Autor Wątek: Olej silnikowy -- specyfikacja jakościowa Toyoty  (Przeczytany 23860 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

giepe

• Gość
Olej silnikowy -- specyfikacja jakościowa Toyoty
« dnia: 23 Sierpnia 2006, 18:26:20 »
Witam,

mamy na forum kilka wątków o olejach do silników Avensis, ale tylko w jednym z nich (opieram się na wynikach wyszukiwaczki):
http://www.tkp.org.pl/index.php/topic,5434.msg89630.html
jest cokolwiek wspomniane o specyfikacji jakościowej i to tylko tak oględnie.

Rozmawiałem wczoraj ze szwagrem na temat oleju do jego nowego auta czyli używanego Seata Alhambra z silnikiem TDI na pompowtryskiwaczach. W koncernie VW sprawa jest postawiona jasno -- olej powinien spełniać specyfikację VW 505.01.

A jak to jest w Toyocie??
Jakoś nigdy do tej pory nie spotkałem się z informacją, że olej X firmy Y spełnia jakąkolwiek specyfikację Toyoty!!

Pozdrawiam
Grzesiek

Admin

• Gość
Odp: Olej silnikowy -- specyfikacja jakościowa Toyoty
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Sierpnia 2006, 18:57:37 »
Na olejach jest naklejka z informacją ze spełnia normy producenta, wiekszość markowych oleji ma takie naklejki.

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Sierpnia 2006, 20:31:14 »
Olej wielosezonowy klasy API SH "Energy Conserving II" lub SJ "Energy Conserving" lub olej wielosezonowy z certyfikatem ILSAC.
Przynajmniej do mojego Ave  ;)

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Sierpnia 2006, 20:55:59 »
Olej wielosezonowy klasy API SH "Energy Conserving II" lub SJ "Energy Conserving" lub olej wielosezonowy z certyfikatem ILSAC.
Przynajmniej do mojego Ave  ;)
Dokładnie taka sama rekomendacja występuje dla silników:
4A-FE - czyli 1.6
7A-FE - czyli 1.8
3S-FE - czyli 2.0

Czyli podsumowując: dla T22 przed FL z silnikiem benzynowym rekomendowana jest w/w specyfikacja - a z tego co napisał MaŁy_RaDeK, taka sama jest dla silników benzynowych w T22 po FL (niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę).
W instrukcji jest również podane, że zgodnie z klasyfikacją SAE oleje o poniższej klasie lepkości są zalecane:
5W-30
10W-30
15W-40
20W-50

W przypadku diesel'a, silnik 2C-TE (czyli 2.0 TD) rekomendowany olej to API CF-4 - alternatywnie można stosować API CF, API CE lub API CD. Niech teraz jakiś użytkownik T22 po FL dopisze jaki jest rekomendowany olej do D4D i będziemy mieli kompletną listę... ;)

P.S. giepe - należy się medal za godną naśladowania postawę forumowicza... ;D

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Sierpnia 2006, 21:09:47 »
Silniki o zaplonie samoczynnym (1CD-FTV) w Ave po FL to samo (zarowno jakosc jak i lepkosc) co napisal ayrsen dla 2C-TE...
Wychodzi na to, ze nie ma roznicy w Ave przed i po FL.
Benzynki po FL'u to 3ZZ-FE, 1ZZ-FE i 1AZ-FSE i 3S-FE.
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpnia 2006, 21:13:19 wysłana przez MaLy_RaDeK »

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Sierpnia 2006, 21:19:33 »
Jakoś nigdy do tej pory nie spotkałem się z informacją, że olej X firmy Y spełnia jakąkolwiek specyfikację Toyoty!!
Na olejach jest naklejka z informacją ze spełnia normy producenta, wiekszość markowych oleji ma takie naklejki.
Dokładnie tak jak napisał Admin - na olejach można wyczytać, który producent je rekomenduje.

Teraz jeszcze raz, żeby już było całkiem jasno /dzięki MaŁy_RaDeK ;)/

Specyfikacja jakościowa Toyoty dla silników benzynowych w Avensis:

Specyfikacja jakościowa Toyoty dla silników diesel'a w Avensis:
Olej klasy API CF-4 - alternatywnie można stosować API CF, API CE lub API CD.

Toyota rekomenduje następujące oleje o klasie lepkości wg. SAE:
5W-30
10W-30
15W-40
20W-50

A teraz jeszcze dodam temat do FAQ... ;)

Offline esem

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Sierpnia 2006, 22:44:51 »
Ze zdecydowanie położonym naciskiem na: ;D 5w-30
czyli dyskusje na temat: mineralny, syntetyk, semi syntetyk, ćwierć syntetyk są pozbawione sensu.  :)
Mazda3, 2016, 2.0 165KM, VVTi, dawno temu Avensis T22, 2001 po FL, 2.0 D4 VVTi

giepe

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Sierpnia 2006, 18:58:27 »
Witam,

pozwalam sobie pociągnąć dyskusję w tym wątku.

Właśnie dlatego zacząłem ten wątek, że na naklejkach znanych mi olejów nie ma słowa o normach, specyfikacjach Toyoty.
Takich informacji nie udało mi się również znaleźć na internetowych stronach największych producentów, np:
http://www.mobil.com/Poland-Polish/Lubes/PDS/GLXXPLPVLMOMobil1_5W-50.asp

Spotkałem jedynie (pośród wielu różnych zatwierdzeń) takie oto sformułowanie: "silniki japońskie"
http://www.shell.com/home/Framework?siteId=pl-pl&FC2=/pl-pl/html/iwgen/leftnavs/zzz_lhn3_3_0.html&FC3=/pl-pl/tailored/shell_for_motorists/oils_lubricants/helix_new/products_ga_0312.html

Żeby nie było, że jestem czepliwy  ;)
uznajmy, że silnikom japońskim jest obojętne co im się naleje byle klasyfikacja API się zgadzała  :)

Pozostaje tylko ustalić jakie oleje (z tych zalecanych do silników diesla) spełniają klasę API CF-4!?

Pozdrawiam
Grzesiek

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Sierpnia 2006, 20:05:14 »
Porządkując forum natrafiłem na poniższe - może trochę /ogólnie/ rozjaśnić w temacie:
Poniższe informacje pochodzą z ulotki ELF`a (więc jakby co to do nich a nie do mnie :) )

Klasa lepkości wg SAE:
jest to lepkość oleju jaką można zastosować w danej temp. otoczenia

0W30 oraz 0W40 - w temp. od ok. -40 do ok. +50
5W30 oraz 5W40 - w temp. od ok. -30 do ok. +50
10W40 - w temp. od ok. -20 do ok. +50
15W50 - w temp. od ok. -15 do ok. +60

wniosek jeden: im mniejsza wartość liczbowa przed W tym niższa temp. zimą moze być

Jakość oleju wg ACEA (Stowarzyszenie Europejskich Konstruktorów Samochodowych)
Zastosowanie oleju: litera A-silniki benzynowe ; litera B-silniki diesla
Jakość oleju: cyfry 1, 2, 3, 4, 5

A1/B1- specj. oleje "lekkobieżne" zmniejszają zużycie paliwa
A2/B2- oleje wysokiej jakości
A3/B3 - oleje bardzo wysokiej jakości
B4 - oleje bardzo wysokiej jakości do silników z wtryskiem bezpośrednim
A5 - najwyższej jakosci oleje "lekkobieżne" zmniejszające zuzycie paliwa
B5 - najwyższej jakosci oleje "lekkobieżne" zmniejszające zuzycie paliwa. Zalecane do silników z turbodoładowanych z/bez wtrysku bezpośredniego

Jakość oleju wg API (Amerykński Instytutu Nafty)
określa zastosowanie i jakość dwoma literami
- pierwsza litera określa zastosowanie oleju:
S - silniki benzynowe
C - silniki diesla

- druga litera określa jakość oleju:
im wyzsza litera alfabetu tym wyższa jakość

np. SG , CF

mariuszgrabowski

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Sierpnia 2006, 21:25:22 »
hm... czyli ja 'jezdze' na niezalecanym przez toyote oleju mobil1 5w50

ciekawostka - mowi sie, ze sytetyki sa czarne niedlugo po zalaniu; sprawdzilem poziom oleju na bagnecie po paru tysiacach autostrad/gorskich drog, i olej na bagnecie czaarniuuutkiii :)

sprawdzam poziom oleju co pare tysiecy, ale to moj pierwszy olej w toyocie - nigdy w poprzednim samochodzie tak nie czarnial.. czy to olej trefny, czy obciazenie autostradowo/gorskie, czy ten typ tak ma?

pzdr, mariusz

Offline Smakul89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Lutego 2021, 23:09:33 »
Witam wszystkich,

jestem posiadaczem Toyoty Avensis T27 2016r. 2.0 benzyna. Aktualnie mam zalany olej Fanfaro 5W-30 dedykowany dla Toyoty ( taki mi polecił mechanik), jednak nie jestem do niego przekonany w 100%. Czy ktoś również zalewa taki olej? Zostać przy tym oleju czy zmienić na bardziej znaną markę np. Castrol.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Lutego 2021, 22:44:45 »
Ja pier... jesteś mistrzem archeologii. Temat odkopany po 15 latach. Wygrał pan talon - na k-ę i i baloon! (cytat z klasyka). A co do oleju, to ma spełniać normy A5/B5. Reszta nieważne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl