Autor Wątek: spalanie - HELP!!!!  (Przeczytany 77824 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
Odp: spalanie - HELP!!!!
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Września 2006, 12:45:09 »
Co 30kkm ?? To w pewnym okresie czasu używania samochodu musiałbym regulować zawory co dwa miechy :D Jak jest gaz to czy 1, 2, 4 generacja gaz spala się tak samo (czyli wyższa temp. spalania etc) i sprawdzenie luzu zaworowego jest ZALECANE, ale uwierzcie, że co 80-100kkm a nie co 30 - za dużo macie kasy ?
Co do hydraulicznej regulacji zaworów- tak skonstruowali silniki a ponieważ miały/mają zalety w postaci trwałości/niskiego spalania (ukłon dla Marcina) to po co mieli poprawiać i je modyfikować ? ZTCP to chyba jeszcze hondzia i misiek mają hydraulikę zaworów.
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Września 2006, 12:49:17 »
Co 30kkm ?? To w pewnym okresie czasu używania samochodu musiałbym regulować zawory co dwa miechy :D Jak jest gaz to czy 1, 2, 4 generacja gaz spala się tak samo (czyli wyższa temp. spalania etc) i sprawdzenie luzu zaworowego jest ZALECANE, ale uwierzcie, że co 80-100kkm a nie co 30 - za dużo macie kasy ?

noo, wieesz, stypendium socjalne ( zabrane ) i te sprawy... studenci cierpią na nadmiar kasy :D

(ukłon dla Marcina)
dzięki, czuję się zaszczycony...

pzdr
3VZ.pl

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Września 2006, 12:51:34 »
...
3VZ.pl

etz257

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Września 2006, 12:59:16 »
no cóż mam swojego mechanika i wiem że jak nie trzeba robić czegoś w aucie to mi tego nie robi, wiec jeśli on mi mówi że co 30kkm wymienić olej w skrzyni (automat) i sprawdzić zaworki to mu wierze. A tak na marginesie to mój były gazownik nie dopilnował w swoim Leksie zaworków i po 90kkm reomonotwał głowice i zaworki.
A z tą regulacją zaworów to może w piątej generacji co?Ale może ktoś pierdoły pisał

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Września 2006, 13:04:04 »
jakby Pb była po 3zł, to nie myślałbym o gazie ( serio ), no chyba że gaz byłby po 1.30 :)
Była po tyle a LPG wtedy po 1,6 i ... ludzie zakładali LPG. Gdyby zdjęli złodziejskie podatki i PB była po 2 -2,5 to NIKT by nie zakładał LPG, bo i po co. A wtedy dopiero by się sprzedawalo masę paliwa - bo zamiast LPG ludzie by kupowali PB. No, ale tutaj (PL) mysli się o swojej d.. posadzonej na wysokim stołku więc o takiej cenie PB mozemy pomarzyć :(

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #35 dnia: 05 Września 2006, 13:08:39 »
to fakt, ale to przecież nie tylko u nas... czesi mają jeszcze droższe paliwo, że już nie wspomnę o niemcach, czy beneluxie...

@etz : 30kkm na olej w automacie? serio? wiem, że trzymam się Haynesa jak głupi, ale tam jest dużo ciekawych rzeczy i piszą co 50kkm zarówno manual jak i automat...

pzdr
3VZ.pl

etz257

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Września 2006, 13:43:13 »
No ale co 30kkm nie zaszkodzi :) hehehe już wolę wymienic i tak robie od 15-25 kkm rocznie wiec jak wymienie raz na 2 lata (90 zł) to warto miec spokojne życie:)
Maniek a gdzie ty widziałeś ten dział LPG na allegro bo ja nie moge znaleźć.

Marcin przegladałem troche allegro i są interfejsy gazowe od 45 zł. Więc jak masz laptopa to kup coś takiego i będziesz mógł sam kontrolować swoją instalkę:)

Jak już jesteśmy przy gazie to rozśmieszyło mnie kiedyś jak w telewizji pokazywali że gdzies auto sie zapali od izwarcia instalacji elektrycznej. Ale nie to było smieszne, tylko to jak redaktor mówił spanikowanym głosem że dobrze że szybko ugasili bo auto było wyposażone w LPG :) jakby PB nie wybuchała :). Przecież PB prędzej wybuchnie i to z wiekszą siłą. Mam tez książkę w której jest napisane że gaz podczas prób miał zasięg 6 metrów a benzyna 25 czy jakoś tak. No ale trzeba brac poprawke na to co mówią w telewizji :)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Września 2006, 13:55:34 »
są interfejsy, ale nie do mojej instalki :( czakram już dobrze dba, żeby nikt programami nie handlował, bo by zdechli z głodu, jakby ludzie sami zaczęli stroić...

poza tym skąd laptopa?? :D

co do wybuchania LPG - gadałem z gościem, który ma o tym pojęcie ( tzn jego wiedza kończy się niestety na IIgen, ale do tego miejsca jest dogłębna do bólu... ) i co mówił : że jak zbiornik LPG wybuchnie, to gaz wylatuje pod takim ciśnieniem, że ogień nie ma jak się dostać do środka, poza tym butla LPG jest twardsza niż wszystkie blachy samochodów, i w razie wypadku robi sobie miejsce gnąc wszystko dookoła, a sama nie deformując się za bardzo...

pzdr
3VZ.pl

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 05 Września 2006, 14:31:08 »
@etz : 30kkm na olej w automacie? serio? wiem, że trzymam się Haynesa jak głupi, ale tam jest dużo ciekawych rzeczy i piszą co 50kkm zarówno manual jak i automat...
Zmieniałem, zmieniam i będę zmieniał olej w ASB co dwie wymiany oleju więc od 2 * 15 kkm do 2 * 17 kkm (max) Uważam, że mój sposób eksploatacji ASB to sam narzuca.
Do wszystkiego da się zrobić interface - i pewnie do Twojej instalki (Marcin) tez jest - napisz jak się nazywa komputer od LPG i jaka wersja - poszukam..

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #39 dnia: 05 Września 2006, 14:50:42 »
kompa mam takiego :

http://www.allegro.pl/item124868667_sterownik_brc_sequent_24_uszkodzony_.html

IF do instalki jest 3, albo 4 - pinowy, kwestia jeszcze dostania oprogramowania, bo IF to ostatecznie by się jakoś dostało...

pzdr
3VZ.pl

etz257

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 06 Września 2006, 12:03:09 »
Jeszcze jedno co do spuszczania oleiny z reduktora. Zrób to zaraz po jeździe, kiedy reduktor jest gorący, a co zatym idzie oleina jest żadka i łatwo spływa.
Daj znać jak juz sobie poradzisz z autkiem.
Pzdr

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #41 dnia: 06 Września 2006, 22:51:59 »
w piątek stawiam na warsztat, i będziemy szukać, znalazłem gościa, który wydaje się uczciwy i w miarę kompetentny, powiedział że są w stanie zdiagnozować co z autem jest... i tego się trzymam... może wymienię od razu ten reduktor, zobaczymy :)

zamelduję się jak tylko coś będę wiedział...

pzdr
3VZ.pl

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Września 2006, 22:59:40 »
Umów się z nim, że zapłacisz dopiero JAK ZROBI a nie za chęci do pracy i najlepiej postaraj się od razu z góry ustalić widełki płacowe, żebyś się potem nie rozczarował że gość Cię wykosi a nic nie zrobi (co ma miejsce w 90% przypadków)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Września 2006, 23:01:02 »
no to na pewno, bo już kilka razy dałem się tak naciąć :d

pzdr
3VZ.pl

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 08 Września 2006, 10:21:03 »
no to na pewno, bo już kilka razy dałem się tak naciąć :d
pzdr
Stary czekamy na info !!! Pamiętaj napisz czy udało się znaleźć przyczynę macherowi... Trzymam kciuki !!!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl