Autor Wątek: Żabki przy ruszaniu  (Przeczytany 10575 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Żabki przy ruszaniu
« dnia: 01 Września 2006, 09:07:08 »
Witam.
Samochód Corolla 1,4 VVTi 2000 r. 108 tys. od 15 tys. gaz sekwencja Landi Renzo Omegas.
Problem.
Przy ruszaniu oczywiście z benzyny, jak silnik jest nierozgrzany auto na 1 lub 2 biegu robi żabki. Tak jakby mu mocy brakowało. Gdy auto przełączy sie na gaz jak by ręką odjął.
Może macie jakiś pomysł co może dolegać.

PS. Od nowości gazownicy nie potrafią mi jej wyregulować (tzn. po przejechaniu ok. 300 km bez żadnych kłopotów włącza mi się check ) Czy macie podobne problemy ??

Pozdrawiam Piotr S.
Obi

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Odp: Żabki przy ruszaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Września 2006, 09:10:39 »
Jeśli włącza się check znaczy się komp wyrzuca błąd - przedewszystkim dowiedx się co to za błąd, zmień gazowników - prawdopodobnie źle wpieli ci instalkę lub coś popartolili przy montażu
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Września 2006, 14:07:24 »
Błąd kompa jest ciągle ten sam. Zbyt uboga mieszanka. Check włącza się przy różnych prędkościach.
Znajomy mi mówił że ogólnie silniki VVTi ciężko jest wyregulować. A zmiana gazowników .. no cóż w moim mieście (Włocławek) mam tylko jedną stację z instalacjami Landi Renzo.

A odnośnie żabek to macie jakieś skojarzenia ??

Pozdrawiam Piotr S
Obi

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Września 2006, 14:59:02 »
Błąd kompa jest ciągle ten sam. Zbyt uboga mieszanka. Check włącza się przy różnych prędkościach.
Znajomy mi mówił że ogólnie silniki VVTi ciężko jest wyregulować. A zmiana gazowników .. no cóż w moim mieście (Włocławek) mam tylko jedną stację z instalacjami Landi Renzo.
A odnośnie żabek to macie jakieś skojarzenia ??
1. Zmiana gazowników - chyba warto dołożyć 30 litrów LPG i pojechać poza miasto do kogoś kto się zna ? Uboga mieszanka jest szkodliwa dla silnika
2. Żabka - czy samochod po przełączeniu w tryb benzyna (ręcznie wyłacznikiem) też ma żabkę ? Czy masz odcinaną pompę paliwa w trakcie pracy na LPG ? Objaw zapieczonych wtrysków - kup jakiś środek do ich czyszczenia i przejedź z 10 litrow PB + CAŁA butelka tego wynalazku (W instrukcji jest że na cały bak, ale nikt nie spodziwa się że wtrsyki są zapieczone na amen)
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Września 2006, 07:52:37 »
Sorry że się nie odzywałem (brak neta na wekeend). Odnośnie żabek to jest tak że one są póki silnik jest nie rozgrzany. Po rozgrzaniu silnika nie ma problemu. A propos tego srodka że tak go nazwę cleanera może znacie jego nazwę ??.

Odnośnie zmiany gazowników to był bym skłonny to zrobić. Może jest tu ktoś kto ma instalkę Landi Renzo i moze polecić gazowników z moich okolic (przyp. Włocławek).

Dzieki za podpowiedzi

Piotr S.
Obi

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Września 2006, 08:16:33 »
Tak znamy - stacja paliw półka z kosmetykami samochodowymi  ;D

Maciek001

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Września 2006, 14:14:26 »
 Odnośnie żabek to jest tak że one są póki silnik jest nie rozgrzany. Po rozgrzaniu silnika nie ma problemu. A propos tego srodka że tak go nazwę cleanera może znacie jego nazwę ??.

Witajcie u mnie tez zalęgły się żabki, przy ruszaniu na jedynce następuje jakby taki próg, autko jakby spowalniało na chwile i dopiero potem rusza. Na dwójce z kolei zaczynasz szarpać, gdy jadę w korku bez dodawania gazu, czasami zaczyna wtedy szarpać, jeśli lekko dodaje gazu tez występuja szarpania, gdy wcisne gaz mocniej raczej autko nie żabkuje. Miałem cos podobnego wczesniej i gazownika zwiększył mi dawke na obrotach jałowych. w tej chwili jakby to samo. Zastanawiam się czy nie powoduja tego świece z ok 20-25 tys przebiegu. zauważyłem, ze gdy noce stały sie chłodniejsze, rozrusznik potrzebuje pokręcic czasami sekundę albo i nawet 2-3 aby zapalił motor. Aha, żabkuję mi i na zimnym i na rozgrzanym silniku.
A przy okazji ile wedle waszej wiedzy wytrzymuje mixer? ja przejechałem ok 60 000 km i zastanawiam się czy na zimę nie należey zmienić. Mam instalację Landi II generacji.

Pozdrawiam

Maciek

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Września 2006, 23:07:15 »
Pomyliłes pojęcia nie mikser tylko reduktor. Mikser jest nieśmiertelny :-) Reduktor po około 70 i więcej tysiącach km nadaje się do regeneracji lub wymiany (w przypadku reduktorów dla instalacji IV generacji)

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Września 2006, 08:19:36 »
Odnośnie żabek to jest tak że one są póki silnik jest nie rozgrzany. Po rozgrzaniu silnika nie ma problemu. A propos tego srodka że tak go nazwę cleanera może znacie jego nazwę ??.

Witajcie u mnie tez zalęgły się żabki, przy ruszaniu na jedynce następuje jakby taki próg, autko jakby spowalniało na chwile i dopiero potem rusza. Na dwójce z kolei zaczynasz szarpać, gdy jadę w korku bez dodawania gazu, czasami zaczyna wtedy szarpać, jeśli lekko dodaje gazu tez występuja szarpania, gdy wcisne gaz mocniej raczej autko nie żabkuje. Miałem cos podobnego wczesniej i gazownika zwiększył mi dawke na obrotach jałowych. w tej chwili jakby to samo. Zastanawiam się czy nie powoduja tego świece z ok 20-25 tys przebiegu. zauważyłem, ze gdy noce stały sie chłodniejsze, rozrusznik potrzebuje pokręcic czasami sekundę albo i nawet 2-3 aby zapalił motor. Aha, żabkuję mi i na zimnym i na rozgrzanym silniku.
A przy okazji ile wedle waszej wiedzy wytrzymuje mixer? ja przejechałem ok 60 000 km i zastanawiam się czy na zimę nie należey zmienić. Mam instalację Landi II generacji.

Pozdrawiam

Maciek

Właśnie u mnie ten efekt się zaczął nasilać. Komputer pokazał mi zła praca (zalewanie) wtrysku (ów) lub wadliwa praca pompy (może to źle sobie przetłumaczyłem z ang). Dziś idę na wymianę filtra paliwa oraz sprawdzenie świec.
Zobaczymy czy to coś pomoże.
Pozdrawiam
Piotr S.
Obi

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Listopada 2006, 08:30:28 »
Hej.

To znowu ja i moje żabki.
Byłem u kilku mechaników i wiecie co mówią (oczywiście była wymiana świec filtra paliwa, czyszczenie wtryskiwaczy jakimś klinerem dodawanym do paliwa), że najprawdopodobniej samochód ma problem z pompą paliwa........ Ale to jest bardzo dziwne, że póki silnik nie jest rozgrzany to się przydławia, a jak osiągnie optymalną temp. to wsio śmiga. Pompy jeszcze nie wymieniałem, może wiecie jakie to są koszty.

Pozdrawiam Piotr S.
Obi

Admin

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Listopada 2006, 18:46:42 »
Zanim wymienisz pompe to zmierz cisnienie na listwie i bedziesz wiedział w jakim jest stanie pompa.
Jak sie przydławie na zimny i masz taki błąd to oznacza ze masz za bogatą mieszanke, sprawdz zakres pracy sondy. Czy gazownicy nie załozyli ci jakiejś zwężki w dolocie ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl