fotki to będą jak ochłonę po zakupie ;D
póki co kilka spostrzeżeń po kilku dniach:
- nie wiem czemu ale jeżdżę tym autem wyraźnie wolniej; właściwie to przyjemność sprawia "krążenie" i delektowanie się swobodą nogi do tej pory odpowiedzialnej za sprzęgło

- zastanawiam się na ile szkodliwe (dla skrzyni) jest dynamiczne ruszanie czyli noga na stop i potem od razu mocno gaz cc powoduje za każdym razem uśmiech na twarzy ;D
- czy przełączając między poszczególnymi trybami skrzyni (np z P na D) trzeba odczekać moment przechodząc kolejno w dół czy też można to robić "szybko"?
- fakt to mój pierwszy automat ale auto prawie zgasło wyjeżdżąc pod górę z garażu podziemnego - sądziłem (chyba mylnie), że auto samo wejdzie na obroty tak, żeby się wytoczyć - byłem oczywiście w błędzie co nie oznacza, że trzeba wyjeżdżać z impetem (jednak odruch jest odruch - najciekawszą sprawą było to, że jak auto zaczęło delikatnie się dławić to odruchowo wcisnąłem sprzęgło czyli hamulec :D); może kiedyś przywyknę na dobre chociaż użytkuję na zmianę auto z 2 różnymi skrzyniami
i tu rodzi się też pytanie o technikę wjazdu na krawężnik - czy jedziemy płynnie z niewielką prędkością czy też stajemy bezpośrednio przy krawężniku i dopiero lekko gaz i się wtaczamy (oczywiście pytam o pracę skrzyni; pomijam sprawę wjazd z impetem a zawieszenie bo to wiadomo jak się kończy)
- była i pierwsza jazda w deszczu - rzeczywiście auto ciche i nie "słychać" specjalnie wody a i wycieraczki działają sensownie (brak tu wygodnictwa = automatycznych) - odruchowo po kilku latach jazdy różnymi kombi próbowałem uruchomić wycieraczkę tylnej szyby ;D
- tempomat: do tej pory użytkowałem sporadycznie tego cuda w Lagunie 1.9 dci i nie przypadł mi do gustu a tu wręcz przeciwnie, rzekłbym sympatycznie

- auto w rzeczy samej pali jak smok - jeszcze nie wiem ile (nie mierzyłem) ale wskaźnik poziomu paliwa musi być chyba dobrze dociążony

bo szybko opada w dół skali ...
- albo mam coś nie tak z zamkami albo nie umiem zamknąć auta nie na pilota (alarm) tylko z kluczyka: zarówno w drzwiach kierowcy jak i pasażera po włożeniu kluczyka w zamek nie chce się obracać ani w jedną ani w drugą stronę - dziwne :(
- jednak przesiadka z ON na Pb to dziwne uczucie: mam dziwne opory jak wskazówka obrotomierza przekracza 3,5 / 4 rpm - po prostu przez ostatnie kilka lat nie zdarzało mi się :D
- czy jazda z O/D off non stop w ruchu miejskim (100lica) szkodzi skrzyni czy też można przez dłuższy czas nie używać IV biegu? - oczywiście przy prędkościach nie większych jak 90 - 100 kmh
- w Camry nie mam 3 światła stop (wesja Europa) - czy ktoś z Was montował coś sensownego a może ktoś podłączał przeciwmgielne pod stop (zakładam, że żaróweczki nie są mocniejsze)?
cdn

pozdrawiam!
forys