Autor Wątek: Kupno Camry - dylematy  (Przeczytany 42744 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Kupno Camry - dylematy
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Września 2006, 23:44:43 »
i fotki, fotki, fotki, dla tych co nie z Wawy :D

pzdr
3VZ.pl

forys

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Września 2006, 14:50:26 »
fotki to będą jak ochłonę po zakupie  ;D

póki co kilka spostrzeżeń po kilku dniach:
- nie wiem czemu ale jeżdżę tym autem wyraźnie wolniej; właściwie to przyjemność sprawia "krążenie" i delektowanie się swobodą nogi do tej pory odpowiedzialnej za sprzęgło :)
- zastanawiam się na ile szkodliwe (dla skrzyni) jest dynamiczne ruszanie czyli noga na stop i potem od razu mocno gaz cc powoduje za każdym razem uśmiech na twarzy  ;D
- czy przełączając między poszczególnymi trybami skrzyni (np z P na D) trzeba odczekać moment przechodząc kolejno w dół czy też można to robić "szybko"?
- fakt to mój pierwszy automat ale auto prawie zgasło wyjeżdżąc pod górę z garażu podziemnego - sądziłem (chyba mylnie), że auto samo wejdzie na obroty tak, żeby się wytoczyć - byłem oczywiście w błędzie co nie oznacza, że trzeba wyjeżdżać z impetem (jednak odruch jest odruch - najciekawszą sprawą było to, że jak auto zaczęło delikatnie się dławić to odruchowo wcisnąłem sprzęgło czyli hamulec   :D); może kiedyś przywyknę na dobre chociaż użytkuję na zmianę auto z 2 różnymi skrzyniami
i tu rodzi się też pytanie o technikę wjazdu na krawężnik - czy jedziemy płynnie z niewielką prędkością czy też stajemy bezpośrednio przy krawężniku i dopiero lekko gaz i się wtaczamy (oczywiście pytam o pracę skrzyni; pomijam sprawę wjazd z impetem a zawieszenie bo to wiadomo jak się kończy)
- była i pierwsza jazda w deszczu - rzeczywiście auto ciche i nie "słychać" specjalnie wody a i wycieraczki działają sensownie (brak tu wygodnictwa = automatycznych) - odruchowo po kilku latach jazdy różnymi kombi próbowałem uruchomić wycieraczkę tylnej szyby  ;D
- tempomat: do tej pory użytkowałem sporadycznie tego cuda w Lagunie 1.9 dci i nie przypadł mi do gustu a tu wręcz przeciwnie, rzekłbym sympatycznie  ;)
- auto w rzeczy samej pali jak smok -  jeszcze nie wiem ile (nie mierzyłem) ale wskaźnik poziomu paliwa musi być chyba dobrze dociążony  ;) bo szybko opada w dół skali ...
- albo mam coś nie tak z zamkami albo nie umiem zamknąć auta nie na pilota (alarm) tylko z kluczyka: zarówno w drzwiach kierowcy jak i pasażera po włożeniu kluczyka w zamek nie chce się obracać ani w jedną ani w drugą stronę - dziwne  :(
- jednak przesiadka z ON na Pb to dziwne uczucie: mam dziwne opory jak wskazówka obrotomierza przekracza 3,5 / 4 rpm - po prostu przez ostatnie kilka lat nie zdarzało mi się  :D
- czy jazda z O/D off non stop w ruchu miejskim (100lica) szkodzi skrzyni czy też można przez dłuższy czas nie używać IV biegu? - oczywiście przy prędkościach nie większych jak 90 - 100 kmh
- w Camry nie mam 3 światła stop (wesja Europa) - czy ktoś z Was montował coś sensownego a może ktoś podłączał przeciwmgielne pod stop (zakładam, że żaróweczki nie są mocniejsze)?

cdn  ;)

pozdrawiam!
forys

etz257

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Września 2006, 21:30:32 »
No więc pokolei
-szkodliwe dynamiczne ruszanie jest dla każdego auta i szybciej się zużywa nie tylko skrzynia, poza tym przy takiej jeździe trzeba częściej wymieniać olej w skrzyni a już na pewno nie można zapomnieć o wymianie rzadziej niż co 30kkm
-podjedź pod kraweżnik a później dodaj gazu aż autko wjedzie i tyle
-przywykniesz do automatu dość szybko :) do wygody człowiek szybko się przyzwyczaja:)
-z tym zamkiem to faktycznie dziwne, może nie uzywany i się trochę zapiekł?
-jazda z o/d off jest wskazana po mieście!
-mozna kupić za 50 zł na szrocie oryginalne swiatło stop ale po założeniu ponoć pali się kontrolka informująca że jest przepalona żarówka, chociaż sam nie wypróbowałem (ja kupiłem auto z zamocowanym hakiem do ciągnięcia przyczepki - nie polecam kupna auta które ma hak zamontowany to taka drobna uwaga :) bo co prawda mi się zdażyło ciągnać przyczepke raz i tu hak się przydał ale jak ktoś ma hak to pewnie ostro używał autko ale ...) więc po podłaczeniu świateł przyczepki nic mi sie nie zaświeciła żadna kontrolka więc nie wiem a przecież przewody do wtyczki są połączone z jedną z lamp.
miłego użytkowania nowego nabytku
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2006, 22:44:43 wysłana przez ayrsen »

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://dzieciaki.com
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Września 2006, 07:36:46 »

czy rzeczywiście ?
mam tu cytat z http://www.samarins.com/maintenance/transmain.html
Cytuj (zaznaczone)
In normal driving condition the overdrive should be always on.
You may need to switch it off if you drive in mountains area.

co oznacza, że generalnie o/d powinno być "on" ?

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 22 Września 2006, 07:41:56 »
- fakt to mój pierwszy automat ale auto prawie zgasło wyjeżdżąc pod górę z garażu podziemnego - sądziłem (chyba mylnie), że auto samo wejdzie na obroty tak, żeby się wytoczyć - byłem oczywiście w błędzie co nie oznacza, że trzeba wyjeżdżać z impetem (jednak odruch jest odruch

a wyjeżdżałeś na PB czy LPG ? generalnie auto nie powinno samo wjechać pod górę, ale jak na wzniesieniu zdejmiesz nogę z hamulca to auto powinno stać w miejscu i nie staczać się w dół, więc nie trzeba z impetem.
W mojej poprzedniej camry, jak przygasł mi pare razy na PB, a nie miałem w niej gazu, wystarczyło dolać czegoś na wtryski do benzyny bo się nazbierało przez lata syfu.

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #35 dnia: 22 Września 2006, 08:15:21 »
czy rzeczywiście ?
NIE !!! Teorii jest tyle ilu użytkowników ASB i 'majstrów'.. Po to jest automat, żeby sam dobierał optymalne przełożenia w czasie jazdy.
Osobiście SPORADYCZNIE wyłączam od (świeci wtedy OD ON/OFF) gdy chcę się 'pobawić' w hamowanie silnikiem. Do nagłego przyspieszania wykorzystuję wyćwiczoną  nogę a nie guzik na gałce biegów..
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

Offline maniek_ls400

• Toyot Chodzacy
    • Integrator usług telekomunikacyjnych
« Odpowiedź #36 dnia: 22 Września 2006, 08:16:56 »
fotki to będą jak ochłonę po zakupie  ;D

póki co kilka spostrzeżeń po kilku dniach:
Forys - dziś się możemy spotkać i postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania.. Będę dzwonił po południu teraz mam spotkania..
Bye bye LS430 nastał Niemiec W221 S500 i jest dobrze..

etz257

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 22 Września 2006, 10:02:46 »
Cytuj (zaznaczone)
-jazda z o/d off jest wskazana po mieœcie!

czy rzeczywiœcie ?
mam tu cytat z http://www.samarins.com/maintenance/transmain.html

In normal driving condition the overdrive should be always on.
You may need to switch it off if you drive in mountains area.

co oznacza, że generalnie o/d powinno być "on" ?
Ale jak dobrze rozumiem z cyctatu to w górach wskazane jest œmigać z o/d off pozatym jak ktoœ jeŸdzi cišgle po mieœcie do 70 km/h to po co ma mu czwórke wbijać? Lepiej jest jak nie zmienia co chwile tych biegów, pozatym zawsze troche hamuje biegiem, z tego co wiem to na trasie dla oszczędnoœci i komfortu ma być o/d włšczone, ale w zasadzie jakbyœ nie jeŸdził to i tak bedzie dobrze :) tylko nie jeŸdzij na 2 i L bo ponoć można przegrzać. Te biegi sš w zasadzie tylko do hamowania w górach jak œmicgasz z obcišżeniem lub/i na długich stromych zjazdach.
a tu troche teorii www.automat.pl
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2006, 10:07:03 wysłana przez etz257 »

Offline bartek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 22 Września 2006, 10:43:17 »
Te biegi sš w zasadzie tylko do hamowania w górach jak œmicgasz z obcišżeniem lub/i na długich stromych zjazdach.
a tu troche teorii www.automat.pl
No właśnie, sam piszesz, że o/d wyłącza się tylko jak potrzeba przyhamować silnikiem, np w górach lub ciągnąc przyczepę i tylko wtedy. Po to masz automat żeby już nie kombinować w mieście itd, co z tego że do 70 km/h, chcesz sterować biegami, kup manual ;)

niusek

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 22 Września 2006, 12:05:35 »
Witajcie,
pozwole sobie sie dolaczyc do tego watku (przynajmniej caly watek mozna przeczytac bez krzakow).
Mam do wydania ok. 30 tys. zl. Szukam Kombi z automatem. Czy po roku '98 byly produkowane kombi ? Jak jest wlasciwie z tym "udzwigiem" w Camry ? Przeczytalem w necie uszcypliwa opinie,
ze na wczasy mozna zabrac rodzine tylko ze szczoteczkami do zebow  :D

pozdrawiam
niusek

etz257

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 22 Września 2006, 12:17:19 »
Kombiki tylko do 96 roku z tego co wiem. A co do udźwigu to nie mam pojęcia, ale pewnie jak każde osobowe auto jak załadujesz to siądzie. Ja w sedanie 4 osoby i bagaże i się jechało super chociaż po odciążeniu auta poczułem taką lekkość :)

niusek

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 22 Września 2006, 12:22:35 »
Czyli jednak Camry nie kupię  >:(

forys

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Września 2006, 12:55:14 »
to niech Kolega jeszcze powie do czego auto (w wersji kombi) ma służyć
bo jeśli chodzi o użyteczność/funkcjonalność oraz relację cena/jakość to powiem z autopsji, że nie ma to jak Mondeo  ;D
miałem okazję jeździć w tej klasie oprócz MKIII - Laguną, Avensis, Octavką, 407SW (wszystko w kombinerach) i ciężko by mnie przekonać do czegoś innego niż MK
wszystko zależy do czego auto ma służyć - zwłaszcza, że jak widzę Kolega zakłada konkretne "dociążanie" mobila

pozdrawiam,
forys

niusek

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 22 Września 2006, 13:16:34 »
to niech Kolega jeszcze powie do czego auto (w wersji kombi) ma służyć
bo jeśli chodzi o użyteczność/funkcjonalność oraz relację cena/jakość to powiem z autopsji, że nie ma to jak Mondeo  ;D
miałem okazję jeździć w tej klasie oprócz MKIII - Laguną, Avensis, Octavką, 407SW (wszystko w kombinerach) i ciężko by mnie przekonać do czegoś innego niż MK
wszystko zależy do czego auto ma służyć - zwłaszcza, że jak widzę Kolega zakłada konkretne "dociążanie" mobila

pozdrawiam,
forys

Prawdopodobnie wybor padnie na Omege C (2001 - 2003). Mysle ze komfortem jazdy bije Mondeo i kto wie czy nie przewyzsza rowniez Camry. Wg mnie w cenie 30 - 40 tys ciezko
bedzie znalezc autko z tak bogatym wyposazeniem i tak pewnie trzymajacym sie drogi (tylny naped). Sadzilem, ze Camry jest robiona ciagle rowniez jako kombi. Szkoda.
Z tym dociazeniem to wydawalo mi sie troche malo, i po dokladnym sprawdzeniu okazalo sie ze jest w granicach 470 kg czyli O.K.

pozdrawiam
niusek
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2006, 13:18:11 wysłana przez niusek »

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 22 Września 2006, 14:59:26 »
Cytuj (zaznaczone)
Z tym dociazeniem to wydawalo mi sie troche malo, i po dokladnym sprawdzeniu okazalo sie ze jest w granicach 470 kg czyli O.K.
Co do Camry III to dociazenie wynosi dla sedan/kombi odpowiednio 750 lub 665 kg  :)
a 470 dla Camry IV ;)

*Dane ze strony Przemka ;)

jak by ktos dobrze poszukał to może by znalazł jakąś ściaganą Camry
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2006, 15:11:17 wysłana przez Carinka1.6 »
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl