Autor Wątek: Problem z LPG ,sonda lambda, silniczek krokowy....same kłopoty??  (Przeczytany 7157 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ori83

• Gość
Witam,
swoją carine kupiłem jakies 5 miesiecy temu-zrobiłem nia juz prawi 10 tys -w sumie nie miałem z nia zadnego problemu oprócz tego ze raz mi sie zagotowała(temat opisywałem duzo wcześniej)-carina była od razu z LPG-(świec jescze nie wymieniałem -chyba juz najwyższa pora)pod kątem gazu wymieniłem tylko filtr powietrza.Kiedyś pojechałem do mechanika i on stwierdził ze nie mam sondy lambda-a drugi mechanik stwierdził ze mnie mam silniczka krokowego??troche sie przetraszyłem-tym bardziej ze ktoś mi nagadał ze samochód z lpg bez sondy to jeden wielki szrot i ze duzo pali.moja śrenio potrafi skubnąć 12- 12.5 lpg.-wg. mnie to sporo bo ciekawe co bedzie w zimie?? ja juz nie wiem czy ma tą sonde i silniczek krokowy-czy mozecie mi je zlokalizowac na podstawie niezej zamieszczonych zdjęć??na zdjeciach te widoczny jest komputer od gazu który ponoć jest odłączony

czy mozecie mi poradzić co powinienem zrobić??czy jak nie mam sondy i silniczka krok. to czy musze je kupic??jaki to koszt ?czy mi sie opłaci? pzdr

ThorsHammer

• Gość
Odp: Problem z LPG ,sonda lambda, silniczek krokowy....same kłopoty??
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Września 2006, 13:07:00 »
jeśli niemasz wersji LeanBurn (a sądząc z Twojego opisu masz Cari 2.0 więc LB to chyba nie jest) to sonda będzie kosztować do 200 PLN.

ori83

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Września 2006, 13:09:40 »
jeśli niemasz wersji LeanBurn (a sądząc z Twojego opisu masz Cari 2.0 więc LB to chyba nie jest) to sonda będzie kosztować do 200 PLN.
no dobrze a gdzie wogóle znajduje sie sonda lambda w Carinie??czy ze zdjec widac ze jej nie mam??nie znam sie na tym :D moja carina to 2.0 3s-fe

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Września 2006, 13:13:38 »
Cytuj (zaznaczone)
no dobrze a gdzie wogóle znajduje sie sonda lambda w Carinie??czy ze zdjec widac ze jej nie mam??nie znam sie na tym :D moja carina to 2.0 3s-fe

pod kolektorem wylotowym:
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

BORYS_MEN

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Września 2006, 18:32:42 »
WITAM! JESTEM TU NOWY!ALE TEZ JESTEM POSIADACZEM CARINKI 2.0GLI I MAM PODOBNE PROBLEM Z GAZEM I GRZANIEM SIE SILNIKA PRZY DUZYCH PREDKOSCIACH! NIE WIEM CO ZROBIC Z TYM PROBLEMEM BO PORADZONO MI ZEBY WYMIENIC USZCZELKE POD GŁOWICĄ WIEC WYMIENIŁEM ALE PROBLEM NADAL JEST I WCZORAJ PO ODEBRANIU SAMOCHODU OD MECHANIKA W DRODZE POWROTNEJ PEKŁA MI CHŁODNICA CZY WIE KTOS DLACZEGO TAK SIE DZIEJE TO JUZ DRUGA CHŁODNICA!! :( :( :( :( NIE WIEM CO JEST NIE TAK WETYLATOR SIE ZAŁACZA KOREK BYŁ NOWY A PROBLEM WCIAZ JEST!

BORYS_MAN - na litość Boską nie krzycz... Drukowane litery to krzyk...
ayrsen
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2006, 18:47:05 wysłana przez ayrsen »

BORYS_MEN

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Września 2006, 20:48:49 »
przepraszam wszystkich którzy sie obrazili ale nie wiedziałem

Nie ma problemu - tutaj nikt się nie obraża... ;)
ayrsen
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2006, 20:58:41 wysłana przez ayrsen »

Offline an15

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Września 2006, 10:21:42 »
Jeżeli Ci pękła już druga chłodnica, to moim zdaniem nie od gorącego płynu, a od przenoszonych naprężeń mechanicznych - zginanie, skręcanie, ściskanie, rozciąganie. Przegrzewanie się silnika przy wyższych prędkościach - stawiałbym na zakłócony obieg płynu - gdzieś coś zapchane lub termostat.

ori83

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Września 2006, 12:16:21 »
WITAM! JESTEM TU NOWY!ALE TEZ JESTEM POSIADACZEM CARINKI 2.0GLI I MAM PODOBNE PROBLEM Z GAZEM I GRZANIEM SIE SILNIKA PRZY DUZYCH PREDKOSCIACH! NIE WIEM CO ZROBIC Z TYM PROBLEMEM BO PORADZONO MI ZEBY WYMIENIC USZCZELKE POD GŁOWICĄ WIEC WYMIENIŁEM ALE PROBLEM NADAL JEST I WCZORAJ PO ODEBRANIU SAMOCHODU OD MECHANIKA W DRODZE POWROTNEJ PEKŁA MI CHŁODNICA CZY WIE KTOS DLACZEGO TAK SIE DZIEJE TO JUZ DRUGA CHŁODNICA!! :( :( :( :( NIE WIEM CO JEST NIE TAK WETYLATOR SIE ZAŁACZA KOREK BYŁ NOWY A PROBLEM WCIAZ JEST!

BORYS_MAN - na litość Boską nie krzycz... Drukowane litery to krzyk...
ayrsen

mi raz sie zagrzał jak pękł mi przewód  chłodniczy idący od parownika-moze nie masz poprawnego obiegu cieczy-moze termostat??a uszczelka pod głowica wymienia sie wtedy gdy jest nieszczelna . tzn, gdy samochód dymi na biało, gdy pod korkiem oleju lub na bagnecie masz tzw."masło", gdy znika ci płyn chłodniczy lub gdy w płynie chłodniczym widoczne są plamy oleju.chyba niepotrzebnie wymieniałeś uszczelke :-[ja tez wymieniłem juz chłodnice ale tylko dlatego ze stara była juz dziurawa.moze masz jakieś napręzenia mechanicze ze pęka Ci chłodnia-samochód był bity??pzdr

BORYS_MEN

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Września 2006, 23:53:37 »
Mi sie wydaje, ze ta uszczelke to niepotrzebnie wymienili, a jesli chodzi o termostat to mowił, ze go sprawdził. Oddałem mu samochod do reklamacji zobaczymy co teraz wymysli. Jak nie to bede musiał sie sam za to zabrac!Samochod nie był bity ale mam jeden wetylator i moze to jest przyczyna przegrzewania sie samochodu - juz sam nie wiem. A moze dlatego, ze zalali go woda? Dzieki za odp! pozdro
« Ostatnia zmiana: 08 Września 2006, 07:54:04 wysłana przez ayrsen »

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Września 2006, 08:20:49 »
Zacznij od zmiany mechanika, a pozniej wymien termostat ;D nie kosztuje majatku. Moja tez sie grzala w okolicach 150 km/h i po wymianie termostatu chodzi jak nowa. Czy w 2.0 byly 2 wentylatory?
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline an15

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Września 2006, 08:40:57 »
Drugi wentylator jest dla klimy, włącza się, gdy pracuje klimatyzacja.

BORYS_MEN

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Września 2006, 10:19:58 »
sprobuje z tym termostatem, ale najpierw musze dostac nowa chlodnice bo do uzywek juz nie mam przekonania (a mechanika to zmienie napewno - sam sie za to zabiore bo na naszych mechaników to nie ma co liczyc!!!)
« Ostatnia zmiana: 08 Września 2006, 10:23:09 wysłana przez ayrsen »

BORYS_MEN

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Września 2006, 17:11:31 »
cze!wymieniłem chłodnice i termostat,ale siadła mi panewka to chyba w skutek przegzania silnika! :( :(same problemy!!1
co zrobic???

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl