Autor Wątek: Felgi w Yarisie  (Przeczytany 69593 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
Odp: Felgi w Yarisie
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Maja 2007, 13:49:48 »
sorrki za 'spory' OT, ale tak juz sie przyzwyczailem do dzialu Y i do osob z niego ze zaprezentuje cos troszke wiekszego kalibru!;)

dzisiaj juz sie praktycznie zdecydowalem, pojechalem zamowic i okazalo sie ze musze sie wstrzymac do poniedizalku!!:/
ale przymiarka 235/40/18 udana i kola naprawde super!! (w sensie rozmiaru bo wyglad to juz kwestia gustu - ale od serii wyglada 1000 x lepiej!;) )

Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Maja 2007, 13:56:05 »
Wygląda rzeczywiście pięknie. Tylko ... współczuję zawieszeniu i oponom. Bo to świetna sprawa, tylko w Germanii, a nie u nas.
Pozdrawiam,

Offline Jax

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Aveo 1.2 2010r.
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Maja 2007, 14:23:03 »
Red Point bardzo ładna Ave.Gratulacje :-)

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Maja 2007, 14:28:31 »
KriSSo a skad taka stanowcza wypowiedz??

w germani to jezdzilbym na 225/30/20 majac takie auto!!
mialy byc 225/35/19 ale faktycznie jak na polske to ciezka sprawa (tak jak 17 w Y), natomiast 225/40/18 to zupelnie normalne kolo (jak w Y 16)....

Y smigalem na 195/45/16 i wysmiewalem kazdego kto mowil e to kola nie do jazdy w polsce!!
szkoda tylko ze wszyscy ktorzy to mowili nie mieli pojecia o tym jak sie na takich smiga a slyszeli to jedynie z opowiescie ...

jestem przekonany ze to bedize optymalne kolo na polskie drogi.... nie za duze, ale jzu wyraziste w porownaniu do seryjnych 16stek i 17stek!;)

pzdr

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Maja 2007, 18:28:08 »
KriSSo a skad taka stanowcza wypowiedz??
w Clio miałem 195/45/16 i gwintowany zawias, potem w escorcie miałem również gwint i 205/45/16. Także ja wiem, jak się śmiga na glebie i niskim profilu, spoko. Piknie, cudnie i wspaniale, lecz po roku opony dostały bąbli po bokach i kręgosłup mnie rozbolał. Wywaliłem zawieszenie i wstawiłem serię, a koła zostały. Przez 3 tygodnie był miodzik, a potem znowu nie wygodnie. Poza tym bałem się śmigać szybciej niż 100 na oponach z bąblami po bokach, a były kupione rok wcześniej nówki sztuki - pomijając fakt, jak zawias dostaje w dupkę na takich profilach. A do tego dochodzi koszt opon w tak nietypowych rozmiarach.
No ale w efekcie wróciłem do kół fabrycznych - 185/60 R14 i dopiero teraz czuję normalną jazdę. Pięknie zbiera nierówności. W konsekwencji wróciłem do tego, co miałem zaraz po zakupie auta, a wydałem sporo kasy. Czyli w zasadzie wywalone w błoto :).
Tym bardziej wiem, co musi znaczyć 195/45/16 w Yarisie. Da się jeździć spoko, tylko zaraz bym miał ranty pozdzierane i znowu bąble. Z tego też względu, jak tylko odbiorę Yariska (8 czerwca ma być .... jupi), to albo zostaną seryjne, albo poszukam samych felg do opon, które będą, albo mmmmooooożżżżżeeee pomyślę nad 195/50/16. Moim zdaniem to już możliwie najniższy profil - czyli 195/50- by jakoś normalnie jeździć. Reszta to rzeźbienie.  Dlatego sądzę, że 225/40 R18 to też nie jest najlepsze rozwiązanie. Idealnym byłoby według mnie max 225/45/17.  Chyba,  że 225/40/18 zapewnia taką wysokość gumy, co 195/50. Zatem Ave teraz wygląda extra, tylko do śmigania w Germanii. No ale wiadomo - każdemu według potrzeb.
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2007, 18:32:57 wysłana przez KriSSo »
Pozdrawiam,

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Maja 2007, 22:37:13 »
KriSSo powiem ci ze jestem zaskoczony, moze to kwestia renault'a...

ja w Y na glebie i 16stkach na malych nierownosciach - ktorych jest wiekszosc an dorgach - mialem bardziej komfortowa jazde niz na serii....

dlatego powiedizalem juz dawno ze niski profil zawsze bedize goscil w moim aucie bo jest zdcydowanie wiecj plusow niz minusow....

co do babli to dziwna sprawa - ja smigalem kilka seonow i o zadnych bablach nie bylo mowy a nie raz zaliczylem konkretna dziure!

dodam tylko ze auto rowniez bylo zglebioen (co prawda nei tak profesjonalnie bo tylko by TTE) i faktycznie kregoslup czasmi bolal, ale nie ze wzgledu na kola a wlasnie na te sprezyny!! (to wiem napewno bo wczesniej smiaglem poprzednim Y na tych kolach i seryjnej zawiesze....)

225/40/18 jest kolem zdecydowanie wiekszym (czyli 'mniej wpada' w dziury), a w dodatku profil opony jest troszke wyzszy niz w Y 195/45 - co jak gdyby niweluje mase auta i wychodzi mniej wiecej na to samo....

gdyby nie byly tak duze  przeskoki w cenie zalozylbym 235/40/18 i wtedy to jzu wogole bylaby jazda nawet po dziurskach jak bajka....

co do zawiechy to przy moim trybie i czasie eksploatacji auta nie widze mozliwosci aby sie 'zajechalo'!;)

a wracajac do germani to naprawde tam na 18stkach to jezdzi kazdy - tam gro aut w srerii ma takie kola, a jak ma sie ochoty na mody to 20 no do golfa..... - najleprzym przykladem sa nie mieckie fora ....:)

pzdr

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Maja 2007, 12:54:07 »
KriSSo powiem ci ze jestem zaskoczony, moze to kwestia renault'a...
No nie tylko Renault, bo w Escorcie było to samo :).

Cytuj (zaznaczone)
ja w Y na glebie i 16stkach na malych nierownosciach - ktorych jest wiekszosc an dorgach - mialem bardziej komfortowa jazde niz na serii....
Trochę to przeczy fizyce, no ale istotne są w sumie subiektywne odczucia. Po to tych zmian dokonujemy.

Cytuj (zaznaczone)
dlatego powiedizalem juz dawno ze niski profil zawsze bedize goscil w moim aucie bo jest zdcydowanie wiecj plusow niz minusow....
Znowu subiektywnie, bo obiektywnie to plusów jest znacznie mniej niż minusów :), np
1. Mniejszy komfort.
2. Zwiększone zużycie paliwa.
3. Zwiększone zużycie podzespołów zawieszenia.
4. Większy koszt zakupu opon.
5. Zwiększone prawdopodobieństwo uszkodzenia opon.
6. Zwiększone prawdopodobieństwo uszkodzenia felg.
Nie piszę tego, by się wymądrzać. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że liczbą plusów i minusów zawsze można manipulować w zależności od potrzeb, upodobań i oczekiwań hehe. Poza tym są jeszcze plusy dodatnie i ujemnie :D.

Cytuj (zaznaczone)
co do babli to dziwna sprawa - ja smigalem kilka seonow i o zadnych bablach nie bylo mowy a nie raz zaliczylem konkretna dziure!
No cóż, to wskazuje na to, że nie ma jednoznacznej reguły. Tobie sie udało, a mnie nie. Zatem potencjalny chętny zakupu tego typu kół musi liczyć się z faktem, że mu się trafi jak Tobie .... albo tak, jak mnie :).

Cytuj (zaznaczone)
faktycznie kregoslup czasmi bolal, ale nie ze wzgledu na kola a wlasnie na te sprezyny!! (to wiem napewno bo wczesniej smiaglem poprzednim Y na tych kolach i seryjnej zawiesze....)
Tak, zgadzam się. Utrata komfortu spowodowana zastosowaniem niskiego profilu jest mniejsza od tej, która towarzyszy zmianie zawieszenia. Zgoda :)

Cytuj (zaznaczone)
225/40/18 jest kolem zdecydowanie wiekszym (czyli 'mniej wpada' w dziury), a w dodatku profil opony jest troszke wyzszy niz w Y 195/45 - co jak gdyby niweluje mase auta i wychodzi mniej wiecej na to samo....
Zgadza się. Pomimo większej ilości gumy, masa i nacisk są znacznie większe, niz w Yarisku. Czyli na jedno wychodzi. A ponieważ na jedno wychodzi, to wolałbym jednak 225/45/17, bo 195/45 to dla mnie ciutkę mało. 17-tki też ładne i oponki tańsze zarazem.

Cytuj (zaznaczone)
gdyby nie byly tak duze  przeskoki w cenie zalozylbym 235/40/18 i wtedy to jzu wogole bylaby jazda nawet po dziurskach jak bajka....
W zasadzie tak, ale między 235/40/18 a 225/40/18 różnica nie jest znaczna, dlatego lepiej jednak 17-tki. Co prawda, między profilem 225/45 i 235/40 różnica też jest niewielka, to jednak masa 17-tki jest mniejsza i mniej bije.

Cytuj (zaznaczone)
co do zawiechy to przy moim trybie i czasie eksploatacji auta nie widze mozliwosci aby sie 'zajechalo'!;)
Rzeczywiście, jeśli mało jeździsz, można się skusić. Ja jeżdżę sporo (jakieś 30 000 rocznie) i w moim przypadku chyba nie ma już sensu.

Cytuj (zaznaczone)
a wracajac do germani to naprawde tam na 18stkach to jezdzi kazdy
Nooooo, bez brawury. Wiem, czepiam się, ale na pewno nie jeździ każdy hehe. Sporo tam i mniejszych kół. Przeca german style, to nie tylko wąska 20-tka, ale również 9 i 10 x 14 :).

Cytuj (zaznaczone)
- tam gro aut w srerii ma takie kola, a jak ma sie ochoty na mody to 20 no do golfa..... - najleprzym przykladem sa nie mieckie fora ....:)
No tak, racja. Ale i u nich na takich 20-tkach to nie jest za wesoło. Zdecydowanie lepsze drogi od nich mają w Skandynawii, albo np w Singapurze. Tam to jest dopiero miodzio.

Ogólnie rzecz umując - ja uwielbiam duże koła i sportowe zawieszenia. To naprawdę sprawia dużo przyjemności. Lecz po paru latach doświadczeń (a może raczej z upływem lat i wieku ? :) ) po prostu sądzę, że w naszych warunkach trzeba ... szukać mocnych kompromisów.

P.S.
Miło mi się z Tobą gawędzi :).
Pozdrawiam,

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Maja 2007, 14:09:42 »
dluga wupowiedz, duzo racji, prawdziwych stwierdzen....

ale z jedna niezgodze sie w 100%....;)

Cytuj (zaznaczone)
Trochę to przeczy fizyce, no ale istotne są w sumie subiektywne odczucia. Po to tych zmian dokonujemy.

skoro juz o prawach fizki to rozniez o wlasciwoasciach materialu powinno sie wspomniec i moge Cie zaqpewnic w 100% ze 195/45 - opona Uniroyal rainsport tlumi zdecydowanie lepiej male nierownosci (male nierownosci to glownie polatane dziury ktorych jest pelno.. - czyli lat na lacie) niz fabryczne 175/65 GY gt2.......
moze poprostu inna mieszanka gumy albo to ze 16stka jest szersza podowduje to ze inaczej kolo reaguje na taie nierownosci, bo napewno bylo zdecydowanie lepiej n 16stkach.....

co do spalania to tez sprawda dyskusyjna bo jest to raczej nie zauwazalne..... - trudne do stwierdzenia..... - po za tym jelsi zalozymy 'konkretny' komplecik z lekka felga to juz wogole nie bedize to mozliwe, mimo iz opona jest szersza i teoretycznie stawia wiekszy opor....

zawsze przy zmianie kol wszyscy pytaja jak wzrosnie spalanie.... - ja u siebie nie zauwazylem wzrostu.....

pzdr!:)

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 20 Maja 2007, 14:50:14 »
dluga wupowiedz, duzo racji, prawdziwych stwierdzen....

ale z jedna niezgodze sie w 100%....;)
Hehe :). Luzik.

Cytuj (zaznaczone)
skoro juz o prawach fizki to rozniez o wlasciwoasciach materialu powinno sie wspomniec i moge Cie zaqpewnic w 100% ze 195/45 - opona Uniroyal rainsport tlumi zdecydowanie lepiej male nierownosci (male nierownosci to glownie polatane dziury ktorych jest pelno.. - czyli lat na lacie) niz fabryczne 175/65 GY gt2...
Hm... nadal nie jestem przekonany. Trzeba by zbadać ten fakt za pomocą aparatury pomiarowej, bo dalej uważam, że tłumienie nierówności na takim profilu nie może być lepsze, niż na kole fabrycznym. Jasne, trzeba brać pod uwagę właściwości materiału, nawet samo ciśnienie w oponach itp .... ale to nadal brzmi tak, jakby chcieć powiedzieć, że spanie na gołych panelach jest bardziej komfortowe, niż na dwuosobowym łóżku.

Ale mniejsza z tym. Jeśli Tobie jest wygodniej na niskim profilu, niż na wyższym, to pozostaje mi przyjąć ten fakt do wiadomości i tyle.

Cytuj (zaznaczone)
co do spalania to tez sprawda dyskusyjna bo jest to raczej nie zauwazalne.....
Zgadza się, jest to sprawą dyskusyjną, bo zależy od wielu czynników. Na przykład od tego, w jakim środowisku korzystamy głównie z auta. Jeśli jeździmy w mieście, przy niewielkich prędkościach, to różnicy prawie nie ma, bo opory toczenia nie są zbyt duże. Ja sporo latałem w trasie i przy prędkościach rzędu 130-170 km/h (w zachodniopomorskiem mamy takie drogi, które pozwalają na taką jazdę, bądź w  DE) można było odczuć zdecydowaną różnicę na niekorzyść tych kół w stosunku do seryjnego ogumienia. Chodzi o osiągi. A jeśli w osiągach, to automatycznie w zużyciu paliwa. Trzeba niestety nadgonić pedałem przyspieszenia straty uzyskane z powodu takich kół :). Tu mowa konkretnie o 205/45/16 w Escorcie. Pewnie, że w aucie, które dysponuje mocą powiedzmy 200 PS i jest wielkości auta kompaktowego, te różnice będą mniejsze i niezauważalne. W ogóle to właśnie tak bywa, że im mniejsza moc, tym większe czuć różnice.
Pozdrawiam,

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Maja 2007, 11:19:14 »
No ładne te 18-tki, ładne - taki będzie wzór czy to tylko przymiarka rozmiaru? Bo przy rozmiarze bym został - wzór może by się znalazł jakiś ciekawszy, ale te mi się też podobają. 19-tki wg mnie byłyby już przesadzone - w końcu to rodzinna limuzyna a nie sportowy bolid :)

PS: chyba trzeba by przenieść tą dyskusję do galerii AVE bo się tutaj strasznie wątek zofftopicował :)
Seat Leon Cupra :D

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Maja 2007, 19:10:24 »
wywale to potem - przenisose jak zaloze swoj topic i bedize ok!:)

a alusek tylko do przymiarki....

ja swoje jzu zamowiem wszystk obeidze na aucie w srode!:)

felga beidz ekopletnie inna...

bardzo male przeswity....

pzdr

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 21 Maja 2007, 19:37:18 »
Wtrącę się do dyskusji o szerokości opon...
Znalazłem ciekawy link na ten temat:
http://www.cuoresportivo.pl/_mm/faq-u/faq.php?num=4&f_id=2&s_id=39&q_id=109

Cytuj (zaznaczone)
Co daje przejście na szersze opony?

PLUSY:
- większą przyczepność na suchym (większa powierzchnia kontaktu)
- większe możliwości skutecznego przeniesienia dużej mocy (o ile się taką ma) na drogę
- bardziej atrakcyjny wygląd
- większy wybór wśród modeli opon wysokiej klasy (które, jak np. Dunlop SP 9000 lub Pirelli P7000) nie są dostępne w węższych rozmiarach (nie ma 185)

MINUSY:
- mniejszą przyczepność na śliskim (mniejszy nacisk jednostkowy, czyli tarcie, którego przezwyciężenie jest zerwaniem przyczepności)
- większą podatność na aquaplaning
- większy opór powietrza
- większą masę nieresorowaną, co pogarsza pracę zawieszenia i zwiększa zużycie amortyzatorów oraz stabilizatorów
- większe opory toczenia z wpływem tego na moc
- większe zużycie paliwa
- większe obciążenie mechanizmu skrętnego (drążków i końcówek)
- większe koszty, szczególnie w wypadku uszkodzenia, a przy niższym profilu większą podatność na to uszkodzenie
- gorsze prowadzenie po koleinach, czasami niemal wyrywanie kierownicy
- trudniejsze omijanie zauważonej przeszkody (w sensie uniknięcia najechania na dziurę lub leżący przedmiot, a nie omijania całym samochodem)
- większy hałas

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 21 Maja 2007, 20:49:45 »
Noo i bardzo sensowny opis zapodałeś. Popieram ten opis   :wink:
Pozdrawiam,

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 22 Maja 2007, 12:05:22 »
No to czekamy na efekt końcowy :)

PS:

MINUSY:
- mniejszą przyczepność na śliskim (mniejszy nacisk jednostkowy, czyli tarcie, którego przezwyciężenie jest zerwaniem przyczepności)
- większą podatność na aquaplaning

To jest nieprawdą bo niskoprofilówki mają zwykle zupełnie inny bieżnik - np na seryjnych dunlopach abs mi się bardzo szybko włączał, były po prostu niebezpieczne na mokrym. Wymieniłem na niskoprofilówki BFGoodrich i na wodzie się trzymają rewelacyjnie, przyczepność nieporównanie lepsza. Aquaplaning nie występuje oczywiście.

Już nie wspomnę z lekcji fizyki że tarcie nie zależy od powierzchni styku. Tutaj nie chodzi o tarcie ale o zdolność opony do wyrzucania spod siebie wody. A to zależy od bieżnika.

- większy opór powietrza

To chyba trochę naciągane.

- trudniejsze omijanie zauważonej przeszkody (w sensie uniknięcia najechania na dziurę lub leżący przedmiot, a nie omijania całym samochodem)

Z tym też się nie zgodzę - przecież wystarczy że połową opony jest się poza dziurą i już koło w nią nie wpadnie - tak więć w moim odczuciu jest odwrotnie.

Co do reszty jak najbardziej się zgadzam :)
Seat Leon Cupra :D

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #44 dnia: 22 Maja 2007, 14:22:49 »
to ze przyczepnosc na mokrym jest mniejsza to ja nie wiem jak to sprawdzili??

moge wszystkich ZAPEWNIC ze jesli chodzi o hamowanie to maje 195/45 na mokrym zatrzymywalo autko kilka metrow blizej niz fabryczne!!

i tego mi nikt nie zaneguje bo to sprawdzalem sam i wiem jak jest.!!!!!

co do powor tocznia to tez mit....
opor w duzej mierze zalezy od rzezby samej opony!!

co do wpadania walsnie w dziury to Sober dobrze to opisal....

powiem tak:
to co zostalo przedstawione - czyli + i - wyglada mi na zbieranine przemyslen itp osoby ktora srednio miala okazje smigac na takich oponach.....

ale generalnie kazdy ma na ten temat swoje zdanie, a ja srednio czas aby upierac sie przy swoim!;)

pozdrowionka dla wszystkich.....
jutro zakladam 225/40/18...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl