Autor Wątek: Felgi w Yarisie  (Przeczytany 69635 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
Odp: Felgi w Yarisie
« Odpowiedź #75 dnia: 05 Kwietnia 2008, 21:34:55 »
Jaka jest szerokość felgi ? 6" ? 6,5" ?
Pozdrawiam,

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #76 dnia: 05 Kwietnia 2008, 21:58:24 »
6,5 Krisso - sorki - faktcznie zapomnialem umiesici ta informacje

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #77 dnia: 06 Kwietnia 2008, 21:34:03 »
troceh duzo 'srodka' maja te alusy...
ale kolorystycznie pasuja do furki...

na przyszlos jeszcze tylko pobaw sie WB (balansem bieli) przed robieniem fotek!;)

pzdr
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 02 Maja 2008, 21:24:53 »
Gdy moje auto było nowe, myślałem nad dokupieniem felg aluminiowych.
Ostatecznie rozmyśliłem się po obejrzeniu jak wyglądają kołpaki (mimo wysokoprofilowych opon - 155/80R13) po roku jazdy w mieście.

Otarcia od krawężników nie bolą na kołpakach :) W dodatku seryjne kołpaki 13'' mimo że są duuużo brzydsze od 14'', są od nich także dużo grubsze - nie dopuściły do żadnych uszkodzeń brzegów felgi.

A ponieważ auto jest dla mnie, a nie ja dla auta - wykluczam możliwość zawężania sobie możliwości parkowania do miejsc gdzie alufelgi i opony niskoprofilowe byłyby bezpieczne.

Poza tym, przy niskoprofilowych oponach trzeba mocno pompować opony ze względu na wszechobecne dziury - co jeszcze bardziej pogarsza komfort. W moich wysokoprofilówkach utrzymuję ciśnienie 0.1-0.2 poniżej zaleceń producenta (w przednich oponach) - wtedy nawet kostka brukowa nie jest straszna.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #79 dnia: 05 Maja 2008, 10:46:17 »
Kołpaki zawsze wystają poza obrys opony i dlatego się tak niszczą na krawężnikach. Opony niskoprofilowe zwykle mają rant ochronny który wystaje poza felgę - wtedy jej zniszczenie o krawężnik jest fizycznie niemożliwe. Najgorzej jest mieć opony wysokoprofilowe i alufelgi - wtedy faktycznie krawędzie się niszczą.

Co do ciśnienia to jakaś bzdura - zobacz do instrukcji jakie ciśnienie zaleca producent dla opon 14'' i 15''. U mnie jak byk stoi że dla 15'' ma być niższe.
Seat Leon Cupra :D

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 05 Maja 2008, 18:09:44 »
Co do ciśnienia to jakaś bzdura - zobacz do instrukcji jakie ciśnienie zaleca producent dla opon 14'' i 15''. U mnie jak byk stoi że dla 15'' ma być niższe.
Nie chodziło mi o wartość zalecanego ciśnienia, ale o to że przy oponach niskoprofilowych "niedopompowanie" jest bardziej niebezpieczne dla felg, niż przy oponach wysokoprofilowych.
Im "mniej" gumy i niższe ciśnienie, tym większa szansa że po wpadnięciu do dziury jej krawędź zgniecie gumę aż do felgi.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #81 dnia: 23 Maja 2008, 11:20:39 »
No nie wiem, ale chyba trochę teoretyzujesz. W oponach niskoprofilowych brzegi opony są zwykle specjalnie wzmacniane (przynajmniej u mnie w BFGoodrich profiler) i zupełnie nie widzę możliwości żeby na dziurze dobić do felgi. Raczej bym powiedział że taka szansa prędzej jest w wąskich wysokoprofilówkach.
Seat Leon Cupra :D

Offline Pasikonik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 27 Maja 2008, 19:21:08 »
No nie wiem, ale chyba trochę teoretyzujesz.
Cytat z ostatniego AutoŚwiata:
"Niskoprofilowe opony są bardzo podatne na uszkodzenia. Wystarczy zbyt ostro najechać na krawężnik albo wpaść w dziurę w jezdni, żeby uszkodzić ich konstrukcję nośną."

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #83 dnia: 27 Maja 2008, 19:32:40 »
Psikonik sporo racji w tej wpowiedzi, ale prosze, nie cytuj AS bo genralnie to dla mnie taki sam szmatlawiec jak fakty itp rozdawane na skrzyzowaniach...:/

i faktycznie jest to spora teoria...
na niskich profilach jezdze od kilku lat, zaliczylem wiele naprawde konkretnych dziur, gdzie modlilem sie aby fela byla cala, a nigdy z opona nic sie nie stalo.... - MAM NADZIEJE ZE TA POZOSTANIE....

......... a jak zaliczysz 'konkret' dziure, to nawet fabryczna stalowke zegniesz.... albo co gorsza cala bude/zawieche...:/

Offline KriSSo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 HEV AWD-i
« Odpowiedź #84 dnia: 27 Maja 2008, 20:44:37 »
Czyli, jeśli Kazio przeżyje upadek z 12 piętra, to wszyscy umiemy latac ? Rozumiem, że Twoje wszystkie koła przez te lata i opony również wytrzymały. Jednak wyciąganie wniosków na podstawie kilku przykładów (a już na pewno nie na jednym, chocby Twoim) to błąd metodyczny. Wiem, wiem. Pewnie mnóstwo Twoich kolegów również tak jeździło i nic się nie działo.  Ja mam natomiast inne doświadczenia i moi znajomi również - kilkakrotnie na niskich profilach szlag trafiał opony i musiały iśc do śmieci (nie, nie kupowałem gównianych opon).  Wobec tego trzeba ostrożnie podchodzic do sprawy i miec odrobinkę pokory.
« Ostatnia zmiana: 27 Maja 2008, 20:46:30 wysłana przez KriSSo »
Pozdrawiam,

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #85 dnia: 28 Maja 2008, 09:19:25 »
KriSSo dobrze mówisz mam podobne zdanie jak Ty sam doświadczyłem na własnej skórze opona do wymiany felga do kosza i tu problem skąd wziąć nową. Trudno ustrzec się dziur i przewidzieć skutki.
Niski profil piękna sprawa lecz drogi wiadomo jakie.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #86 dnia: 28 Maja 2008, 09:52:47 »
KriSSo i tu sie roznimy...
ty zakladasz ze jak spadnie kazio z 12 pietra to wszyscy potrafia latac, a ja zakladam ze kazio nie wypadnie z tego pietra, bo niby dlaczego? rozumiem ze ktos go popchnal?

i dokaldnie tak samo jest z niskimi profilami itd...
mam faktycznie (jak zauwazyles) wielu kolegow ktorzy smigaja na niskich profilach i tylko dwoch ktorzy mieli problem z opona i felga... - jednym jest FOKA znany z forum, ktory oddal autko swojej kobietce, a po powrocie niestety...:/ (on mial 205/40/17 wiec jak na PL faktycznie ostra jazda...)
drugi przypadek to ziomek, ktory zostawil swoja celi na myjce, a jak wrocil po nia to okazalo sie ze dwa kola sie 'zgiely'- zreszta sie nie dziwie bo byly to toory z guma 225/40....

co przez ta wypowiedz chce zauwazyc... - ano to, ze kola same sie nie niszcza, tylko przewaznie robia to kierowcy... kierownica jest od tego aby dziury omijac... (fakt nei zawsze sie da!!-zdaje sobie z tego sprawe...)

reasumujac....
napewno LATWIEJ jest uszkodzic opone i felge przy nikim profilu..., nie znaczy to jednak ze opony niskoprofilowe nie nadaja sie do jazdy po polsce, ze za dziurawo itd...
ja zjezdzilem cala polske i przygod nie mialem...

nalezaloby jeszcze ustalic co to jest 'niski profil'... dla mnie 225/40 czy 195/45 jest profilem 'normalnym' (co raz wiecej fur na takich kolach smiga w 'serii' lub jako opcja do wyposarzenia - nawet toyota...), a niskim np 205/40 czy nawet juz 225/35 235/30 do ktorego powoli sie przymierzam...

to by bylo na tyle w tym temacie z mojej strony, bo o tym mozna dyskutowac do bolu..

to co slusznie KriSSo zauwazyles, to fakt ze jest to sprawa indywidualna... co za tym idzie nikt nie powinien o to pytac, tylko sam doswiadczyc...

pzdr

Offline ravka

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #87 dnia: 28 Maja 2008, 11:39:02 »
Panowie co innego uszkodzenie felgi, a co innego uszkodzenie opony.
W Yarisie mam standardowy rozmiar 175/65/14 i jest OK. Wysoki profil "pomaga" na dziurach, przeszkadza na zakrętach. Wiadomo - abecadło.
Jednakże nawet przy tym profilu już raz prostowałem felgę. Nie wiem kiedy nastapiło wygięcie, na przeglądzie przy zamianie opon zobaczyłem dopiero pogiętą z wewnętrznej strony felgę. Na szczęście udało sie wyprostować. Do Yarisa myślałem o zmianie felgi na "dedykowany" (TS, i 1.3) rozmiar 185/55/15 ze względu na szerszą ofertę lepszych opon oraz możliwość instalacji większych hamulców. Jednak po tym wygięciu zostaje przy serii. Dodam, że styl jazdy z żoną mamy raczej nonszalancki - szybko, bez zwalniania przed dziurą, jazda pod krawężniki (tak, tak są tacy co na krawężniki nie wjeżdżają bo oszczędzają felgi i opony).
1. GT 86 Biała Perła
2. Żonowóz - Ave III 1.8

ejdiaj

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 20 Sierpnia 2009, 12:03:55 »
14" stal, gumy mieszane 175/65/14, ale szukam nowych w tym rozmiarze

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl