Autor Wątek: Carina E 1,6 16V LB 73kw - jaki gaz???  (Przeczytany 7178 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

poltec

• Gość
Carina E 1,6 16V LB 73kw - jaki gaz???
« dnia: 01 Września 2006, 23:34:59 »
Witam!!!

Pytanko moje skromne, jaką instalkę się do tego da radę założyć??? Wyczytałem że, instalacja II generacji odpada bo czujnik ubogiej mieszanki. Ktoś może ma jakąś instalkę w takim silniku.

Pozdrawiam, Łukasz

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
Odp: Carina E 1,6 16V LB 73kw - jaki gaz???
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Września 2006, 09:24:02 »
Poczytaj dział LPG i FAQ o carinie - znajdziesz odpowiedź.

PS. Jaki byś LPG nie założył czy to II gen czy sekwencję to i tak wcześnij czy później przywitasz błąd na desce z LB.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

poltec

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Września 2006, 20:30:58 »
Jakoś nie mogę nic znaleźć nic o wersji 99KM.  :(

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Września 2006, 07:43:44 »
poltec bo może bezpośrednio o wersji 99 konnej ciężko bedzie znaleść ale o LB już tak.
Po montażu LPG pezy LB wypala/przepala jak kto woli grzałka w LB i wyrzuca błąd na desce. LB coprawda nadal działa prawidłowo jednakże denerwuje świecąca się kontrolka. 
Przyczyna wyższa temp spalin na LPG niż na pb... i to wszystko w temacie.
Koszt LB około 1400 pln

Pozdrawiam
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Września 2006, 23:24:56 »
Poczytaj dział LPG i FAQ o carinie - znajdziesz odpowiedź.

PS. Jaki byś LPG nie założył czy to II gen czy sekwencję to i tak wcześnij czy później przywitasz błąd na desce z LB.
Kryspin kłamiesz ! ANI razu przez ilość przejechanych km (popatrz na moim sprintmonitor) nie zapalił mi się Check ani nie mam w pamięci kompa od gazu 'za uboga mieszanka' To wszystko kwestia umiejętnego montażu i wlaściwej regulacji. IV generacja jest praktycznie bezobsługowa i przy jej obecnych cenach pchanie się w 2 gen dla kilku stów to głupota. Szybko wydasz tą różnicę (pseudo-zarobek na róznicy cen IV do II) na jeżdżenie do majstrów i wq.. się na spieprzony samochód..
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Września 2006, 23:27:31 »
Koszt LB około 1400 pln
Mam uwierzyć, że jak Ci padnie to kupisz w serwisie za 1400 ?? :D Kryspin nie strasz czlowieka, na allegro taka sonda to 100-150zeta. Po drugie odpowiedni montaż nie powoduje uszkodzenia sond. Po trzecie temp. spalin raczej będzie taka sama jak przy PB (jeśli się mylę z tym uszkadzaniem sond to pls linkę do jakiegoś wątku)
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

poltec

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Września 2006, 15:58:14 »
Silnik LB pracuje na ubogiej mieszance, tak więc temp. spalin jest wyższa niż przy spalaniu mieszanki optymalnej. Nie wiem jak to się przenosi na temp. spalania gazu. Ale wiem że przy ubogiej mieszance można wypalić zawory - bez róźnicy czy jeździsz na gazie czy benzie. Więc czujnik LB nie pada od gazu, ale od złej regulacji całego systemu LB (od akumulatora po spaliny za katalizatorem). ;D

A wracając do pytania, ktoś ma carinkę zilnikiem 73kW w klubie. Tak więc proszę o kontakt.

Pozdrawiam, Łukasz ;)

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Października 2006, 08:06:04 »
Ja mam
I moja Cari to wcale nie jest LB!
Instalka IIgen. Vialle montowana u dealera Toyoty w Holandii.
Do tego motoru wystarczy IIgen. moim zdaniem, chociaż przy obecnych niskich cenach sekwencji warto rozważyć także instalkę IV gen - tym bardziej, że LPG pójdzie ostro do góry, a silnik przy sekwencji pali ok. 10-15% mniej gazu i "zbiera" się o niebo lepiej.
Miłych rozważań!
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

poltec

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Października 2006, 16:48:30 »
Tak więc założyłem sobie sekwencje opartą o STAG 300-4, od początku miałem złe wizje. Zostawiając samochód zadałem sobie pytanie co ja kurza twarz robię???  :oops:Odbierając pan z gazowni powiedział, że świeczki są do wymiany i sonda lambda powoli też ma się ku końcowi :laugh:. Tak więc samochód, dobrze jeździ tylko czasem gdy chce przyśpieszyć to raczej nie bardzo chce się przesuwać wskazówka na zegarkach, czasem nawet przesuwa sie w druga stronę :furious3:. Zmieniłem świeczki, wyglądało że jest dobrze :grin:. Aż do dzisiejszego dnia, powtórzyło się to na skrzyżowaniu, ja mu w gaz - a samochodzik mówi że pojedzie ale nie tak prędko (się zadławił :-o, pomyślał :roll:, dalej myślał :roll:, ... no a samochoodzik z lewej później  z tyłu zbiżał się :|.). O co chodzi??? :-( Może ktoś się dobrze zna na STAG-u 300, i wyjaśni mi.

Pozdrawiam,

poltec

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Października 2006, 11:57:15 »
Poszukałem i znalazłem, instrukcje instalacji STAG-a 300. Czytając wyczytałem, iż stroi się ją poprzez zebranie czasów wtrysków benzynowych, a później streownik sam dostosowuję sie do czasów benzynowych, wtryski gazu. Być może trzeba zwiększyć czas wtrysków gazowych przy niskich obrotach (kiedy silnik LB chodzi na mieszance ubogiej). :roll:

poltec

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Grudnia 2006, 14:49:03 »
Witam,

Dziś zakończyłem walkę z gazem, nie wierzyłem. Chodzi jak na benzynie. Zmiana sondy lambda, regulacja. I wszystko w temacie.

Pozdrawiam,

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl