Autor Wątek: Previa - problem???  (Przeczytany 30902 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

eltech

• Gość
Previa - problem???
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Listopada 2004, 01:07:56 »
miałem lekkie przedmuchy w wydechu przed sondą więc może to być jakiś powód. Byłem w warsztacie i obspawali mi rurkędookoła więc teraz zobaczęczy spalanie spadnie. Spawanie kosztowało 50 zł

kol_arek

• Gość
Previa - problem???
« Odpowiedź #31 dnia: 18 Listopada 2004, 22:03:44 »
wszelkie nieszczelności wydechu przed sondą powodują złe odczyty sondy a co za tym idzie komp "tak sobie" dobiera parametry mieszanki i wyniki spalania są okrutne - powinno Ci to poprawić wyniki

major

• Gość
Previa - problem???
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Listopada 2004, 22:59:04 »
Witajcie Panowie !
Melduje sięMajor.

Jestem użytkownikiem samochodów Previa od trzech lat, wcześniej miałem rocznik 1990, na którym przeszedłem chrzest bojowy gdyż zakupiłem ją w zimie w mieście Włocławku gdzie sprzedający wsadził mnie na dużą minę. Za około 8000zł doprowadziłem ją do porządku i wyobraźcie sobie,że sprzedając ją odzyskałem wszystkie poniesione koszty. Obecnie użytkujęPrevięz rocznika 1995 w pełnym wypasie  w ałtomacie. Czytając wasze relacje o spalaniu gazu i benzyny na 100 km z pełną świadomością mogęwam powiedzieć, że z waszymi autami jest coś nie w porządku. Miesięcznie przejezdżam około 2- 4 tys km. Pierwsza z manualną skrzynią i zwykłą instalacją gazową w mieszanej jeżdzie nie przekroczyła 13 l gazu  i 10,5 l benzyny, obecna z automatyczną skrzynią i gazem wielowtryskowym nie spala więcej jak : w mieście 15l gazu, w jeżdzie mieszanej ok 14l gazu a na trasie 13,5 l - sprawdzam to cały czas. Pewnego razu gdy na dziurze straciłem tylny teleskop i do domu jechałem 80 - 100 km/h spaliła 11,5 l gazu. Na początu przez miesiąc jezdiłem na benzynie i nigdy nie przekroczyła mi 11 l/100 km.

W nawiązaniu do nierównej pracy silnika na wolnych obrotach .
Ja mam zupełnie inne propozycje przyczyn tego zjawiska, które są nie znane mechanikom z serwisów Toyoty. Pierwsza prozaiczna przyczyna, to przedostawanie sięoleju silnikowego z układu olejowego silnika do kopułki aparatu zapłonowego - poprzez pierścień uszczelniający tzw. symering znajdujący sięna wałku aparatu / ja wymieniłem na Polski odpowiednik i jest jeszcze gorzej / nowy człon aparatu w serwisie kosztuje 880zł , sam uszczelniacz nie występuje .Urzywany aparat mam do kupienia za 400 zł, mają cenęze względu na wbudowany w niw moduł.

Druga z możliwych przyczyn to możliwy nieprawidłowy

eltech

• Gość
Previa - problem???
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Listopada 2004, 00:56:16 »
Major opisz co robiłeś w pierwszej Previi i dokończ drugą z możliwych przyczyn.
Opisz też co zrobić aby doprowadzić spalanie do takiej średniej jak masz Ty  :-DD

marekkub

• Gość
Previa - problem???
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Listopada 2004, 01:43:23 »
Co do spalania to by pasowało, ale po pierwsze Major posiada gaz wielowtryskowy (wtrysk gazu??), po drugie napęd na jedną oś. Licze że to około 2 litry mniej niż ja i tak mi wychodzi.

Pozdrawiam
Marek

eltech

• Gość
Previa - problem???
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Listopada 2004, 01:53:01 »
no Marek ale pierwszą Previęmiał chyba z normalną instalacją a nie na wtrysku

major

• Gość
Previa - problem???
« Odpowiedź #36 dnia: 21 Listopada 2004, 22:39:23 »
Witajcie Panowie !  :aclap

praszam za niedokończenie ostatniej wypowiedzi, ale dopadła mnie natychmiastowa impreza piątkowa. Drugim problemem może być zbyt mały luz na zaworze wydechowym / u mnie tak było / i objawy są wtedy takie jak u was - nierówna praca silnika, gaśnięcie na wolnych obrotach na gazie itp. Sprawdzenie luzów zaworowych należy przeprowadzić na całkowicie wychłodzonym silniku. Luz reguluje siępodkładkami , aby zaoszczędzić na kasie szlifuje sięje na magnesówce / podkładki / na oryginalne nowe w serwisie trzeba trochępotrzekać. Gorąco polecam sprawdzenie tych luzów, gdyż zaniedbanie tego może sięzamknąc kwotą około 2000 zł / konieczność zdejmowania głowicy i wymiany zaworów /
Kolega z Wrocławia przez to już przeszedł, apropo mamay we Wrocławiu dobrego mechanika, do którego przyjezdżają wszystkie Previe z okolicy.  Pytacie co robiłempoprzedniej Previ - wymieniłem:oba przednie amortyzatory 780 zł,łańcuch
łrozrządu i oda ślizgi, gdyż chałasował bo jedno koło zębate było źle założone / jest asymetryczne / naprawiałem cały układ hamulcowy a zwłaszcza ręczny, układ wydechowy, dwuchawęnagrzewnicy, wewnętrzny krzyżak na półośce / pękł i nie ma jazdy / i wiele innych drobnych rzeczy.
Rada przed zimą : przejżyjcie zaciski przednich hamulców powinny przesówać siębez oporów, odsłońcie gumki odsłaniające wpuście WD-40 i dobrze to rozruszajcie.Zużycie sięklocków sygnalizowane jest metalicznym piszczeniem jakbyśmy rysowali gwożdziem blachę.Z tyłu są klocki i szczęki/ z możliwością podkręcanie w miaręich zużycia /

Na dzisiaj to tyle , prosił bym kolegę,który pisał o zaworze ERG o więcej szczegółów, gdzie on sięznzjduje , jak go rozpoznać itd.

Jeżeli potrzebujecie jakieś części używane - pytajcie - może będęmógł pomóc.

W pierwszej wymieniałem jeszcze wąsy przedniego stabilizatira / uwaga dwa rodzaje gwintów średnica /, zdejmowałem i prostowałem miskęolejową  lampka ciśnienia oleju zaczęła wreście gasnąć jak należy, uszczelniałem tylny most, wymieniłem wtryskiwacze paliwa i zaczeła ciepła noromalnie odpalać/ gdy leją wtryski  czuć paliwo jakiś czas po zgaszeniu silnika i kiepsko odpala po krótkiej chwili, rano i gdy dłużej postoi pali normalnieponieważ paliwo zdązy odparować/ prubowałem czyścić wtryski ultradżwiękami ale nic nie pomogło, 1 szt. w serwisie 870 zł.

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://dzieciaki.com
Previa - problem???
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Listopada 2004, 22:59:29 »

witam,
co do EGR-u - na fotce zaznaczyłem jego odłączenie, czyli zdjęty wężyk podciśnienia,
można to zrobić po podniesieniu fotela kierowcy,
co prawda z tego co sięorientuję, najpewniej go rozebrać i zaślepić, jakąś blachą która sięnie przepali, ale u mnie akurat wystarczyło odłączyć,
efekt taki że spaliny nie wracają na dopalenie, czyli auto powinno troche lepiej chodzić, chociaż to niezauważalne, chyba że zawór jest niesprawny tak jak było u mnie,
w opiniach o previi wyczytanych zagranicą, zauważyłem że jest to typowa usterka.

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://dzieciaki.com
Previa - problem???
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Listopada 2004, 23:03:24 »
mam jeszcze pytanie trochęz innej beczki,
wydaje mi sięże u mnie na zimnym silniku obroty są trochęza wysokie,
po odpaleniu około powiedzmy 1800, ta sytuacja dotyczy benzyny jak i gazu, na gazie jeszcze ciut wyższe są,
czy to normalne? już tak zimno ?   :wink:
czy to można jakoś wyregulować ? bo po rozgrzaniu jest wszystko ok.

marekkub

• Gość
Previa - problem???
« Odpowiedź #39 dnia: 22 Listopada 2004, 01:57:43 »
Major wspomniałeś o mechaniku we Wrocławiu, Gdzie on sięznajduje podaj namiary może ktoś skorzysta, bo niestety fachowców szukać trzeba ze świeczką.
A propo łańcuszka to jak on chałasował, u mnie jest objaw taki, że po mocnym dodaniu gazu jest dziwny dźwięk.
Co do mostu to pilnować bo tak jak ja będzie robota.

Pozdrawiam
Marek

eltech

• Gość
Previa - problem???
« Odpowiedź #40 dnia: 23 Listopada 2004, 01:12:29 »
Marek a po tamtej naprawie mostu masz już spokój czy coś CI sie jeszcze odzywało ?
W końcu już prawie rok jeździsz na remontowanym moście.

marekkub

• Gość
Previa - problem???
« Odpowiedź #41 dnia: 23 Listopada 2004, 18:40:23 »
Do roku to jeszcze kawał, ale na razie ok. Aha pompa wodna i ostatnio drążki. Mam dziwne odgłosy przy przyspieszaniu (odkąd kupiłem były), wydaje mi sięże przednie łożysko coś sięodzywa, ale jeżdże do momentu gdy będzie mocniej dokuczało i będęmiał pewność co to. Właśnie pisałem wcześniej że z chęcią bym pojechał na szczegółowy przegląd do dobrego, znającego sięna rzeczy warsztatu.

Pozdrawiam
Marek

eltech

• Gość
Previa - problem???
« Odpowiedź #42 dnia: 25 Listopada 2004, 19:57:35 »
no właśnie przydałby siętaki w okolicach Wawy :-DD

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl