Witajcie Panowie ! :aclap
praszam za niedokończenie ostatniej wypowiedzi, ale dopadła mnie natychmiastowa impreza piątkowa. Drugim problemem może być zbyt mały luz na zaworze wydechowym / u mnie tak było / i objawy są wtedy takie jak u was - nierówna praca silnika, gaśnięcie na wolnych obrotach na gazie itp. Sprawdzenie luzów zaworowych należy przeprowadzić na całkowicie wychłodzonym silniku. Luz reguluje siępodkładkami , aby zaoszczędzić na kasie szlifuje sięje na magnesówce / podkładki / na oryginalne nowe w serwisie trzeba trochępotrzekać. Gorąco polecam sprawdzenie tych luzów, gdyż zaniedbanie tego może sięzamknąc kwotą około 2000 zł / konieczność zdejmowania głowicy i wymiany zaworów /
Kolega z Wrocławia przez to już przeszedł, apropo mamay we Wrocławiu dobrego mechanika, do którego przyjezdżają wszystkie Previe z okolicy. Pytacie co robiłempoprzedniej Previ - wymieniłem:oba przednie amortyzatory 780 zł,łańcuch
łrozrządu i oda ślizgi, gdyż chałasował bo jedno koło zębate było źle założone / jest asymetryczne / naprawiałem cały układ hamulcowy a zwłaszcza ręczny, układ wydechowy, dwuchawęnagrzewnicy, wewnętrzny krzyżak na półośce / pękł i nie ma jazdy / i wiele innych drobnych rzeczy.
Rada przed zimą : przejżyjcie zaciski przednich hamulców powinny przesówać siębez oporów, odsłońcie gumki odsłaniające wpuście WD-40 i dobrze to rozruszajcie.Zużycie sięklocków sygnalizowane jest metalicznym piszczeniem jakbyśmy rysowali gwożdziem blachę.Z tyłu są klocki i szczęki/ z możliwością podkręcanie w miaręich zużycia /
Na dzisiaj to tyle , prosił bym kolegę,który pisał o zaworze ERG o więcej szczegółów, gdzie on sięznzjduje , jak go rozpoznać itd.
Jeżeli potrzebujecie jakieś części używane - pytajcie - może będęmógł pomóc.
W pierwszej wymieniałem jeszcze wąsy przedniego stabilizatira / uwaga dwa rodzaje gwintów średnica /, zdejmowałem i prostowałem miskęolejową lampka ciśnienia oleju zaczęła wreście gasnąć jak należy, uszczelniałem tylny most, wymieniłem wtryskiwacze paliwa i zaczeła ciepła noromalnie odpalać/ gdy leją wtryski czuć paliwo jakiś czas po zgaszeniu silnika i kiepsko odpala po krótkiej chwili, rano i gdy dłużej postoi pali normalnieponieważ paliwo zdązy odparować/ prubowałem czyścić wtryski ultradżwiękami ale nic nie pomogło, 1 szt. w serwisie 870 zł.