airbagu sie nie obedzie - chyba ze jest sposob na zdjecie deski bez manipulacji z tym wybuchowym ustrojstwem  :D
Rozumiem ze w takim razie wszystkie zarowki podswietlajace tablice przyrzadow od wewnatrz (kierunkowskazy, kontrolki itp ) to ten sam typ..?? Pytam na przyszlosc - a nuz sie jakas przepali.
Jeszcze raz wielkie dzieki!!
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2006, 09:46:26 wysłana przez Kryspin »

Mathew

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Września 2004, 15:24:33 »
W instrukcji faktycznie jest napisane, że trzeba zdjąć kierownicę. Na szczęście nie jest to prawdą. Trzeba tylko zdjąć górną i dolną plastikową osłonę kolumny kierownicy (śruby są od dołu). Aby zdjąć te osłony należy pomanewrować trochę nachyleniem kolumny kierownicy. Następnie odkręcasz dwie śruby trzymające ramkę na szybce deski rozdzielczej, wyjmujesz ramkę, potem odkręcasz cztery śrubki trzymające cały zestaw wskaźników i jesteś w domu...
Jeśli chodzi o typy żarówki podświetlających tablicę wskaźników to są dwa (jak odkręcisz to zobaczysz):
- żarówka bez cokołu 1,2W (ew. 1,4W)
- żarówka 5W (np. do kierunkowskazów)
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2006, 09:50:44 wysłana przez Kryspin »

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Września 2004, 15:36:06 »
oczywiście, że (tak jak przedmówca powiedział i ja potwierdzam samemu to robiąc) nie tzreba demontować kierownicy  :-D
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2006, 09:51:29 wysłana przez Kryspin »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Września 2004, 00:16:02 »
Nawet nie trzeba zdejmować osłon z kolumny. Kierownica maksymalnie w dół, a ramka od zegarów jest na tyle elastyczna że spokojnie wyjdzie. Same zegary wychodzą już bez najmniejszego problemu.
Pozdro.
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2006, 10:01:20 wysłana przez Kryspin »
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Września 2004, 21:38:29 »
dokładnie jak pisze Perzan żadnych problemów
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2006, 10:30:33 wysłana przez Kryspin »

Premo

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Września 2004, 23:00:22 »
hehe ja nie mam w mojej :) ale doskonale wiem jak jeżdze ekonomicznie   :-D
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2006, 09:43:16 wysłana przez Kryspin »

piwo

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Września 2004, 23:49:31 »
Dzis po poludniu to zrobilem...dokladnie jak radziliscie....i......znow pieknie swieci na zielono na desce.... :lol:  Oczywiscie tylko podczas delikatnego gazowania... :D
Rzeczywiscie obylo sie bez zdejmowania kierownicy i co najwazniejsze bez kombinowania z jej wybuchowym ustrojstwem.  I calkowita racja jesli chodzi o tryb postepowania podczas demontazu - dokladnie krok po kroku i juz po chwili caly zestaw zegarow mialem w rekach.  Wymiana zaroweczki trwala mgnienie oka (kupilem taka na sztuki w sklepie motoryzacyjnym za 80 groszy) i teraz radosc mnie rozpiera ze sam tego dokonalem (a przy okazji niczego nie skopalem... 8)  )
Jeszcze rez wielkie dzieki za pomoc i sugestie - gdyby nie forum to pewnie bym sie nie odwazyl sam majstrowac przy tym.

Mam przy okazji jedno pytanie - czy ma ktos moze spis oryginalnych oznaczen zarowek ktore sa stosowane? Chodzi mi o techniczny symbol oznaczajacy typ danej zarowki - np dla przednich postojowek jest to W5W itp.

Offline dziejo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Maja 2005, 12:39:18 »
Jak juz nauczyles sie rozbierac tablice.
,to radze przyjzec sie pozostalym zarowkom.One mimo ,ze swieca maja poprzypalane czubki jakby zaczernione.Wymienic po kolei wszystkie i tablica odzyje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl