Autor Wątek: Drgania kierownicy podczas jazdy  (Przeczytany 64568 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gowin

• Gość
Odp: Drgania kierownicy podczas jazdy
« Odpowiedź #90 dnia: 08 Czerwca 2007, 09:58:06 »
O co Ci chodzi! Przecież masz e-mail napisz podaj nr. tel. i po kłopocie. Nie będę podawał na forum ogólnym telefonów, bo może to być potraktowane jako reklama. Pozdrowienia!

Łukasz-AVE

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 08 Czerwca 2007, 22:12:40 »
bylem dzis dowazyc kola, pojechalem na wroclawska do "Stangumu" i o dziwo drgania ustapily, zostaly tylko drgania podczas hamowania ale na 99% sa one spowodowane zwichrowaniem tarczy, jak bede mial czas to zmierze grubosc tarczy czy sie nadaje, jesli tak to przetocze je a jak juz beda cienkie to kupie nowe.

P.S. jaka jest grubosc min.  tarcz w Ave 98r?

Offline Piotr.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #92 dnia: 03 Lipca 2007, 21:09:43 »
Witam! Ja też walczę z drganiami kierownicy i nie mogę sobie poradzić. Mam nowe amortyzatory, nowe tarcze i klocki i nic :-(. Jest tylko dziwna sprawa, moje tarcze na szpilkach mają luz. Tarcze mają dwa gwintowane otwory aby je przykręcić tylko, że nie ma jak ponieważ piasta koła już tych otworów nie ma. Aby wyśrodkować tarcze, szpilki owinąłem drutem. Wiem, że nie jest to fachowo zrobione ale tarcze już luzu na szpilkach nie mają. A co do drgań kierownicy to nadal są. Powiedzcie czy macie przykręcane tarcze do piasty, czy tak jak u mnie tylko koło je dociska?
Pozdrawiam

pisk

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 06 Lipca 2007, 14:21:01 »
Jest tak jak piszesz. Też się zdziwiłem.

chudok

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 03 Sierpnia 2007, 11:47:38 »
Ja mialem z jednej strony 5g a z drugiej 20g wiec troche to dalo. A co do problemu to dzieje sie to przy hamowaniu czy jezdzie bo to tez jest roznica. Np mi trzesla sie kierownica tylko przy hamowaniu i przy ostrym ruszaniu. A podczas jazdy nie.
Opisz swoj przypadek to moze cos na to poradzimy wszyscy razem ;>
Przypadki drgania kierownicy opisywane na tym forum bardzo przypominają to co przez co sam przeszedłem niedawno. W mojej Avensis 2001 2.0 kierownica wypadała z rąk już przy 110 km/h jadąc na prostej gładkiej drodze.
Początkowo podejrzewałem niewyważenie kół gdyż niedługo przedtem zmieniłem felgi na nowe alu i wydawało mi się naturale że muszą się na nich opony ułożyć.
Po trzykrotnym wyważeniu wspomnianych kółek efekt nie ustąpił a nawet się wzmógł co spowodowało że zacząłem się poważnie zastanawiać nad sprawnością układu kierowniczego tudzież zawieszenia.
Udałem się więc do znanego mi ASO w celu diagnozy i oto ona:
TARCZE HAMULCOWE się zwichrowały...
Zalecono mi wymianę lub toczenie. Zdecydowałem się na to drugie bo tarcze wcale takie zużyte nie były.
Teraz mogę jeździć dowolnie szybko i kierownica stoi w miejscu. Gorzej z hamowaniem, trzeba bardzo uważać przy naciskaniu hamulca powyżej 100 km/h. W ASO mnie uprzedzili że ten efekt może się pojawić.
Tak więc przy szukaniu przyczyn wachlowania kierownicy proponuję zacząć od hamulców bo podobno ten typ tak ma...

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #95 dnia: 03 Sierpnia 2007, 11:51:59 »
już było na forum kilka postów o tym i rzeczywiście ten typ sprzed FL tak ma... słabe/kiepskie chłodzenie tarcz.

gizewo

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 09 Sierpnia 2007, 22:07:26 »
Witam, ja... odpukać, też się uporałem z drganiami kierownicy(ave 2000r, 1.6 sedan). Walczyłem z kołami z przodu i opłacalo się. Wymienilem felgi przednie na nowe(stal, 14). Jedna poszła z zapasu, a drugą dokupiłem i to nie w serwisie, tylko w wulkanizacji.Pobawili sie tam z wyważeniem, po wielkich bojach i krzykach, że się nic nie znam, jak coś podpowiadałem( jestem po szkole samochodowej). w końcu podszedł gość, który wiedział co robić; Kilka razy przekładał oponę, przasuwał ją na feldze. Opłac ilo się, drgania ustały. Mam zamiar jeszcze wymianić tylne felgi, bo też są już delikatnie pokrzywione.

tionn

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 09 Sierpnia 2007, 22:23:53 »
Wiecie co jak bym wiedzial otego syfu jak ave w zyciu bym nie kupil kibel w srodku auto 2000 rok a w srodku od 1975 nic sie nie zmienilo!! Prowadzi sie to jak jakis czołg nie wspomne o przyczepności i odjezdzaniu tylu w zakretach!! A i te blachy nie wiem czy te auta to nie sa z ecyklingu bo rubosc ich jest jak w puszce do piwa!
Ale do rzeczy to moje urzadzenie sprawia mi taka nieprzyjemna drgawke zaczyna to sie od 1 biegu az do piatego mianowicie gdy przyspieszam drzy cała a jak ustabilizuje predkosc to jedzie idealnie bez wzgledu na predkość !
no i ten problem z tarczami jak chamuje tez telepi nie wiem czy to przez to ale to auto to nieporozumienie czy ktos sie z tym spotkal jak to zwalczyc bo ja porabie .... ROZCZAROWANY !!!

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #98 dnia: 09 Sierpnia 2007, 22:27:27 »
na początku sprawdził bym geometrię, bo coś mi się wydaje, że niezły dzwon się komuś przydarzył

stiopa46

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 09 Sierpnia 2007, 22:35:52 »
z tego co sprawdzalem w szczecinie nikt nie prowadzi tego typu działalnosci ale jesli znajdziesz to daj adres sam bym dowarzył se koła pozdro

chudok

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 10 Sierpnia 2007, 17:30:29 »
Witam ponownie! Próbowałem ostatnio pewnego triku i wydaje mi się że przynajmniej w moim przypadku widać sporą poprawę. Tak jak mówiłem jakieś 500km temu, moje tarcze po przetoczeniu przestały bić przy jeździe na wprost ale zaczęły mocno trzepać przy hamowaniu. Wynikało to z faktu że przetoczyli mi tarcze tylko jednostronnie (ale czemu to nie mam pojęcia).
Od pewnego czasu więc hamuję bardzo delikatnie (wtedy najbardziej trzepie) jednocześnie trzymając kierownicę mocno i zapierając się o nią rękami. Na początku było ciężko i trzeba było sporo siły żeby nie pozwolić kierownicy tańczyć.
Po pewnym czasie, o dziwo, bicie się znacznie zmniejszyło, a przy hamowaniu z małej prędkości już go prawie nie czuć.
Nie wiem czy moje podejrzenia są słuszne i czy ktoś to potwierdzi, ale wydaje mi się że zniwelowałem część nierówności zmuszając hamulce do przeszlifowania tarcz w najbardziej wypukłych miejscach.
Czy jest na tym forum ktoś kto potrafi potwierdzić lub zaprzeczyć naukowo mojej teorii?
Czy może ktoś już eksperymentował w ten sposób i jakie ma rezultaty?

Misiak-007

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 10 Sierpnia 2007, 18:02:49 »
Zalezy jeszcze jakie to byly nierownosci (poprzeczne czy wzdluzne) I zalezy jeszcze od klockow (twardosc)
Ale raczej malo prawdopodobne wg. mnie zlikwidowanie w ten sposob nierownosci ale tez nie zaprzeczam ;P

tionn

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 21 Sierpnia 2007, 22:14:20 »
dzwon miala lekki z tylu ale jak ja kupilem nic sie nie dzialo to sie zaczelo jakies 3 miesiace temu najpierw lekko a potem sie nasiliło :oops: :oops: :huh:

Kuba Avensis

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 19 Grudnia 2007, 10:24:25 »
Witam wszystkich!

Drgania na kierownicy hmmm ave 2001 1.8 vvt-i. Mam ją od maja tego roku, drgania były od początku. Najpierw wymieniałem na nowe opony (najpierw dayton - beznadzieja jeszcze gorzej, potem dunlop - troche lepiej ale jak dla mnie źle. Na koniec bridgestone - duża poprawa ale jeszcze sporo brakowało. Przedział prędkości 110-120 czyli jak widzę standard. Ostatnio tj około listopada kupiłem 4 nowe zimówki yokohama, praktycznie nic sie nie poprawiło. W międzyczasie zmieniłem tarcze z przodu na jc i ostatnio z tyłu tez na jc. Kilka dni temu natomiast juz mocno wkurzony rozebrałem z przodu zaciski, zdjąłem tarcze. Podstawiłem miskę z każdej strony po koleji i wszystko bardzo dokładnie umyłem płynem do mycia silników łącznie z półosiami. Az sie błyszczą. Całość zajęła mi jakieś 1,5 godziny. Dodam, że oczywiście felgi stalowe 15 cali proste, koła super wyważone (a próbowałem tez wcześniej doważania na aucie - nic nie pomagało). I wiecie co??? SUKCES!!! nic nie drga!. Oczywiście wszystkie części praktycznie wylizałem łącznie z zaciskami, prowadnice w jażmie przesmarowałem na nowo. Powiem Wam - ulga!!! jestem bardzo zadowolony, auto jedzie jak marzenie, żadnych drgań. Przy hamowaniu tez praktycznie nie występują (no może troszkę jak sie tarcze rozgrzeją). Krótko pisząc - POLECAM. Koszt żaden a wielu z was może bardzo pomóc. Rzadko zaglądam na forum, bo nie mam czasu, także jakby co to proszę pisać pytania ewentualne na maila: jakub.wojciechowski@poczta.interia.pl.
POZDRAWIAM!!!

skura11

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 26 Kwietnia 2009, 10:51:29 »
Witam Witam po długiej nieobecności
Powodem drgań w mojej Avensis była półoś . . . . . . .
Długa z łożyskiem podporowym, krzyżak w kielichu wytarł już rowki i TO właśnie powodowało drgania .
Teraz Jazda Jest po prostu SUPER. . . .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl